• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oi hrănite cu banane – ideea inedită a unui cioban român care a rămas fără iarbă pe pășune

  Angelica Lefter -

  Oi hrănite cu banane direct pe pășunea uscată. ”Nebunia” unui oier din România a stârnit un val de reacții pe internet, acolo unde crescătorul de ovine a publicat un video în care oile se bucură de surpriza unui deliciu.

  Zeci de kilograme de banane așteaptă, în zeci de mănunchiuri, venirea oilor aflate pe pășune. Un crescător de ovine din România a vrut să își răsfețe animalele cu ceva dulce, bananele fiind probabil cumpărate la un preț redus.

  Citește și: Îngrijire oi iarna: de la condiții în adăpost, la furajare și apă

  Un câmp plin cu banane și o turmă de oi care vine fugind spre ele pentru a le devora. Este videoclipul pe care l-a postat un tânăr oier din România și care a stârnit sute de reacții. Se pare că bananele sunt o sursă bună de hrană și energie pentru ovine, însă momentul nu a scăpat de aprecierile unora și ironiile altora.

  VIDEO cu oile mâncând banane: https://youtube.com/shorts/u4bIcEapk6c?si=ZPQOWceCPxcGO8kG

  Chiar dacă majoritatea oamenilor care au vizionat clipul au fost uimiți de faptul că oile pot consuma banane, dar au apreciat filmarea, pentru alții ideea a părut motiv de glume. Oile au fost asemănate cu maimuțele, iar brânza produsă de la aceste ovine s-a presupus că are gust de banane.

  ”Ați văzut cum se face brânza cu gust de banane?”, a întrebat retoric unul dintre internauți. ”Banane la oi. Am trăit să văd și asta”, a comentat o altă persoană. ”Astea fată tot cate 3 miei de la atâtea banane”, a apreciat altul.

  Cu toate acestea, unul dintre cei care au comentat a ținut să precizeze că nu ar fi prima dată când vede că oile ar mânca și altceva în afară de iarbă și cereale. Acesta a amintit că și în perioada comunistă, oilor li se dădeau tot ce rămânea nefolosit prin cooperative. ”Pe timpul CAP-urilor li se dădea și roșii, castraveți, ceapă, lalele, etc”, a comentat bărbatul.

  Un alt internaut a apreciat că, din experiența sa din Italia, și acolo oilor li se dau ca hrană fructe sau legume: ”În Italia am dat ceapă, să nu fi stat în urma lor după aia”.

  Citește și: Creșterea oilor cu profit maxim. Fermierul nu trebuie să ignore cele trei cerinţe nutriţionale la ovine: proteine, energie și apă

  Bananele pot fi mâncate de oi cu tot cu coajă

  Se pare că tânărul oier a fost chiar inspirat de modele străine, deoarece specialiștii în hrana animalelor au apreciat că bananele sunt bune pentru oi. Ele pot consuma fructul (cu tot cu coajă), care este bogat în fibre și plin de vitamina C, antioxidanți și vitamina B6 care îmbunătățesc digestia, întăresc sistemul imunitar și ajută pielea și venele. Se pre că bananele ajută oile, care sunt rumegătoare la digestie. Cojile pot fi consumate de oi, de asemenea, cu mențiunea că ar trebui să nu conțină reziduuri de pesticide.

  Totodată, pentru miei nu este recomandat consumul de banane sau de alte fructe. Majoritatea sunt mici și nu au dinți, astfel că mieii nu pot mesteca bananele, deci nu pot să regurgiteze și să le mestece din nou, ceea ce le-ar pune probleme în digestie.

  De altfel, bananele nu ar trebui să fie hrană de zi cu zi a ovinelor, ci mai degrabă un răsfăț ocazional, potrivit newlifeonahomestead.com.


  Te-ar mai putea interesa

  Pășune liberă pentru concesiune la 350 lei/ha. Obligații pentru crescătorii de animale Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Amenzi încasate de crescătorii de animale! Nereguli găsite și sancționate în ferme

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie