• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cinci tradiţii mai puţin cunoscute de Ignat

    agrointeligenta.ro -

    În calendarul ortodox, 20 decembrie este marcată ca ziua Sfântului Ignatie Teoforul, Înainte-Prăznuirea naşterii Domnului. Ziua de 20 este numită în popor şi Ignatul porcilor.

    – Există obiceiul ca porcul tăiat să fie încălecat. Ion Creangă mărturiseşte în „Amintiri din copilărie”: „La Crăciun, când tăia tata porcul, şi-l pârlia, şi-l opăria, şi-l invalia iute cu paie, de-l înăduşii, că să se poată râde mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei”.

    – Cei miloşi din fire trebuie îndepărtaţi, pentru că, în prezenţa lor, porcul se va chinui mult până să moară, iar carnea va fi tare şi greu de gătit.

    – Cei de faţă trebuie să rostească: “Ignat, Ignat, porc umflat” şi “Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoşi!” – ca rugăciune de iertare, adresată lui Dumnezeu şi Sfântului Ignatie, patronul zilei, pentru uciderea animalului.

    – Băşica porcului se pune la uscat, cu grăunţe sau cu câteva boabe de porumb în ea: cu cât va face mai mult zgomot, atunci când este zgâlţâită, cu atât mai multă veselie va fi în gospodărie în anul ce va să vină.

    – Toţi cei prezenţi primesc pomana porcului, însoţită de păhărelul aburind de la ţuica fiartă. Mănâncă, beau şi se veselesc, pentru ca pomana să fie primită şi norocul să fie de partea lor.

    Sursa: Libertatea, Realitatea.net



     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț prune pentru țuică. Cât costă un kilogram de prune pentru rachiu Un tânăr întors din Germania cultivă pepeni cu gust de pară pe care îi vinde la poarta fermei cu 8-10 lei/kg Subvenția la hectar – în baza facturilor prezentate de fermier. Legea, în premieră la nivel european

    Ultimele știri

    Florin Barbu – anunț la Agrostrategia despre acordarea despăgubirilor de secetă în acest an! Semănatul rapiței în prima zi a noului an agricol: între ploi și așteptări Sprijinită de Corteva, câștigătoarea TalentA, Maria Boldurescu, va crea un „Bee Paradise” pentru o agricultură durabilă