Polonia va efectua controale de calitate la toate transporturile de cereale din Ucraina
Violina Gorcinschi -În urma protestelor fermierilor, reprezentanții guvernului polonez au anunțat că urmează să efectueze controale de calitate la toate livrările de cereale ucrainene. Acest lucru a fost declarat astăzi, luni – 12 februarie, de către Michal Kolodziejczak, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Polonia.
Polonia intenţionează să înceapă să efectueze controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak, într-un moment în care fermierii polonezi continuă protestele la scară naţională împotriva politicilor UE, inclusiv a celor care permit importurile de cereale ieftine din Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Polonezii vor să apeleze la controale de calitate pentru toate livrările de cereale din Ucraina
Fermierii polonezi au început, vineri, pe 9 februarie, să blocheze drumurile din întreaga ţară, precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai.
Citește și: Protest masiv în Polonia. Granița cu Ucraina și mai multe drumuri naționale, blocate – FOTO
Reprezentanţii noului guvern pro-european de la Varşovia au spus că înţeleg greutăţile cu care se confruntă fermierii şi au adăugat că sprijinul oferit Ucrainei, în lupta sa împotriva invaziei ruseşti, nu trebuie să vină pe seama fermierilor polonezi.
„Astăzi…voi cere ca toate transporturile de cereale care sunt exportate şi au un embargou impus asupra lor să fie controlate în Polonia”, a declarat Michal Kolodziejczak pentru agenţia de presă PAP. Potrivit acestuia, atunci când aceste cereale ajung în Germania şi, după examinare, se dovedesc a fi de calitate slabă, „în 99% din cazuri revin în Polonia în calitate de cereale europene” şi nu ucrainene.
Citește și: Polonia vrea să taxeze cu 8% uleiul de floarea-soarelui și zahărul din Ucraina
Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat faţă de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.
Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina.