• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Am ajuns în nici 30 de zile să vând tot, am renunțat la cele 173 de vaci de lapte

    Oana Timar -

    Un crescător de animale a renunțat în 30 de zile la toate cele 173 de vaci de lapte pe care le avea. Nu pentru că afacerea nu ar fi fost profitabilă, ci pentru că nu făcea față muncii și nu a găsit oamenii care să îl ajute în exploatație. Europarlamentarul român Daniel Buda a prezentat povestea acestui fermier din județul Sălaj care, în prezent, crește vaci de carne din rasa Limousine și se declară mai mulțumit și mai liniștit decât atunci când creștea vaci de lapte.

    ”Lipsa forței de muncă m-a adus în situația de a decide între propria viață și fermă. Simțeam că dacă nu vând cele 173 de vaci de lapte, într-un an de zile nu mai rezist”, a relatat fermierul Laci într-o discuție avută cu europarlamentarul român.

    A investit acasă banii câștigați în Spania

    După 14 ani de stat în Spania, în care primii 3 ani nici nu a venit în țară, fermierul și soția sa au decis să se întoarcă în România și să înființeze o fermă de vaci de lapte. Cu mentalitatea de afară, cu dorința de a nu mai fi legat de ce vor alții, au început cu forțe proprii să ridice întreaga exploatație.

    ”Vaca de lapte este însă la fel ca la “forjă”, nu puteam merge nici până la Zalău, de concediu nici nu se putea pune problema. Terenul adunat cu greu, câte 10 arii azi, 20 mâine, am încercat să-l comasez. Se câștigau bani frumoși din lapte, dar lipsa oamenilor m-a adus în situația de a decide între propria viață și fermă. Știm că sluga nu te face gazdă, dar am fost întotdeauna atent la nevoile celor care au lucrat aici. Doar bani voiau, iar munca era cum era„, își amintește fermierul care spune că a decis într-un moment să vândă tot.

    ”Am ajuns ca în nici 30 de zile să vând tot, dar cu toate acestea nu m-am putut lăsa de animale. Așa că am cumpărat din Ungaria câteva zeci de capete de vaci din rasa Limousine! Pentru mine, animalele sunt ca un drog, nu mă pot lăsa de ele. Și nici nu vreau. Ele sunt viața mea. După o zi de stat la birou, îmi trăiesc o a doua viață”, a mai spus crescătorul.

    Europarlamentarul Daniel Buda în ferma de vaci Limousine din Sălaj

    Vacile de carne sunt mai ușor de întreținut

    Decizia de a trece de la vaca de lapte la cea de carne a schimbat complet lucrurile, spre mulțumirea fermierului. ”Fiind vaci de carne, nu am multă bătaie de cap. Uneori mai am probleme cu fătările, dar mă trag pe burtă prin balegă să nu mă vadă, numa să pot pune forcepsul și să trag vițelul afară. Vara le țin în pășunea îngrădită cu gard electric și păzită de camerele video. Scumpe, da’ fac toți banii. Pe telefon primesc fiecare mișcare, le cunosc după mers. Am și cultură mare, dar anul ăsta au fost prețurile scăzute, mai ales la porumb. Da’ nu ne plângem, mergem înainte”, a mai spus crescătorul de taurine.

    Fermierul se bucură că alături de el au venit la fermă și soția și fiul: ”Soția, fiica și fiul cel mic au venit în pandemie aici la fermă! Nu au mai plecat, le place tare mult. O să vedem când va fi cu școala cum va sta treaba„.

    La fermă, familia locuiește în condiții bune, într-o casă construită ”cu bun gust pare desprinsă din povești, cu terasa care îți oferă o priveliște deosebită, chiar și în acest anotimp. Steagul Uniunii Europene, în semn de recunoștință, stă lângă steagul României”.

    ”Îți încarci bateriile după astfel de vizite la oameni frumoși, acasă, acolo, la ei în fermă. Mirosul de bălegar în mod cert te face să îți crească tensiunea atunci când mai discuți cu unii scorțoși de pe la Bruxelles, care au văzut vaca în poze și care îți explică că “nu se poate”! În același timp, conștientizezi încă o dată că pentru oamenii aceștia niciun efort nu-i prea mare și merită să te bați pentru ei oriunde ai fi.Mulțumesc, domnule Laci, și distinsei tale soții pentru omenie, dar mai ales pentru lecția de viață pe care ne-ai oferit-o”, a spus europarlamentarul Daniel Buda în urma vizitei la ferma din Sălaj.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!