• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția de 200 euro/ha intră la plată și în acest an. MADR a anunțat condițiile!

    Roxana Dobre -

    Subvenția de 200 de euro la hectar, ca ajutor de minimis, va fi achitată și în acest an pentru fermierii care cultivă o suprafață de minim 3.000 de mp de cartofi de consum. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat în dezbatere publică actul normativ prin care vor fi aprobate condițiile, beneficiarii și sumele alocate pentru ajutorul de minimis la cultura de cartofi de consum.

    Fermierii vor putea cere la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) un ajutor de minimis în cuantum de 200 euro/ha, conform unui proiect de hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024. Documentul a fost publicat astăzi, miercuri – 7 februarie, în dezbatere publică iar fermierii vor putea depune cereri după ce aceasta va fi aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Ajutoare de minimis 2024 – lista completă. Programele Tomata, Usturoiul și Cartoful – continuate

    Fermierii care produc cartof i vor putea să ceară un ajutor de minimis în cuantum de 200 euro/ha

    Fermierii care produc în 2023 cartof de consum vor putea cere prin Direcțiile Agricole o plată de 200 euro/ha. De ajutorul de minimis vor beneficia producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la data de 31 decembrie 2024, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale și producătorii agricoli societăţi agricole.

    Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii iar valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2024.

    Citiți și: Un fermier a investit într-un automat de cartofi prin care își vinde singur producția

    Ajutor de minimis pentru cultivarea cartofului de consum

    Ajutor de minimis la cartofi –  ce condiții trebuie să respecte cultivatorii

    Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de cartof de consum, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de eligibilitate. Astfel:

    a) să solicite ajutorul de minimis;
    b) să utilizeze o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă indicator/exploataţie, pe care să se găsească inscripţia ”Program de susţinere a producţiei de cartof de consum, anul ………………., beneficiar numărul………………, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană/a Municipiului Bucureşti”, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
    c) să transmită la DAJ o notificare scrisă privind identificarea şi evaluarea producţiei;
    d) să obţină o producţie de minimum 15 tone/ha de pe suprafaţa prevăzută la lit. b), din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha;
    e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află suprafeţele cultivate cu cartof de consum, în anul 2024;
    f) să facă dovada producţiei minime prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.

    Valorificarea producţiei se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv. Dovada valorificării producţiei de cartof  o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!