Cea mai așteptată subvenție APIA – încă blocată! Răspunsul agenției de plăți i-a înfuriat pe fermieri!
Oana Timar -Subvenția APIA cea mai așteptată este ecoschema PD-04 – practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Cu un cuantum estimat prin Planul Național Strategic la 56,28 euro pe hectar la această ecoschemă, fermierii ne întreabă zilnic când se va da drumul acestei subvenții.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a deblocat nicio subvenție nouă de la începutul lunii decembrie, când a început plata integrală. Fermierii nu înțeleg ce se întâmplă și de ce, la mai bine de două luni distanță, în conturile lor nu mai ajung banii ce li se cuvin. O plată de peste 50 de euro la hectar ar fi de mare ajutor agricultorilor care intră în curând în campania de primăvară, cu numeroase cheltuieli.
La centrele APIA, funcționarii nu știu nimic
Fermierii au întrebat funcționarii APIA când se va debloca la plată ecoschema PD-04, însă nu au primit niciun răspuns concret. Nimeni din cadrul centrelor locale și județene nu comunică nimic pe acest subiect, fie de teamă, fie pentru că nu este nimic de comunicat întrucât nu au nicio veste de la APIA Central.
Pe pagina de Facebook a APIA, o serie de întrebări adresate de fermieri vizează, de asemenea, plata PD-04. Fiind vorba de chestionări în spațiul public, acestea primesc un răspuns, dar este unul standard, care mai mult îi înfurie pe beneficiarii de subvenții.
”Intervenția PD-04 – practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil nu a intrat încă în procedură de plată. Măsura menționată va fi plătită respectând termenele prevăzute de legislația comunitară/națională în vigoare”, este răspunsul standard cu care li se răspunde, în online, fermierilor care întreabă de PD-04.
Micii fermieri, cei mai afectați
Din cauză că ecoschema PD-04 este încă blocată, calculele fermierilor sunt date peste cap. Cei mai nemulțumiți sunt micii fermieri care își și prezită situația pe rețelele de socializare. Ei se raportează la sumele pe care le aveau în conturi anul trecut și care erau semnificativ mai mari decât acum. ”Pentru o suprafață de 1,20 (hectare – n.r.), în 2022 am încasat 1.388 de lei, iar în 2023 doar 860 de lei. Diferența de 527 de lei unde a ajuns? Oare pot să-mi răspundă domnii de la APIA?”, este postarea unui mic fermier din Salonta, județul Bihor, pe grupul SUBVENȚII APIA de pe Facebook.
Nemulțumirea fermierilor este legată și de faptul că, deși, teoretic, mai au de încasat bani din subvenții, sumele întârzie să le ajungă în conturi. ”Când se bagă a doua tranșă la pământ? Am fost la control, dar am luat 1950 de lei la 4,30 hectare ca prima tranșă în decembrie și de atunci nimic”, spune și Adrian Fetcu care lucrează teren în județul Botoșani.
Ultimele informații despre plățile „datează” de acum trei săptămâni
Cele mai ”noi” date privind plățile efectuate de APIA datează de pe 19 ianuarie, adică de acum aproape trei săptămâni. La acel moment, s-a anunțat că perioada 15 – 19 ianuarie 2024, erau efectuate plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 127.508.669 euro, astfel:
– 87.987.705,84 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru un număr de 26.109 fermieri;
– 26.318.730,92 euro din Fondul European Agricol pentruvo Dezltare Rurală (FEADR) pentru un număr de 29.065 fermieri;
– 5.220.948,93 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) pentru un număr de 29.066 fermieri;
– 7.981.283,07 euro din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI) pentru un număr de 31.831 fermieri.