Bursa cerealelor. Prețul grâului, în creștere. Rapița și porumbul – prețuri minime pentru ultimele săptămâni
Violina Gorcinschi -Bursa cerealelor și oleaginoaselor pe plan mondial. Prețurile grâului au crescut ușor atât în Europa, cât și în SUA, datorită lipsei de evenimente majore care să afecteze piața. Totuși, evoluția prețurilor la porumb și la oleaginoase nu a fost la fel de bună. Rapița MATIF e cotată la 422,50 euro/tonă pe Bursa de la paris, iar porumbul, la 180,75 euro/tonă.
Ieri, joi -1 februarie, grâul și-a revenit ușor pe Bursa de la Paris. Pentru cel mai tranzacționat contract din martie, prețul a crescut cu 1,75 euro, până la 212,50 euro/tonă. Situația a fost similară și în Chicago, unde contractul din martie pe Chicago Board of Trade (CBoT) s-a încheiat cu un plus de 6,25 cenți la nivelul de 601,5 cenți/bushel (203 euro/t), a raportat wrp.pl.
Bursa cerealelor la începutul lunii februarie
Datele săptămânale au arătat că exporturile din SUA au fost slabe, așa cum era de așteptat, la 322.500 tone. Comerțul a fost încetinit de lipsa cererii de export. În plus, există teama că, dacă importatorii revin cu cereri, achizițiile se vor concentra din nou, în mare parte, pe grâul rusesc deoarece prețurile de export în porturile rusești de la Marea Neagră continuă să scadă.
Citește și: Anul chibzuinței pentru fermieri. Prețuri anunțate pentru viitoarea recoltă de cereale
În cazul rapiței, prețurile la bursa Matif au scăzut din nou. Noul contract din luna mai a pierdut 5,75 euro, iar bursa s-a închis la 422,50 euro/t, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni. Între timp, în Chicago, contractul de soia din martie a scăzut cu 19 cenți, la 1.203,25 cenți/bushel (407 euro/t).
Pierderile au fost cauzate de datele slabe despre exporturile săptămânale din SUA. Departamentul pentru Agricultură din SUA (USDA) a raportat că vânzările de export de soia pentru săptămâna încheiată pe 25 ianuarie au fost de doar 165.800 de tone (cultură veche și nouă), sub așteptările comerciale și cele mai scăzute de la jumătatea lunii mai. Sistemul de raportare zilnică a confirmat vânzarea a 206.834 de tone de soia americană către Mexic, dar acest lucru nu a îmbunătățit starea de spirit.
Prețurile porumbului s-au încheiat ieri la fel de prost ca și soia și rapița. Contractele futures pe porumb din Chicago au urmat o piață slabă de soia. Contractul din martie s-a încheiat cu o pierdere de 1 cent, la 447,25 cenți/bushel (162 euro/t). La Matif, prețurile porumbului au scăzut pentru a șasea zi consecutiv, iar contractul din martie a pierdut 1,75 euro și s-a încheiat ziua la 180,75 euro/t.
Citește și: Blocaj la vânzarea porumbului din Ucraina din cauza prețului prea mic
USDA a raportat că vânzările de porumb din SUA la export pentru săptămâna încheiată la 25 ianuarie au fost de 1,207 milioane de tone, ceea ce se afla la nivelul înalt al așteptărilor comerciale. Cei mai mari cumpărători au fost Japonia și Mexic. Comercianții și-au îndreptat atenția și asupra recoltei din 2024. Producătorul de semințe Corteva se așteaptă ca suprafața agricolă din SUA să se schimbe ușor de la porumb la soia în 2024.