• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cinci tradiţii mai puţin cunoscute de Ignat

    agrointeligenta.ro -

    În calendarul ortodox, 20 decembrie este marcată ca ziua Sfântului Ignatie Teoforul, Înainte-Prăznuirea naşterii Domnului. Ziua de 20 este numită în popor şi Ignatul porcilor.

    – Există obiceiul ca porcul tăiat să fie încălecat. Ion Creangă mărturiseşte în „Amintiri din copilărie”: „La Crăciun, când tăia tata porcul, şi-l pârlia, şi-l opăria, şi-l invalia iute cu paie, de-l înăduşii, că să se poată râde mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei”.

    – Cei miloşi din fire trebuie îndepărtaţi, pentru că, în prezenţa lor, porcul se va chinui mult până să moară, iar carnea va fi tare şi greu de gătit.

    – Cei de faţă trebuie să rostească: “Ignat, Ignat, porc umflat” şi “Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoşi!” – ca rugăciune de iertare, adresată lui Dumnezeu şi Sfântului Ignatie, patronul zilei, pentru uciderea animalului.

    – Băşica porcului se pune la uscat, cu grăunţe sau cu câteva boabe de porumb în ea: cu cât va face mai mult zgomot, atunci când este zgâlţâită, cu atât mai multă veselie va fi în gospodărie în anul ce va să vină.

    – Toţi cei prezenţi primesc pomana porcului, însoţită de păhărelul aburind de la ţuica fiartă. Mănâncă, beau şi se veselesc, pentru ca pomana să fie primită şi norocul să fie de partea lor.

    Sursa: Libertatea, Realitatea.net



     


    Te-ar mai putea interesa

    Președintele Nicușor Dan a promulgat o lege pentru fermieri. Noile reguli, în Monitorul Oficial Avans APIA 2025. Perioada în care prima tranșă din subvenții ajunge în conturile fermierilor ”Bătaie” la o licitație organizată pentru un tractor U650 fabricat în 2005

    Ultimele știri

    Fermier dezamăgit de ”regina covoarelor vegetale”: ”La pomul lăudat nu te duci cu sacul” Fost ministru: Unul din patru români lucrează la negru. Agricultura, printre domeniile unde această practică s-a înțelenit Comisia Europeană a aprobat subvenția de 3.000 euro/hectar pentru fermierii români