Fermierii polonezi fac protest național pe 24 ianuarie – demonstrații în 130 de locații din țară
Violina Gorcinschi -Protestul pe scară națională al fermierilor polonezi se apropie cu pași repezi. Miercuri, pe 24 ianuarie, fermierii vor ieși în stradă, în toată țara, pentru a lupta în favoarea implementării schimbărilor în reglementările naționale, dar și la nivelul UE. Aceștia au o listă lungă de revendicări atât pentru autoritățile poloneze, cât și pentru cele europene.
Poimâine, miercuri – 24 ianuarie, fermierii polonezi vor ieși la protest. Manifestațiile vor avea loc în peste 150 de locații din țară, cu prilejul cărora vor fi susținute o serie de revendicări. Cele mai importante vizează interzicerea importului de produse agricole ucrainene și modificări ce trebuie aduse la Politica Agricolă Comună. De asemenea, protestul amplu este orientat și către promovarea formelor de cooperare între fermieri și Guvern, în care să fie implicată și comunitatea științifică, a relatat Farmer.pl.
Viitorul protest promite a fi un eveniment de amploare, care nu s-a mai văzut de foarte mulți ani. Harta oferită de coordonatorii protestului arată peste 130 de puncte în care vor avea loc demonstrații. Cu toate acestea, există informații conform cărora nu toate protestele sunt raportate coordonatorilor.
Nu există un singur organizator al grevei. Este vorba despre un protest comun al fermierilor și organizațiilor agricole, fiecare organizat individual de agricultori sau de structuri sindicale regionale. Totul este coordonat de fermierii din Voievodatul Pomerania de Vest, care au fost primii care au luat inițiativa de protest, stabilind data făcând apel la fermieri să se alăture, creând și o hartă a manifestațiilor în toată țara.
Pentru prima dată după o perioadă lungă, subiectele abordate nu implică doar probleme locale sau soluții sistemice la nivel național. Fermierii sunt împotriva măsurilor introduse de Uniunea Europeană și se unesc în proteste cu omologii din Germania, Franța, Lituania, România și Olanda. Astfel, revendicările au fost împărțite în două zone – spațiul național și spațiul european.
Protest masiv al permierilor în Polonia. Lista revendicărilor la nivelul UE
Fermierii polonezi au venit cu o listă întreagă de revendicări pentru UE, solicitând modificări pentru a îmbunătăți situația sectorului agricol european. Acestea sunt următoarele:
- Stabilirea taxelor vamale si a contingentelor tarifare în comerțul cu bunuri agroalimentare între UE și alte țări. Bunurile importate în UE ar trebui să respecte standardele UE, fiind supuse unor teste pentru reziduurile de substanțe active.
- O nouă strategie pentru dezvoltarea agriculturii UE.
- O schimbare a regulilor achizițiilor de intervenție în UE și un nivel de preț mai realist, a cărui realizare permite lansarea acestui mecanism.
- O revizuire a Politicii Agricole Comune care ar trebui să fie o politică regională coerentă care să ia în considerare specificul agriculturii într-o zonă dată.
- Luarea deciziilor împotriva limitării producției de plante și animale și impunerea unor restricții suplimentare de mediu care rezultă din European Green Deal (eco-scheme, împrumut).
- Luarea unor măsuri prin care să se evite schimbările bruște și fără analiză prealabilă în producția agricolă. Noile sisteme ar trebui introduse mai întâi în centrele de cercetare sau în fermele de implementare și demonstrative dintr-o zonă dată. Baza ar trebui să fie dezvoltarea durabilă, care va include diverse sisteme de producție și certificare, precum producția integrată, producția ecologică și, în viitor, producția durabilă după ce va fi definită la nivelul Comisiei Europene.
- Un număr mai mare și posibilități de modificări ale Planului Strategic Național pe parcursul anului și pe toată durata perspectivei bugetare 2023-2027.
- Fondurile europene și naționale ar trebui să se adreseze tuturor fermierilor, iar punctajul ar trebui să se bazeze pe locația geografică, profilul producției, vârsta și vechimea în muncă.
Citește și: Protest la Londra, în fața Parlamentului: 49 de speritori de ciori – manifestul unui mare fermier bio
Protest masiv al permierilor în Polonia. Lista revendicărilor la nivel național
Celelalte solicitări din partea fermierilor presupun schimbarea politicilor naționale:
- Terenurile ar trebui să revină Resursei Proprietății Agricole a Trezoreriei Statului din așa-numita treizeci. Potrivit legii, firmele care nu au exclus voluntar 30% din terenul de stat arendat după expirarea contractului de închiriere nu mai au drept de preempțiune asupra terenului sau dreptul de prelungire a contractului de arendă.
- Renunțarea la planurile de limitare sau interzicere a creșterii animalelor în Polonia. Fermierii nu sunt de acord cu scoaterea de sub protecție juridică a sectoarelor a căror funcționare este legală la nivelul UE, considerând încercările de a închide fermele producătoare de blană ca fiind prima barieră în calea introducerii unor restricții suplimentare asupra producției animale și o lipsă de înțelegere a cooperării dintre sectoarele agricole.
- Constituirea sectorului zootehnic ca sector strategic pentru dezvoltarea economiei agricole a Poloniei.
- Specializarea țării, pe lângă cultivarea plantelor, în creșterea animalelor.
- Elaborarea și implementarea planurilor de dezvoltare sectorială pentru sectoarele individuale de producție animală. Continuitatea reproducerii și a producției trebuie asigurată.
- Implementarea mai ușoară a investițiilor în mediul rural. Un sat este un loc de producție agricolă. Astăzi, blocarea investițiilor în zonele rurale a devenit norma.
- Separarea producției vegetale și animale la estimarea pierderilor la fermele de animale (secetă).
- Reglementări legale care să asigure profitabilitatea producției vegetale și să protejeze fermele împotriva creșterilor bruște ale costurilor de producție și scăderilor puternice ale prețurilor de achiziție sub costurile de rentabilitate.
- Vânzarea îngrășămintelor din fabricile chimice poloneze prin Grupul Alimentar Național, sub formă de comision.
- O declarație de menținere a subvențiilor pentru combustibili agricoli la 2 zloți, respectiv 2,28 lei.
- Valoarea ajutorului pentru toate cerealele, rapiță, fructe și altele să fie menținută, în 2024, la nivelul anului 2023 din cauza destabilizării piețelor cauzată de afluxul de produse agricole din afara Uniunii Europene.
- Plata fondurilor de ajutor în legătură cu destabilizarea piețelor în anul 2023 cauzată de afluxul de cereale și produse agroalimentare din Ucraina către fermele care vând produse agricole pe sistemul bursier.
- Modificarea datei de utilizare a îngrășămintelor cu azot de la 1 martie la 1 februarie.
- Termenul limită pentru obligația de menținere a culturilor de iarnă să fie stabilit pentru 1 februarie.
- Restabilirea posibilității de utilizare a produselor fitosanitare care conțin clorpirifos și dimetoat, după consultarea industriei apicole. Utilizarea și circulația acestor substanțe chimice trebuie strict controlate.
- Activarea ajutorului de secetă pentru ferme pentru anii 2022 și 2023 și introducerea posibilității de a contesta rezultatele estimării pierderilor de secetă.
- Rambursarea permanentă a materialului săditor, astfel încât să fie socotit la hectar și să nu fie împărțit la fondul de fonduri alocat în acest scop.
- Sprijin pentru fermele agricole, horticole și pomicole din cauza creșterii drastice a costurilor cu energia cauzată de războiul din Ucraina.
- Clarificarea definiției cerealelor energetice și controlul traseului acestora.
- Implementarea unor acțiuni care vizează dezvoltarea prelucrării agroalimentare și legătura acesteia cu fermierul polonez.
- Dezvoltarea Grupului Național Alimentar (administratori naționali) sub forma cooperării între stat și fermieri.
- Întoarcerea Grupului Alimentar Național și a companiilor strategice pentru dezvoltarea agriculturii poloneze sub supravegherea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
- Sprijinul statului pentru dezvoltarea cooperativelor, inclusiv a cooperativelor familiale.
- Cooperativele de fermieri să fie incluse în Fondul de Protecție Agricolă.
- Restricții la înmulțirea și vânzarea materialului de pepinieră – doar cu licență.
- Introducerea unor reglementări care să faciliteze vânzările directe de la fermieri și procesatorii locali din lanțurile de retail.
- Introducerea unor mecanisme care să protejeze fermierii împotriva contractanților neloiali.
- Implementarea unui sistem de monitorizare a produselor agroalimentare.
- Analiza și acțiunile rezultate în ceea ce privește construirea elementelor strategice care asigură capacitatea de export, transbordare si stocare, precum: agroporturi, depozite, drumuri, inclusiv căi ferate și navigabile.
- Crearea unui sistem care să ofere fermierilor acces la date de piață fiabile. Datele despre nivelurile stocurilor, estimări privind randamentele etc. care ar trebui să stea la baza deciziilor fermierului.
- Dezvoltarea infrastructurii electrice și energetice în zonele rurale. Dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și a instalațiilor de biogaz nu va fi posibilă fără un număr adecvat de conexiuni și reglementări legale corespunzătoare.
- O declarație de menținere și dezvoltare în continuare a ponderii biocomponentelor în combustibili.
- Îmbunătățirea accesului la împrumuturi și asigurări pentru agricultură și prelucrarea agroalimentară.
- Reglementarea problemei despăgubirilor pentru pierderile de recolte produse de speciile protejate legal și verificarea listelor speciilor protejate. Fermierii sunt cel mai mare grup social din Polonia implicat în protecția naturii. Problema este că nu își mai pot permite.
- Fermierii se așteaptă la o relație de cooperare cu Guvernul și cu asociațiile de vânătoare în limitarea daunelor cauzate de vânătoare în agricultură.
- Inițierea unui dialog cu privire la utilizarea azotului în ferme. Fermierul are cunoștințe și abilități agricole. Ar trebui să decidă cu privire la utilizarea azotului în producția agricolă.
Agricultorii vin cu soluții
După cum susțin fermierii în mesajul lor, scopul este să conducă un dialog bazat pe echipe de sector/problemă, la care să participe fermierii, partidele guvernamentale și experții. Protestatarii mai adaugă faptul că este necesar să se analizeze constant impactul acordurilor de liber schimb încheiate de Uniunea Europeană asupra piețelor (sectoarelor) agricole naționale.
Dacă Uniunea Europeană introduce schimbări, Polonia ar trebui să dezvolte mecanisme naționale de sprijin, în afară de PAC, care ar cofinanța agricultura poloneză. Trebuie să existe un plan de acțiune la nivel național, prin care să se definească clar domeniul agriculturii, potrivit declarației fermierilor.
Fermierii indică crearea de grupuri mici instituționale care să susțină cooperarea sectorială/tematică la nivel de administrație, institute de cercetare și instituții aferente agriculturii ca exemple de cooperare eficientă între administrație și partea socială. Acest model permite cooperarea cu partea socială și lumea academică, cum ar fi proiectul „Polish Potato Program” ca exemplu de grup instituțional.
Protestatarii au subliniat, de asemenea, că este foarte importantă utilizarea potențialului mediului academic și al infrastructurii (inclusiv IT) la nivel regional pentru dezvoltarea cooperării regionale și naționale în agricultură și sectorul de prelucrare a produselor agroalimentare, precum și comerțul cu participarea tuturor părților interesate.
În ceea ce privește cooperarea cu comunitatea științifică, a fost citat exemplul lui Agrochmura, adică un proiect pilot realizat în cooperare între comunitatea agricolă și Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest din Szczecin.
Citește și: Dispute în Parlament din cauza protestelor fermierilor