• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețurile laptelui pe piața mondială, la cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni

  Violina Gorcinschi -

  Pe piața mondială, prețurile laptelui au crescut la cel mai înalt nivel din ultimele 8 luni. Analiștii au fost luați prin surprindere de creșterea puternică a prețurilor și de interesul mare pentru acest produs la ultimele licitații. În plus, prețurile laptelui din Noua Zeelandă sunt acum mai mari decât în Europa.

  Prețurile laptelui au înregistrat cea mai mare creștere din ultimele patru luni, datorită cererii care continuă să crească. Prețul mediu a crescut cu 4,2% la licitație. Creșterea a fost precedată de un plus de 2,3% la ultima licitație ce a avut loc în urmă cu două săptămâni, a relatat Agrarheute.

  Laptele, cel mai scump din ultimele 8 luni

  Rosalind Crickett, analistă la bursa de mărfuri NZX, a declarat pentru Radio Noua Zeelandă că a existat o „cerere puternică” la ultima licitație a laptelui. „Rezultatele acestei licitații au depășit cu mult așteptările, deoarece piețele futures anticipau anterior prețuri stabile sau în scădere în general“, a spus aceasta.

  Motivul: Orientul Mijlociu și-a menținut poziția ca principal cumpărător de lapte praf integral, în timp ce Asia de Nord a fost principalul ofertant pentru lapte praf degresat, unt și grăsime de lapte fără apă și lactoză, a spus Crickett.

  „Având în vedere tensiunile continue din Marea Roșie, care conduc atât la intervale de livrare și costuri mai mari, cât și la o schimbare a cererii, va fi interesant să vedem dacă această activitate de cumpărare va continua pe termen scurt“, a comentat analista.

  Conflictul din Orientul Mijlociu stimulează prețurile laptelui. Nathaniel Keall, economist la ASB-Bank, a spus, de asemenea, că cererea puternică din alte regiuni a contribuit la echilibrarea absenței Chinei și la stimularea prețurilor. El a indicat, de asemenea, cumpărătorii din Orientul Mijlociu. Keall consideră că tulburările continue ale transporturilor maritime din Marea Roșie sunt un catalizator. Acestea perturbă comerțul și transportul de la producătorii de pe emisfera nordică (Europa) și împing cererea către Noua Zeelandă.

  Prețurile laptelui praf par relativ stabile și ridicate pe toate termenele de livrare, mai spune analistul. Prețul laptelui produs de fermieri are, de asemenea, o tendință ascendentă. Prețurile generale sunt încă la cel mai ridicat nivel din iunie 2023 încoace și au crescut cu aproximativ 29% față de minimul anual din august 2023 anul trecut.

  Citește și: Prețul laptelui este în creștere. Ce a declanșat scumpirea

  Prețurile laptelui în Noua Zeelandă, mai mari decât în Europa (foto: unlockfood.ca)

  Trendul ascendent al prețurilor laptelui pare să se extindă până în 2024

  Prețurile laptelui în Noua Zeelandă sunt mai mari decât în Europa. Stu Davison, analist în industria laptelui, consideră, de asemenea, că această tendință pozitivă se datorează, parțial, cererii continue din Orientul Mijlociu, care depășește cantitățile medii.

  Citește și: ASE: România importă anual 220 de milioane de litri de lapte. 54% din deficit, din brânză și caș

  „Prețurile laptelui din Oceania depășesc acum prețurile laptelui din Europa, ceea ce semnalează poziția puternică a Noii Zeelande pe piața internațională”, a mai constatat analistul.

  Și Kelly Eckhold, economist șef al băncii Westpac, a fost surprins de creșterea puternică a prețurilor. Rezultatul a fost larg susținut, a spus Eckhold în analiza sa de piață, deoarece aproape toate produsele au înregistrat creșteri de preț. Prețurile la unt și brânză erau în frunte și au crescut cu 10,3%, respectiv 6,3% – s-au adăugat prețurile ridicate ale laptelui praf integral. Acest rezultat a contrazis prognoza. Piața futures, oricum, anticipa o scădere a prețurilor la această licitație. Analistul băncii a observat, totuși, că (pe lângă cumpărătorii din Orientul Mijlociu), cumpărătorii chinezi au fost, de asemenea, extrem de agresivi la această licitație. El presupune că acest lucru a fost legat de perioada vacanței de Anul Nou Chinezesc, în perioada 10-17 februarie, și de dorința cumpărătorilor chinezi de a se asigura de livrare înainte de vacanță (următoarea licitație este pe 20 februarie).


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar