• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor în portul Constanța îi sperie pe fermieri. Nici pe burse situația nu e roz

    Violina Gorcinschi -

    Prețul porumbului DAP Constanța îi sperie pe fermierii români, în timp ce nici tendințele de pe bursele internaționale nu sunt mai optimiste. Dimpotrivă, de la începutul acestei săptămâni, prețurile cerealelor sunt în scădere. Exporturile au crescut recent, datorită slăbirii monedei euro. La bursa MATIF, grâul a scăzut la nivelul de 215 euro pe tonă, iar porumbul a ajuns să fie cotat la 186 de euro ieri, luni – 22 ianuarie. În portul Constanța, prețul estimat la grâu a fost de 209 euro pe tonă, în timp ce la porumb, prețul a fost de 177 de euro.

    Evoluția prețurilor la cereale pe bursele europene a fost influențată de mai mulți factori în această săptămână. Cotațiile la porumb și grâu merg pe un trend descendent. Exporturile europene la cereale sunt, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 8% mai mici. Totuși, acestea s-au îmbunătățit datorită scăderii monedei euro care a stimulant competitivitatea cerealelor pe piețele mondiale. Importurile de grâu, însă, sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent, situate la 6,09 milioane de tone. Tensiunile din Marea Roșie afectează, însă, transportul de cereale, care acum se desfășoară, în mare parte, pe rute alternative, a relatat Agrarheute.

    grau si porumb
    Prețurile la grâul și porumbul european, în scădere (foto: bakingbusiness.com)

    Prețurile cerealelor sunt în scădere. Situația importurilor și exporturilor UE

    În această săptămână, prețurile cerealelor sunt din nou pe roșu. Grâul a pierdut 2 euro în tranzacțiile în curs de desfășurare pe bursa MATIF, situându-se la 215 euro pe tonă. La finalul săptămânii trecute, prețurile își reveniseră ușor datorită exporturilor din Franța, Polonia, Țările Baltice, precum și Bulgaria și România care, recent, au crescut semnificativ.

    În calitate de exportator de grâu, Germania este, în prezent, relativ departe, în urma Franței, României, Poloniei și aproximativ la egalitate cu Lituania și Bulgaria, cu aproximativ 1,5 milioane de tone. În schimb, România și Franța exportă 4 milioane de tone, iar Polonia a exportat deja 2,4 milioane de tone de grâu.

    În total, de la începutul anului comercial, țările UE au exportat 17,5 milioane de tone de grâu – cu aproximativ 8% mai puțin decât anul trecut. În același timp, importurile totale de grâu în UE sunt cu 20% mai mari decât anul precedent, la 6,9 milioane de tone. Aproximativ 3,4 milioane sau 66% din toate importurile de grâu provin din Ucraina și Turcia, Rusia și Canada find cei mai importanți furnizori de grâu dur.

    Cu toate acestea, presiunea prețului asupra porumbului este semnificativ mai mare decât asupra grâului. Prețurile la porumb au scăzut la minimele recente de 186 de euro pe tonă în timpul tranzacțiilor în curs de ieri, luni – 22 ianuarie. Comisia Europeană a raportat importuri de porumb de 9,5 milioane de tone în anul de comercializare curent, cu 42% mai puțin decât în ​​sezonul precedent.

    5,6 milioane de tone sau 58% din importurile de porumb provin din Ucraina și 2,8 milioane de tone sau aproape 30% din Brazilia. Principalii cumpărători sunt Spania, cu mult înaintea Olandei și Italiei. Germania a importat cel puțin 410.000 de tone de porumb.

    Citește și: Algeria a cumpărat 600.000 de tone de grâu. România și Bulgaria, posibilii furnizori

    Conflictul din Orientul Mijlociu împiedică exporturile de grâu

    Euro a fost recent într-o tendință descendentă față de dolar, tranzacționându-se, în prezent, la un raport de puțin peste 1,09, cel mai scăzut nivel de peste o lună. Acest factor susține prețurile europene printr-o mai bună competitivitate la export.

    Cea mai recentă licitație a Autorității Naționale de Aprovizionare a Egiptului (GASC) s-a încheiat cu achiziționarea a 300.000 de tone de grâu rusesc și 60.000 de tone de grâu francez. Analiștii Agritel au spus că a trebuit să se întoarcă în august 2023 pentru a vedea ultimele cantități de marfă franceză contractate de Egipt, un semn al competitivității îmbunătățite a ofertelor franceze.

    Citește și: Rusia a reușit să vândă încă 300.000 de tone de grâu în Egipt

    Transporturile de grâu prin Canalul Suez au scăzut cu aproape 40%, până la 0,5 milioane de tone în prima jumătate a lunii ianuarie, din cauza atacurilor din Marea Roșie și Golful Aden, a anunțat joia trecută Organizația Mondială a Comerțului (OMC). La începutul săptămânii trecute, companiile de transport maritim au declarat că se așteaptă la unele deturnări de mărfuri de cereale, dar că majoritatea ar risca totuși să navigheze prin Canalul Suez, cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa și Asia, a raportat Reuters.

    Potrivit OMC, în decembrie, aproximativ 8% din transporturile de grâu din Uniunea Europeană, Rusia și Ucraina care ar călători în mod normal prin Canalul Suez au trecut pe rute alternative. Această pondere a crescut la aproximativ 42% în prima jumătate a lunii ianuarie, a spus. Înainte de atacuri, proporția rutelor alternative era de doar aproximativ 3% în medie, se spune.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români