• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Presiune majoră pe prețul grâului. Stocurile Franței, la cel mai înalt nivel din ultimii 19 ani

  Angelica Lefter -

  Stocurile Franței de grâu sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, pe fondul concurenței create de grâul ucrainean care a scăzut cererile pentru grâul francez. Celor mai recente estimări arată că stocurile de grâu moale ale Franței se vor ridica, până la 30 iunie, la 3,50 milioane de tone, în creştere faţă de nivelul de 3,44 milioane de tone. Mai mult, și Ministerul Agriculturii de la Paris şi-a revizuit în jos estimările privind suprafeţele însămânţate cu grâu.

  Organismul public FranceAgriMer şi-a majorat, miercuri – 14 februarie, estimările privind nivelul stocurilor franceze de grâu la finalul acestui sezon, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, în condiţiile în care concurenţa creată de grâul ucrainean reduce exporturile franceze spre alte ţări din Uniunea Europeană, a transmis Reuters, citat de Agerpres.

  Citiți și: România, al treilea cel mai mare furnizor de grâu pentru Maroc

  Grâul francez nu mai are căutare din cauza importurilor de grâu ieftin din Ucraina (foto: puterea.ro)

  Importurile de grâu din Ucraina contribuie la cererea scăzută de grâu din Franța

  Conform celor mai recente estimări, la finele sezonului care se va încheia la 30 iunie 2024, stocurile de grâu moale ale Franţei ar urma să se ridice la 3,50 milioane de tone, în creştere faţă de nivelul de 3,44 milioane de tone estimat de FranceAgriMer luna trecută şi un avans de 37% comparativ cu nivelul stocurilor la finele sezonului 2022/23.

  Mai mult, importurile de grâu ieftin ucrainean în UE, o problemă care a declanşat proteste în rândul fermierilor europeni, contribuie la diminuarea cererii pentru grâul francez în blocul comunitar, în special în Spania şi Italia, a subliniat analistul FranceAgriMer, Adele Dridi.

  FranceAgriMer şi-a revizuit în jos estimările privind exporturile de grâu francez în UE pentru acest sezon, până la 6,32 milioane de tone, de la 6,55 milioane de tone, cât estima în ianuarie. Noile estimări sunt mai mici cu 1% faţă de exporturile de grâu francez în UE realizate anul trecut.

  Citiți și: China se aprovizionează cu mari cantități de grâu din Franța și Australia

  Estimări pentru exporturi mai mari de grâu în afara Uniunii Europene

  Diminuarea exporturilor intracomunitare şi aşteptata scădere a cererii interne a contracarat o revizuire în sus a estimărilor FranceAgriMer privind exporturile de grâu ale Franţei în afara UE în sezonul 2023-2024, care sunt prognozate acum la 10,25 milioane de tone, faţă de 10,1 milioane de tone luna trecută.

  Ministerul Agriculturii de la Paris şi-a revizuit în jos estimările privind suprafeţele însămânţate cu grâu, până la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, după ploile abundente din ultima perioadă.

  ”A continuat să plouă iar situaţia rămâne una dificilă”, a spus Benoit Pietrement, preşedintele biroului de cereale de la FranceAgriMer. Potrivit acestuia este aşteptată o trecere semnificativă la culturi de primăvară, cum este porumbul, chiar dacă preţurile nu sunt atractive, pentru că fermierii au puţine opţiuni disponibile.

  FranceAgriMer şi-a îmbunătăţit estimările privind stocurile de porumb ale Franţei la finele sezonului 2023-2024, până la 2,37 milioane de tone, de la 2,18 milioane de tone în ianuarie. Noile estimări sunt cu 43% peste nivelul stocurilor de porumb la finele sezonului 2022/23 şi cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

  Ultimele știri

  Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri