• ABONARE
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COPA-COGECA susține poziția fermierilor români și îi cere președintei CE să acorde derogările GAEC și să ia măsuri pentru importurile din Ucraina

Oana Timar -

Organizația-umbrelă COPA-COGECA îi cere președintei Comisiei Europene, să ia act de solicitările fermierilor români. În cadrul unei scrisori deschise, structura europeană a solicitat conducereii Comisiei Europene să acorde derogările cerute de fermieri pentru GAEC-uri, dar și să fie luate măsuri pentru un comerț echitabil menit să protejeze producătorii locali în fața importurilor din Ucraina, scutite de taxe.

Scrisoarea, integrală, transmisă în această dimineață de către COPA-COGECA în atenția președinte Comisie Europene, Ursula von der Leyen, conține solicitările făcute de fermierii români reprezentanți în organizația europeană prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC): Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

Textul integral al scrisorii COPA-COGECA:

Stimată Președinte a Comisiei Europene,

Astăzi, trebuie să ascultăm ecourile care răsună în întreaga noastră țară, de la vest până la estul Europei. Comunitățile de fermieri se confruntă cu provocări și presiuni enorme, care s-au acumulat doar în ultimii ani.

Doamnă președintă, dacă vă întâlniți cu fermierii în următoarele zile, veți putea auzi ce au aceștia în comun. Poverile economice și birocrația îi sugrumă pe fermierii din UE. În întreaga UE, efectele crizelor climatice și geopolitice au un impact considerabil asupra fermelor noastre. Și toate acestea cu sentimentul că se vor impune mai multe constrângeri și mai multe reglementări europene fermelor cu consecințe grave și ireversibile asupra producțiilor, veniturilor și creșterii importurilor cu standarde de mediu și sociale mai reduse.

De-a lungul ultimilor ani, am vorbit cu putere, dar nu am fost auziți! Ca urmare, situația este în prezent foarte tensionată în multe state membre, fermierii ieșind în stradă, deoarece supraviețuirea agriculturii familiale europene, așa cum este cunoscută astăzi, este în pericol.

Cu discursul dumneavoastră privind starea Uniunii din 13 septembrie 2023, ați propus un Dialog Strategic privind viitorul agriculturii pentru a se angaja într-un „mai mult dialog și mai puțină polarizare” și pentru a abandona „abordarea de sus în jos” a Green Deal și Farm to Fork. Strategie.

Dialogul este esențial și salutăm faptul că comunitatea agricolă face parte din dialogul strategic și sperăm să fim ascultați și înțeleși. Cu toate acestea, știm că această discuție se va concentra pe propuneri și soluții pe termen lung și pentru noua Comisie Europeană.

Astăzi, toți membrii Copa și Cogeca spun că este nevoie urgentă de a oferi răspunsuri pe termen scurt la întrebările puse de miile de fermieri care își demonstrează suferința și lipsa de înțelegere de câteva luni acum:

• să decidă în sfârșit cu privire la derogările atât de necesare de la condiționalitatea PAC (de exemplu, GAEC 6, 7 și 8), sistemele ecologice și angajamentele de agromediu și climă care se bazează pe acestea, pentru 2024. Avem nevoie de o acțiune comună pentru a aborda aceste dificultăți severe.
    • să adapteze următoarea propunere de măsuri comerciale autonome (ATM) ucrainene prin crearea unui sistem care să asigure că destinația tuturor loturilor de produse agricole ucrainene este determinată înainte de intrarea în UE și să introducă un sistem care să garanteze că produsele ucrainene ajung la această destinație finală și să nu ajungă în altă parte. În plus, cerem introducerea pragurilor de import pentru orice produs agricol supus liberalizării comerțului pe baza mediei anuale sau trimestriale pentru anii combinați 2021 și 2022.
    • să se asigure reciprocitatea în standardele de producție agricolă și condiții echitabile pentru un comerț echitabil. Preocupările comerciale depășesc cu mult impactul liberalizării comerțului cu Ucraina. În acest sens, acordul Mercosur este de neacceptat pentru majoritatea fermierilor din UE; în acest moment, o presiune continuă pentru adoptarea acordului va fi percepută ca o provocare suplimentară de către comunitatea agricolă și va spori respingerea deciziilor luate de Comisia Europeană.

Agricultura europeană este cel mai durabil model din lume. Fermierii și cooperativele agricole sunt esențiale pentru lanțurile de aprovizionare cu alimente și energie, cruciale în contextul geopolitic actual și merită să fie recunoscute ca strategice.

La câteva luni distanță de alegerile esențiale pentru viitorul Europei, comunitatea agricolă, care este actorul principal al primei Politici Comune Europene, așteaptă o reacție din partea executivului european pentru a-și putea continua activitățile în condiții acceptabile, cu venituri decente și mai puține sarcini administrative.

Vă stăm la dispoziție pentru schimb în zilele și săptămânile următoare. Solicităm o întâlnire cu dumneavoastră împreună cu fermierii noștri și membrii cooperativelor agricole.

Te-ar mai putea interesa

Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

Ultimele știri

Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till