Avans Programul Tomata – condiții. Plată de 1.500 euro/fermă pentru înființarea culturii de roșii
Oana Timar -Programul Tomata pentru Ciclul I se va derula în două etape, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. În primă fază, până la 30 iunie, în conturile legumicultorilor va intra o sumă de 1.500 de euro pentru cultura de roșii în spații protejate. Ajutorul de stat va fi acordat pe Cadrul Ucraina, nu ca ajutor de minimis, cum va fi plătită diferența de bani până la 3.000 de euro.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Actul nromativ instituie condițiile pentru ca legumicultorii să primească un avans de 1.500 de euro din cei 3.000 de euro pentru Programul Tomata.
Ca și până acum, în Programul Tomata se pot înscrie atât persoane fizice, cât și juridice. O noutate este cerința ca entitățile ”să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau, în cazul persoanei fizice, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat”.
Citiți și: Schimbare majoră la Programul Tomata de anul viitor. Cei 3.000 de euro, plătiți în două tranșe
Cultura de tomate trebuie înființată până pe 31 martie
Suprafața minimă ce trebuie cultivată cu tomate în spații protejate a rămas 1.000 mp, iar condiția pentru a încasa avansul de 1.500 de euro este ca cultura de roșii să fie înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului, care corespunde intervalului calendaristic 1 ianuarie – 31 martie 2024. Practic, tot ce au de făcut legumicultorii este să înființeze cultura până la finalul lunii martie.
Ajutorul de stat se va acorda prin Direcțiile Agricole Județene, unde se va depune o cerere-tip însoțită de
Beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 5 alin. (2), următoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate – BI/cartea de identitate – CI al/a beneficiarului sau împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant legal, după caz;
b) copia documentului pentru coordonate bancare;
b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2024;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;
e) adeverinţă, în original, din Registrul agricol, conform înscrisurilor aferente anului 2024, care atestă suprafaţa de teren cultivată cu tomate în spații protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Data limită pentru transmiterea cererii și a documentelor – format fizic sau online este 12 aprilie 2024, inclusiv.
Plata ajutorului de criză de 1.500 de euro are ca termen de plată data de 30 iunie 2024. Bugetul alocat măsurii de sprijin este de 33,69 milioane de euro.
Fiind vorba despre o schemă de ajutor de stat, aceasta trebuie notificată și către Comisia Europeană. OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, după acordul primit de la CE și aprobarea dată de Guvern.