Un fermier a investit într-un automat de cartofi prin care își vinde singur producția
Roxana Dobre -Primul automat de cartofi din România a fost deschis în județul Bihor. Ideea i-a venit unui producător care se confrunta cu problema comercializării cartofilor. Astfel fermierul se poate ocupa de munca la câmp și are și vânzarea ”asigurată” fără a plăti pe cineva sau să dea marfa samsarilor.
Primul automat prin care se vând cartofi este investiția unui fermier din comuna Șinteu, județul Bihor. Acesta spune că a rezolvat problema comercializării cartofilor, deschizându-și automatul astfel putând să își cotinue munca la câmp, care resupune mult timp din partea fermierilor.
Citiți și: Preț cartofi. Cât va costa în acest un kilogram de cartofi la poarta fermei
Primul automat de cartofi din țară
Fermierul Jaroslav Zetocha a instalat în comuna Șinteu, județul Bihor, primul automat de cartofi din țara noastră. Comuna este recunoscută pentru cultivarea cu preponderență a cartofului, zona având și o sărbătoare dedicată acestei legume, care se ține în fiecare toamnă.
Potrivit fermierului, automatul este practic un ansamblu compus dintr-un terminal de plată, unde se poate plăti cash sau cu card, și din mai multe boxuri/compartimente grupate, unde se pun produsele pentru vânzare. Partea din față a boxului este din policarbonat. Cumpărătorul vede ceea ce cumpără și, în același timp, oferă rezistență și durabilitate. După selectarea numărului care apare pe box, cumpărătorul își alege modalitatea de plată (cash/card), achită produsul, iar după ce plata este acceptată, lumina interioară se stinge, ușa se deschide și produsul se poate ridica. Este foarte asemănător cu easyboxurile, cu care s-a obișnuit lumea deja foarte bine.
Citiți și: Tânărul Adrian Grigore a rămas alături de părinți pentru a dezvolta ferma familiei
Investiție de 15.000 euro într-un automat de cartofi
Conform celor spuse de fermieri, investiția este compusă din automatul cu 36 de compartimente, căsuța din lemn, cât și amenajarea unei parcări. ”În total, estimez că am investit suma de aproximativ 15.000 de euro”, a menționat legumicultorul.
Acesta a mărturisit că ideea cu automatul de cartofi i-a apărut de mai demult, dar nu găsea așa ceva în România. În prima fază s-a gândit la un fel de dozator de cartofi. „În ultima perioadă s-au schimbat foarte mult obiceiurile cumpărătorilor. Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acuma, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket. Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă. Și vă dați seama, tu ca fermier, rămâi ocupat toată ziua cu vânzarea, în loc sa te ocupi cu munca la câmp”, a spus Jaroslav Zetocha pentru transilvaniabusiness.ro.
La o vizită în Austria, a dat peste un fermier care avea instalate astfel de automate în mai multe locații și își vindea marfa exclusiv doar prin aceste automate. Atunci i-a încolțit ideea și imediat cum s-a întors în țară a găsit un distribuitor local de unde a și achiziționat automatul. Și-a construit o căsuță de lemn, a instalat-o lângă casă, aproape de drumul național care trece prin localitate și a început să-și vândă produsele.
Cultivatorul de cartofi intenționează să se extindă
Fermierul vrea să mai achiziționeze câteva automate cu sistem de răcire. A dezvăluit că are un partener local care cultivă alune, zmeură și afine. „Acum avem de la ei alune coapte, alune în ciocolată sau caramel – ceva dulce pentru clienții noștri. Iar din sezonul de vară dorim să vindem zmeură și afine proaspete. Cu siguranță, pasul următor o să fie un automat mai aproape de clienții de la oraș”, a afirmat fermierul.
Întrebat dacă nu-i este frică de vandalizarea automatului, fermierul spune că trăiește într-o localitate liniștită și niciodată nu a simțit frica pentru siguranța sa sau a bunurilor sale. „Până nu demult, când erai plecat de acasă, puneai mătura în ușă să știe toți care vin că nu ești acasă și nici nu trebuie să încui ușa. Dar cum nu există pădure fără uscături, ne-am asigurat în privința vandalizării automatului. Paradoxul este ca 90% din tranzacții se fac cu cardul, iar de la cei foarte puțini care plătesc cash, peste noapte nu rămân niciodată bani în automat. Căsuța este supravegheată video, iar automatul are un sistem complex de închidere și monitorizare. Automatul este situat lângă casa unde stăm, așa că are asigurată și firmă de pază nonstop”, a mai spus fermierul Jaroslav Zetocha.