• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii polonezi fac protest național pe 24 ianuarie – demonstrații în 130 de locații din țară

    Violina Gorcinschi -

    Protestul pe scară națională al fermierilor polonezi se apropie cu pași repezi. Miercuri, pe 24 ianuarie, fermierii vor ieși în stradă, în toată țara, pentru a lupta în favoarea implementării schimbărilor în reglementările naționale, dar și la nivelul UE. Aceștia au o listă lungă de revendicări atât pentru autoritățile poloneze, cât și pentru cele europene.

    Poimâine, miercuri – 24 ianuarie, fermierii polonezi vor ieși la protest. Manifestațiile vor avea loc în peste 150 de locații din țară, cu prilejul cărora vor fi susținute o serie de revendicări. Cele mai importante vizează interzicerea importului de produse agricole ucrainene și modificări ce trebuie aduse la Politica Agricolă Comună. De asemenea, protestul amplu este orientat și către promovarea formelor de cooperare între fermieri și Guvern, în care să fie implicată și comunitatea științifică, a relatat Farmer.pl.

    Viitorul protest promite a fi un eveniment de amploare, care nu s-a mai văzut de foarte mulți ani. Harta oferită de coordonatorii protestului arată peste 130 de puncte în care vor avea loc demonstrații. Cu toate acestea, există informații conform cărora nu toate protestele sunt raportate coordonatorilor.

    Nu există un singur organizator al grevei. Este vorba despre un protest comun al fermierilor și organizațiilor agricole, fiecare organizat individual de agricultori sau de structuri sindicale regionale. Totul este coordonat de fermierii din Voievodatul Pomerania de Vest, care au fost primii care au luat inițiativa de protest, stabilind data făcând apel la fermieri să se alăture, creând și o hartă a manifestațiilor în toată țara.

    Pentru prima dată după o perioadă lungă, subiectele abordate nu implică doar probleme locale sau soluții sistemice la nivel național. Fermierii sunt împotriva măsurilor introduse de Uniunea Europeană și se unesc în proteste cu omologii din Germania, Franța, Lituania, România și Olanda. Astfel, revendicările au fost împărțite în două zone – spațiul național și spațiul european.

    Protest masiv al permierilor în Polonia. Lista revendicărilor la nivelul UE

    Fermierii polonezi au venit cu o listă întreagă de revendicări pentru UE, solicitând modificări pentru a îmbunătăți situația sectorului agricol european. Acestea sunt următoarele:

    Citește și: Protest la Londra, în fața Parlamentului: 49 de speritori de ciori – manifestul unui mare fermier bio

    Revendicările fermierilor polonezi (foto: unn.ua)

    Protest masiv al permierilor în Polonia. Lista revendicărilor la nivel național

    Celelalte solicitări din partea fermierilor presupun schimbarea politicilor naționale:

    Agricultorii vin cu soluții

    După cum susțin fermierii în mesajul lor, scopul este să conducă un dialog bazat pe echipe de sector/problemă, la care să participe fermierii, partidele guvernamentale și experții. Protestatarii mai adaugă faptul că este necesar să se analizeze constant impactul acordurilor de liber schimb încheiate de Uniunea Europeană asupra piețelor (sectoarelor) agricole naționale.

    Dacă Uniunea Europeană introduce schimbări, Polonia ar trebui să dezvolte mecanisme naționale de sprijin, în afară de PAC, care ar cofinanța agricultura poloneză. Trebuie să existe un plan de acțiune la nivel național, prin care să se definească clar domeniul agriculturii, potrivit declarației fermierilor.

    Fermierii indică crearea de grupuri mici instituționale care să susțină cooperarea sectorială/tematică la nivel de administrație, institute de cercetare și instituții aferente agriculturii ca exemple de cooperare eficientă între administrație și partea socială. Acest model permite cooperarea cu partea socială și lumea academică, cum ar fi proiectul „Polish Potato Program” ca exemplu de grup instituțional.

    Protestatarii au subliniat, de asemenea, că este foarte importantă utilizarea potențialului mediului academic și al infrastructurii (inclusiv IT) la nivel regional pentru dezvoltarea cooperării regionale și naționale în agricultură și sectorul de prelucrare a produselor agroalimentare, precum și comerțul cu participarea tuturor părților interesate.

    În ceea ce privește cooperarea cu comunitatea științifică, a fost citat exemplul lui Agrochmura, adică un proiect pilot realizat în cooperare între comunitatea agricolă și Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest din Szczecin.

    Citește și: Dispute în Parlament din cauza protestelor fermierilor


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români