Producătorii din mai multe state UE cer limitarea importurilor de carne de pasăre din Ucraina
Oana Timar -Fermierii din mai multe state ale UE fac front comun și cer Uniunii Europene să limiteze importurile de carne de pasăre din Ucraina. Cantitățile uriașe ce au intrat în ultimele luni în spațiul comunitar au destabilizat piața și producătorii europeni.
Conform publicației PoultryWorld.net, Consiliul Național al Crescătorilor de Păsări din Polonia susține ideea de a fi restricționate importurile de carne de pui din Ucraina. Poziția forului polonez este împărtășită și de producătorii de carne de pasăre din alte state ale UE.
Importurile de carne de pasăre din Ucraina către UE au atins aproape 250.000 de tone în 2023, în timp ce înainte de liberalizarea comerțului, acestea erau de doar 90.000 de tone, a declarat Dariusz Goszczyński, președintele Consiliului Național al Crescătorilor de Păsări din Polonia, pentru publicația locală Rzechpospolita.
Situația nu este mai bună nici în România unde în ultima perioadă au apărut mai multe situații în care, pe raftul magazinelor, carne de pui ambalată și vândută ca fiind românească era, de fapt, din import, adusă din Ucraina.
Comisia Europeană permite ”frânarea” importurilor de carne de pui din Ucraina
Comisarul European Janusz Wojciechowski susținea în urmă cu o lună prelungirea scutirii de taxe pentru importurile din Ucraina, dar numai cu condiții clare pentru zahăr și carne de pasăre, două mărfuri care, la fel ca în cazul cerealelor, au inundat piețele țărilor vecine cu Ucraina și pun în pericol producția națională.
Pe 31 ianuarie, Comisia Europeană a decis reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an. S-a făcut și o mențiune privind produsele ”cele mai sensibile”, aici incluzând carnea de pasăre.
”Pentru produsele cele mai sensibile – carne de pasăre, ouă şi zahăr – este prevăzută o frână de urgenţă care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi”, s-a menționat în comunicatul CE.
De ce în România nu a fost supusă licențierii și carnea de pui
În septembrie anul trecut, ministrul Agriculturii Florin Barbu anunța că lista produselor agroalimentare supuse licențierii de import urmează să fie extinsă. Pe aceast listă urma să intre și carnea de pui.
”Voi pune în discuție, acolo unde România are anumite produse și are grad de autosuficiență de 100%, să încercăm să limităm accesul lor în România, pentru a ajuta fermierii și procesatorii români. Să vă dau un exemplu: pe carnea de pui, România are grad de autosuficiență de 100%. La fel pe miere, pe făină, mălai”, declara ministrul barbu în septembrie anul trecut.
Când s-a emis noul act normativ pentru prelungirea obligațiilor de licențiere, carnea de pasăre n-a mai ajuns pe listă.