• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer ANSVSA să verifice produsul care ar fi cauzat moartea a 120 de oi într-o fermă

    Oana Timar -

    Asociația Forța Fermierilor a transmis ANSVSA – Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, o adresă în care semnalează cazurile de mortalitate din ultima perioadă, apărute în urma aplicării unui tratament deparazitant. Cel mai recent caz este al unei ferme de familie din județul Vaslui unde pierderile sunt la nivelul întregului efectiv de 120 de oi adulte.

    În adresa transmisă AFF, fermierii arată că ultimele zile au fost marcate de evenimente cumplite în mai multe ferme din România. Crescători de animale din mai multe zone ale țării au suferit pierderi importante, chiar totale de efective, în urma aplicării produsului recomandat în farmaciile veterinare pentru combaterea paraziților.

    Citiți și: Coșmarul unei familii de fermieri: Le-au murit toate oile de la un tratament luat de la farmacie

    ”Având în vedere numărul mare de cazuri semnalate în spațiul public, dar și în cadrul asociațiilor de crescători, în care utilizarea produsului a avut efecte devastatoare în ferme, vă rugăm să întreprindeți o anchetă cu privire la acesta. Deși este un tratament cu vechime pe piață, fermierii au suspiciunea că la nivelul formulării acestui produs au apărut modificări ce au făcut ca acesta să devină unul mortal pentru specii cu valoare economică precum ovine, caprine și bovine”, se arată în adresa AFF.

    Organizația face apel ca vânzarea produsului respectiv să fie reglementată și să fie făcută ”exclusiv pe baza unei recomandări din partea medicului veterinar și ca aplicarea tratamentului să fie făcută în coordonare sau sub supraveghere veterinară, la fel ca în cazul altor tratamente menite să prevină sau să combată boli ale animalelor”.

    ”În cazul în care ancheta pe care o veți demara (….) va conduce și la alte măsuri pe care le considerați necesare pentru protejarea, dar și tratarea eficientă a animalelor, vă rugăm să le implementați în regim de urgență”, mai cere AFF.

    AFF cere ca, dacă ancheta arată o vină a producătorului, acesta să suporte pierderile suferite de fermieri

    În finalul adresei, Asociația Forța Fermierilor face apel către ANSVSA ca ”până la clarificarea situației (…), să dispuneți emiterea unei alerte cu privire la acest tratament și să aveți în vedere retragerea lui temporară de la comercializare. De asemenea, dacă ancheta ANSVSA va depista că producătorul tratamentului (….) se face vinovat prin nerespectarea concentrațiilor indicate pe prospect sau altor reglementări, vă solicităm ca acest producător să fie obligat să achite despăgubirile pentru toate pierderile suferite de către fermierii păgubiți”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia astăzi legătura cu compania care produce și comercializează în România produsul care ar fi cauzat moartea animalelor. La primul apel telefonic ni s-a comunicat că persoana care se ocupă de relația cu presa este într-o întâlnire alături de ceilalți responsabili din cadrul companiei. La al doilea apel nu ni s-a mai răspuns. Așteptăm poziția producătorului pe adresa redactia@agrointel.ro pentru a publica și punctul de vedere al acestuia cu privirea la incidentele din ultima perioadă.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!