• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protest la Londra, în fața Parlamentului: 49 de speritori de ciori – manifestul unui mare fermier bio

    Violina Gorcinschi -

    Un fermier și antreprenor din Marea Britanie, fondatorul companiei Riverford Organic, a inițiat un protest inedit în Marea Britanie. Producătorul bio a ridicat în fața Parlamentului britanic un număr de 49 de speritori de ciori, fiecare dintre acestea simbolizând un procent din numărul fermierilor care vor abandona agricultura dacă nu se iau măsuri ferme pentru o relație corectă între fermieri și marile lanțuri de supermarketuri.

    Un număr de 49 de sperietori de ciori au fost ridicate astăzi, luni –  22 ianuarie, în fața Parlamentului britanic, simbolizând cei 49% dintre fermierii despre care se crede că nu vor mai rezista pe piață și se vor retrage din activitate. Printr-o petiție inițiată de compania Riverford Organic, care a strâns peste 110.000 de semnături, se cere guvernului revizuirea codului de practici din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente. În plus, fermierii cer și reguli mai stricte pentru supermarketuri privind relațiile cu producătorii, de la care să nu se poată eschiva, a relatat southwestfarmer.co.uk.

    o persoana incojurata de sperietori de ciori
    Guy Singh-Watson, fondatorul Riverford Organic

    „Agricultura britanică este în genunchi. Mijloacele de trai ale fermierilor noștri se duc de râpă. Cele 49 de sperietori de ciori din fața clădirii Parlamentului ilustrează cei 49% dintre fermieri care sunt pe cale să abandoneze activitatea. Sper că acest lucru transmite celor de la putere amploarea problemei și nevoia urgentă de schimbare. Fără un tratament echitabil față de fermieri, distrugerea agriculturii britanice, împreună cu peisajele, fauna sălbatică și comunitățile rurale pe care le-a susținut cândva, devine realitate. Timpul se scurge pentru fermieri, așa că solicităm Guvernului să acționeze acum pentru a salva viitorul agriculturii britanice”, a declarat Guy Singh-Watson, fondatorul Riverford Organic.

    Citește și: Fermierii din vestul țării: Protestele vor continua până când se vor găsi soluții la doleanțele noastre

    sperietori de ciori
    Potest cu sperietori de ciori în fața parlamentului britanic (foto: southwestfarmer.co.uk)

    Producători fructe de pădure: Supermarketurile pot să își mărească prețurile la o apăsare pe buton

    Nick Marston, președintele British Berry Growers, a informat că, potrivit unui sondaj, două treimi din producători nu mai au speranță să mai reziste pe piață.

    „Producătorii de fructe de pădure au dificultăți în ceea ce privește veniturile fixe și costurile în creștere, în special cu cele ale forței de muncă. Acest lucru creează o criză în sectorul producătorilor de fructe (zmeură, mure, afine, căpșuni etc. – n.r.) care nu mai pot produce marfă proaspătă rentabil din punct de vedere financiar. În acest moment, nu există condiții în ceea ce privește înțelegerile privind stabilirea prețurilor în codul de practici al aprovizionării alimentare. Supermarketurile pot să își mărească prețurile la o apăsare pe buton. În schimb, fermierii nu pot. De aceea, cer abordarea acestei probleme. Avem nevoie de o legislație trainică, mai clară, care îi va determina pe retaileri să își asume statutul de parteneri pe termen lung, să îi remunereze pe producători la prețuri corecte, cumpărând produse autohtone în sezon. De asemenea, avem nevoie de reguli care previn „eschivarea” retailerilor de la legislație, introducându-i pe furnizorii de servicii în lanțul de aprovizionare, precum și de o atitudine fermă din partea Guvernului atunci când au loc încălcări ale protocolului”, a adăugat Marston.

    Citește și: Fermierii germani au înmânat o notă de protest ministrului agriculturii în timpul ”Săptămânii Verzi” de la Berlin


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”