• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât câștigă un fermier dintr-un litru de lapte în raport cu procesatorul sau retailerul

    Roxana Dobre -

    Producătorii de lapte reușesc să acopere doar costul de producție, cu banii obținuți pe un litru de lapte, afirmă George Cățean, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, actual fermier. Conform acestuia, printre soluții se numără procesarea la nivelul fermelor, menținerea subvențiilor sau achiziții în comun ale fermierilor pentru inputuri.

    Crescătorul de animale George Cățean din Brașov, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a publicat pe pagina sa de socializare o teoria ”paharului plin”, mai exact cum se împart banii pe care un consumator îi dă pe 1 litru de lapte, între fermier, procesator, retailer și TVA.

    Cine primește cei mai mulți bani, achitați de consumatori pe un litru de lapte

    George Cățean a arătat în postarea sa că cei mai mulți bani ajung la procesator, urmat de retailer și fermier iar în final la plata TVA.

    ”Dacă distribuim în 5 pahare un litru de lapte de vacă cumpărat dintr-un retailer, putem vedea cât revine fiecărui actor de pe lanțul comercial: fermier, procesator, retailer, statul român prin TVA. Ce am vrut să arăt este cât revine unui fermier, adică un pahar dintr-o sticlă de 1 litru, parte care de multe ori acoperă doar costul de producție”, a subliniat fostul secretar de stat în postarea sa.

    Cum se împart banii dați pe un litru de lapte

    George Cățean a dezvăluit și care sunt în opinia sa măsurile pentru creșterea profitului pentru fermierii români, printre soluții aflându-se procesarea la nivelul fermei și achiziții în comun ale fermierilor pentru inputuri.

    ”Ce este de făcut? Procesare la nivelul fermei, negocieri si livrări de lapte în grup către procesatori, aachiziții în comun ale fermierilor pentru inputuri, menținerea subvențiilor, instrumente financiare care să finanțeze și să încurajeze investițiile de eficientizare a producției, scurtarea lanțului alimentar după strategia propusă de UE prin ”Farm to Fork” și recunoașterea calității produselor prin scheme de calitate care dovedesc acest lucru. Iar lista poate continua. Conform unor statistici, producția națională de lapte de vacă nu reușește să acopere necesarul de lapte materie primă pentru procesatori, completarea fiind făcută din surse externe”, a mai comunicat fostul secretar de stat.

    Reacțiile la postarea lui George Cățean nu au întârziat să apară iar fermierii au împărtățit propriile soluții care ar putea duce la creșterea prețului pe litrul de lapte, din ferme. ”Asta cu procesarea la nivelul fermei nu funcționează decât la dimensiunile mici pe o nișă îngustă de piata cu valoare adaugată mare. Gen un sortiment de brânza sau cascaval scump. Soluția este creșterea productivității!”, a spus un fermier.

    ”Asocierea într-un grup de fermieri pentru a dezvolta o fabrică de procesare”, a scris un alt producător.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA