• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Roxana Dobre -

    Județul ”asistaților social”. Un județ din România  poate fi considerat o regiune aproape asistată social, în condițiile în care majoritatea populației nu are niciun fel de venit în afară de sprijinul de la stat.

    Botoșani este județul din România unde mai bine de trei sferturi din populație nu muncește deși este aptă de muncă, iar jumătate dintre aceștia nu apar în evidențe. Deși este un județ cu mari perspective economice din punct de vedere agricol, piscicol, turistic și industrial, agenții economici de toate tipurile din Botoșani găsesc cu greu angajați, fiind nevoiți de multe ori să apeleze la muncitori asiatici, potrivit Adevărul.

    Citiți și: George Simion, AUR: Este timpul să scăpăm de asistații sociali care sunt sănătoși și pot munci

    Asistați sociali

    Și ciobanii au ajuns o raritate în Botoșani

    Până și ciobanii au ajuns o raritate în județul Botoșani, unde statisticile oficiale arată că principala cauză pentru această situație este că majoritatea populației nu e aptă de muncă. Din cei rămași în putere, aproximativ 40% nu apar în evidențele statului român nici măcar ca șomeri, ci pur și simplu ca oameni fără venit.

    Sunt comune unde majoritatea populației tinere lucrează în construcții sau agricultură în statele vest-occidentale, acasă rămânând doar bătrânii, copiii, asistații social și o mână de angajați, majoritatea la stat.

    „Sunt patru milioane de români plecați. Și mulți tineri, mulți calificați. Și mulți nu se mai întorc. Este o problemă, evident! Oferim salarii bunem dar nici în aceste condiții nu găsim oameni pentru anumite activități, operațiuni etc”, a spus Valeriu Iftime, unul dintre cei mai puternici investitori botoșăneni.

    Citiți și: Salariul unui căpșunar în România. Plata pe zi la cules de căpșuni

    Județul în care doar o treime din populație muncește

    Conform datelor oficiale, județul Botoșani are aproximativ 380.000 de locuitori. Dintre aceștia, doar aproximativ 110.000 reprezintă numărul populației apte de muncă, iar dintre acești 110.000, aproximativ 40.000 nu au loc de muncă.

    Potrivit informațiilor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani, acești 40.000 de botoșăneni nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj, și nici nu participă la vreun curs de calificare. Practic, doar o treime din populația județului contribuie la bugetul de stat prin impozite pe salariu, plătește la sănătate și fondul de pensii. Datele Direcției Județene de Statistică Botoșani indicau pentru anul 2023 că doar 17% din populația județului este în floarea vârstei, iar acestora li se adaugă un contingent de populație de vârstă mijlocie.

    „Cele mai reduse cantitativ grupe de vârstă sunt cele reprezentate de grupa 25-39 de ani, în proporție de 17,76%, dar și de cea a „experimentaților”, să zicem așa, adică 40-54 de ani, în proporție de 23.58%”, a spus Mădălina Ursuleanu, purtător de cuvânt al DJS Botoșani.

    Mare parte a populației județului este ajutată de statul român cu diferite forme de venit sau beneficiază de pensie. „Cele mai consistente grupe sunt reprezentate de cei din categoria 0-24 de ani (29,16%), dar și de grupa 55 de ani plus (29,49 %)”, a mai precizat Mădălina Ursuleanu.

    Dintre cei din grupa de 0-24 de ani, mulți tineri cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani sunt studenți și nu locuiesc pe teritoriul județului.

    Conform datelor de la Inspectoratul Școlar Județean, în Botoșani sunt 60.000 de elevi și preșcolari. În general, cei mai mulți copii și elevi se găsesc în mediul urban, iar majoritatea pensionarilor în satele îmbătrânite ale județului, cei mai mulți cu pensii mici. Numărul mare de elevi și pensionari este completat de 3.000 de asistați social și de 36.000 de persoane declarate casnice. Pe de altă parte, o mare parte a tinerilor apți de muncă sunt plecați la lucru în străinătate.


    Te-ar mai putea interesa

    Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă