• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

  Oana Timar -

  La Focuri, o comună care se află la aproximativ 40 de kilometric de Iași, un mare fermier împătimit a instaurat o adevărată „dinastie”, prin cei doi fii ai săi. Vorbim despre ferma familiei Ștogrincă care duce mai departe pasiunea de o viață pentru plante, animale, pentru agricultură în general. Cel mai tânăr membru al familiei este Constantin Petronel, student în anul I la Facultatea de Agricultură USV Iași care a decis să devină fermier cu acte în regulă, la ferma care îi va fi lăsată moștenire de familie.

  Constantin Petronel Ștogrincă, tânărul de 20 ani, din comuna Focuri, județul Iași, a vorbit într-un material realizat de Facultatea de Agricultură USV Iași despre istoria îndelungată a fermei sale, care în prezent a ajuns să aibă 1.100 ha teren arabil, un efectiv de 250 de vaci Red Aberdeen Angus și 150 ha pășune. Ferma dispune și de un parc impresionant de mașini agricole, cu tractoare și utilaje de ultimă generație.

  „Povestea noastră a început în anii 2000, când tata făcea comerț cu floarea-soarelui. În anul 2003, a cumpărat primul tractor UTB 650, iar cu el a început prestarea serviciilor în localitate. Mergând bine această activitate pe atunci, în fiecare an își cumpăra câte un UTB 650, ajungând la patru tractoare de acest model. Oamenii din localitate, știindu-l om serios și muncitor veneau la noi acasă să ne dea pământul în arenda, tatăl meu nici măcar nu știa cum să reacționeze, dacă e sau nu bine ceea ce face. În 2006, a înființat o firmă de agricultură și s-a decis să continue pe acest drum, neștiind absolut nimic despre ceea ce înseamnă agricultura. Dar cu multă muncă, seriozitate și un vis… a luat această muncă ca pe un mod de viață. Ah, am uitat să vă spun și de pasiunea tatălui meu pentru animale, el de la vârsta de 14 ani muncea la CAP, mulgând văcuțe și făcând tot ce este necesar într-o fermă de animale. Încă de atunci și-a propus ca toată viața lui să facă ce știe el mai bine, să muncească cu dragoste și determinare pentru că asta e fericirea lui. Iar astăzi munca sa a dat roade, ajungând 1.100 ha teren arabil și un efectiv de 250 de vaci Red Aberdeen Angus și 150 ha pășune, tractoare și utilaje de ultimă generație, având tractoare de la 130 CP până la cel mai mare de 400 CP. Lăsând toate acestea la o parte, vârsta tatălui meu își pune amprenta, după 30 de ani de muncă zilnică fără pauză e greu, dorindu-și, ușor, ușor să se retragă și să-și pună încrederea în mine și în fratele meu mai mare”, a povestit tânărul Constantin Petronel Ștogrincă despre începuturile fermei familiei sale.

  Citiți și: Daniel Frei, BOVICOOP: Plătim pe lapte între 2 și 2,3 lei/litru, plus grăsimea și proteina aferentă

  Vaci Red Aberdeen Angus

  Cei doi fii duc mai departe munca părinților în agricultură

  Deoarece s-au născut, au trăit și au rezonat cu acest domeniu cei doi frați nu se văd făcând altceva, iar pe lângă asta au o dorință aprigă și o ambiție puternică, să nu își dezamăgească familia și să ducă la apogeu acest business.

  ”Familia mea e îndrăgostită de tot ce înseamnă natură, de câmp, animale și culturi agricole. Mulți ne vor arăta cu degetul și vor zice , da, într-adevăr, nu ne putem plânge de acest aspect, dar când suntem pe câmp 7 zile din 7, câte 12-14 ore pe zi, stând în soare, vânt, frig și ploaie, altfel stau lucrurile. Doar gândiți-vă la faptul cât de greu a fost să te apuci de agricultură fără nici măcar o bucată de sârmă în curte și fără să știi ce înseamnă agricultura, apoi să clădești un imperiu în 20 de ani, fără ajutorul nimănui. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi într-un așa domeniu? Să fii conectat la natură, să vezi în fiecare zi răsăritul și apusul soarelui, să te bucuri de momentele petrecute alături de familie și angajați. E minunat! Bineînțeles, este o afacere de viitor, care, zic eu nu are sfârșit și nici nu ar trebui să aibă vreodată vreun sfârșit”, încheie tânărul fermier ieșean Constantin Petronel Ștogrincă, student la Facultatea de Agricultură USV Iași.

  Citiți și: Costin Robert Atănăsoaie: Tatăl meu a înființat ferma familiei în anii ’90 cu achiziția unui U650


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

  Ultimele știri

  Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic Ricinul, cultura ce poate aduce un profit de circa 30.000 de euro la hectar Tragedie la o fermă: Peste 50 de vaci au ars de vii într-un incendiu