• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Experiența de voluntar în Uganda a tânărului Marian Crețu, student la USV Iași

    Angelica Lefter -

    Dorința de a-și ajuta semenii l-a determinat pe Marian Crețu, un student la Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iaşi, să meargă voluntar pentru copiii din Africa. Experiența, relatată la întoarcere, l-a făcut pe tânăr să vadă cu alți ochi țara în care trăiește și să aprecieze roadele pe care pământul românesc le oferă. În Uganda, unde a fost, accesul la apă este limitat, iar alimentele sunt puține, orezul fiind consumat doar de sărbători, de familiile mai înstărite.

    O poveste impresionantă a fost împărtășită de Marian Crețu, un student la Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iaşi, care a venit recent din Uganda. Voluntarul român a arătat cât de importantă este hrana pentru oamenii din Africa și a povestit cum sute de copii așteptau ore întregi la rând să primească un bol de orez, aliment care oricum este consumat foarte rar din cauză că este considerat produs de lux pentru unele familii.

    Într-un articol postat pe pagina de Facebook – Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Marian Crețu a povestit cum hrana principală a ugandezilor constă în rădăcini, cartofi dulci și rareori orez, fiind un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi.

    Citiți și: Doi profesori de la USV Iași au lăsat moștenire studenților câte 30.000 de euro

    Copiii din Uganda stau pre în șir la rând pentru un bol de orez (foto: Facebook/ Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi)

    ”Marian Crețu, un tânăr de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iași a fost în Africa pentru a ajuta! La întoarcere, ne-a relatat despre cum a fost experiența aceasta pentru el, dar și despre trăirile și aventurile sale din timpul misiunii din Uganda. Ce înseamnă, de fapt, a fi voluntar, de ce (nu) poate oricine să se dedice unei astfel de cauze și ce satisfacții personale îți pot aduce acțiunile de voluntariat, ne dezvăluie acest tânăr cu o dragoste de viață și de semeni absolut molipsitoare”, se arată pe pagina USV Iași.

    Experiența africană fost una încărcată de emoție și a lăsat urme adânci în suflet. Împărtășită conaționalilor, Marian speră să poată duce la conștientizarea unor bogății pe care noi, românii, deja le deținem.

    Marian Crețu a stat în Africa 30 de zile

    ”În perioada 13 ianuarie- 10 februarie 2024, am călătorit în zona centrală a Ugandei, aproape de linia Ecuatorului, prin intermediul unui foarte bun prieten, care se ocupă cu ajutorarea persoanelor din medii defavorizate din România, și pe plan extern, din Africa. Experiența a fost una deosebită, având ocazia să experimentez pe propria piele modul de viață al locuitorilor Africii. Privind în urmă la timpul petrecut acolo, pot spune că aș repeta, fără urmă de ezitare această experiență”, a mărturisit Marian.

    Citiți și: Ce bursă primește un student de la USV Iași. Cuantumurile au fost majorate

    Copiii din Africa mănâncă rar orez, fiind considerat un aliment de lux (foto: Facebook/ Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi)

    Orezul, un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi

    Luptând să schimbe în bine viețile altora, voluntarii descoperă, adesea, că propriile vieți le-au fost schimbate chiar de către cei pe care îi ajută. Este și cazul tânărului student la Facultatea de Agricultură din Iași.

    ”Au fost câteva aspecte pe care le-am observat și m-au marcat prin faptul că mi-au schimbat modul de gândire și perspectiva asupra vieții. Străbătând câteva dintre satele lor, ne-am apropiat de mai multe familii și am observat cum este traiul lor de zi cu zi. Multe dintre aceste familii nu au posibilități financiare, acces la educație, servicii medicale, curent electric și magazine. Hrana lor principală constă în rădăcini, matoke, cassava (manioc) și cartofi dulci; orezul fiind un aliment prea scump pentru a fi consumat în fiecare zi. Acesta este consumat doar de Paște și Crăciun, de către familiile mai înstărite. Deși în Africa cresc câteva soiuri de fructe, diferite de ale noastre, în România diversitatea fructelor, legumelor și plantelor medicinale este mult mai mare”, a mai spus voluntarul.

    Copiii din Uganda sunt fericiți dacă primesc o bomboană (foto: Facebook/ Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi)

    Zâmbetul apropie oamenii, o bomboană și mai mult…

    De multe ori ”viața bate filmul”. În sprijinul acestei afirmații vine și experiența tânărului Marian Crețu, care a văzut empatie la fiecare pas în rândul africanilor.

    ”În toată această perioadă, m-a marcat faptul că foarte mulți dintre africani deși nu au încălțăminte și îmbrăcăminte, totuși ei arată empatie unul față de celălalt, deseori împrumutându-și hainele între ei pentru a merge la școală și biserică. Cu toate că ei trăiesc într-o sărăcie lucie, aceștia continuă să zâmbească. Copiii sunt foarte respectuoși, iar în momentul în care le ofeream o simplă bomboană, aceștia făceau o plecăciune în semn de mulțumire, iar bucuria le radia pe față. Bunul-simț al copiilor putea fi marcat la fiecare pas, dar cel mai reprezentativ moment la care am reflectat a fost când aproximativ 800 de copii își așteptau răbdători rândul, uneori chiar și o oră, pentru a primi o porție de orez cu fasole. Recomand cât mai multor persoane să facă voluntariat în scopuri umanitare, deoarece, pe măsură ce africanii intră mai des în interacțiune directă cu alți oameni, devin tot mai deschiși, arătând iubire față de cei care îi ajută, destrămând ideile greșite care îi prezintă ca fiind niște oameni izolați. Eu am fost foarte entuziasmat și am simțit o împlinire sufletească ajutând oamenii, în ciuda condițiilor precare (țânțari, malarie, lipsa hranei, temperaturi ridicate), recunoștința din ochii lor acoperind toate aceste neajunsuri. Împreună putem contribui la educarea africanilor și facilitarea accesului lor către civilizație. Alegând să fii voluntar te vei schimba tu, dar împreună cu tine și persoanele din jurul tău”, adaugă Marian Crețu, tânărul de 21 de ani, student la Facultatea de Agricultură USV Iași, specializarea Agricultură.

    Studentul Marian Crețu, de la USV Iași, a călătorit până în Uganda (foto: Facebook/ Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi)

    Pasiunea pentru voluntariat l-a dus pe Marian departe, la 7.000 de kilometri distanță de casă.

    ”Călătoria până în Uganda a fost lungă, am făcut-o cu avionul, iar la aeroport am fost așteptați de prietenii noștri care cunosc zona, neavând probleme cu mijloacele de transport„, a relatat Marian.

    Pentru astfel de călătorii, vaccinarea este obligatorie pentru a nu te alege cu boli specifice zonei, care pot fi mortale. Prevenirea bolilor infecțioase în timpul călătoriilor în țări exotice, trebuie să fie o prioritate, a mai spus tânărul voluntar.

    ”Pregătirea pentru plecarea în Africa constă în administrarea dozelor de vaccin obligatorii pentru bolile specifice. De asemenea este foarte important pentru cei care se deplasează în zonă ecuatorială să se testeze periodic pentru malarie”, și-a încheiat povestea studentul voluntar în Africa, Marian Crețu, postată pe pagina oficială – Universitatea de Ştiinţele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till