• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile la cerealele europene, sub presiune. Cererea internațională este scăzută

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile cerealelor, din nou în declin, după scăderile de săptămâna trecută. Principalii factori care au contribuit la acest fenomen au fost importurile masive în Europa, dar și lipsa de interes de pe piața mondială pentru cerealele europene. Aceste lucruri se petrec în contextul protestelor extinse ale fermierilor împotriva politicii agricole UE.

    Prețurile cerealelor sunt sub presiune din nou în această săptămână, după ce s-au redresat oarecum de la minimele din săptămâna precedentă. Moneda euro, în continuare slăbită, a oferit o oarecare susținere a prețurilor, scăzând recent sub 1,08 dolari. Acest lucru a îmbunătățit competitivitatea europenilor în ceea ce privește exporturile. Cu toate acestea, cererea este, în prezent, slabă, atât la nivel internațional, cât și pe piața europeană, punând presiune asupra prețurilor, conform relatărilor analiștilor de la Agritel, citat de Agrarheute.

    Prețurile la cerealele europene, sub presiune. Grâul, sub 215 euro/tonă

    Motivul este reprezentat de stocurile relativ mari de grâu din depozite, care trebuie vândute înainte de noua recoltă . Prețurile grâului au scăzut astăzi, luni – 5 februarie, cu 1 euro la tranzacționarea în curs de desfășurare pe MATIF, ajungând la 212 euro pe tonă. Săptămâna trecută, însă, prețurile grâului atinseseră un nou minim, de 210,75 euro pe tonă.

    În total, țările UE au exportat grâu la 18,9 milioane de tone până pe 28 ianuarie – cu aproximativ 6% mai puțin decât anul trecut. În același timp, importurile totale de grâu în UE sunt cu 16% mai mari decât anul trecut, la 7,4 milioane de tone. Aproximativ 3,8 milioane sau 67% din importurile de grâu moale provin din Ucraina și Turcia. Rusia și Canada sunt principalii furnizori de importuri de grâu dur.

    Citește și: Bursa cerealelor. Prețul grâului, în creștere. Rapița și porumbul – prețuri minime pentru ultimele săptămâni

    Ucraina și Rusia fac probleme pe piața cerealelor (foto: noi.md)

    Ucraina și Rusia dezechilibrează piața

    În prezent, comercianții europeni de cereale acordă o atenție deosebită activităților de export din Marea Neagră, atât din Rusia, cât și din Ucraina. Pentru ianuarie, Clubul Agribusiness din Ucraina a raportat o uşoară scădere a volumelor exporturilor faţă de luna precedentă. Cantitățile exportate s-au ridicat, atunci, la 5,3 milioane de tone de cereale.

    Exporturile rusești de cereale de la începutul sezonului curent s-au ridicat la 38,5 milioane de tone, adică cu 23% mai mult decât în ​​aceeași perioadă din sezonul trecut, a raportat Asociația Exportatorilor de Cereale din Rusia pentru TASS rezultatele preliminare din ianuarie. Asociația a adăugat că, potrivit rezultatelor preliminare, exporturile rusești de grâu de la începutul sezonului s-au ridicat la 29,5 milioane de tone, adică cu 13% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a sezonului trecut.

    S-a remarcat că Turcia a devenit principalul importator de cereale și grâu din Rusia. Cei mai mari cinci importatori de cereale din Rusia au inclus și Iran, Egipt, Bangladesh și Arabia Saudită.

    Citește și: România, al doilea cel mai mare furnizor de grâu pentru Egipt, după Rusia

    Ministerul rus al Agriculturii a confirmat anterior exporturile de cereale prognozate în anul agricol curent de cel puțin 65 de milioane de tone. La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul Agriculturii Dmitri Patrushev a spus că, pe baza rezultatelor sezonului curent, Rusia ar putea exporta peste 65 de milioane de tone de cereale.

    Producătorii de cereale europeni, împotriva importurilor ieftine și a politicii UE

    Indiferent dacă este vorba de grâu sau porumb, situația pe piața europeană a cerealelor este destul de asemănătoare: Consumul intern european este la un nivel scăzut. La acestea se adaugă importurile masive din Ucraina și o piață internațională slabă atât din cauza lipsei cererii, cât și a presiunii puternice de vânzare dinspre Marea Neagră, au explicat analiștii.

    Pe acest fond de slăbiciune continuă a pieței, protestele fermierilor cresc în Franța și se răspândesc în multe alte țări europene.

    Fermierii polonezi din Sindicatul Solidaritate încă plănuiesc o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina, a relatat Reuters. Fermierii din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia și Germania protestează și împotriva restricțiilor impuse de măsurile de mediu ale UE pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și împotriva creșterii costurilor și a concurenței neloiale din țări terțe.

    Fermierii polonezi au evidențiat în special impactul negativ al importurilor de cereale și alimente ieftine din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului