• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a aprobat ”Creditul Fermierului”. Fermierii, scutiți de plata ROBOR pe 5 ani

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de aproximativ 164 de milioane de euro (815,5 milioane de lei) pentru a sprijini sectorul producției agricole primare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul schemei, ajutorul va consta în sume limitate de ajutor sub formă de subvenții ale dobânzii la împrumuturi prin „Creditul Fermierului”.

    Comisia Europeană (CE) a anunțat astăzi, vineri – 1 martie, printr-un comunicat, că a aprobat o schemă românească de aproximativ 164 de milioane de euro (815,5 milioane de lei) pentru a sprijini sectorul producției agricole primare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul schemei, ajutorul va consta în sume limitate de ajutor sub formă de subvenții ale dobânzii la împrumuturi iar măsura va fi deschisă producătorilor agricoli care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, conform comunicatului citat.

    Citiți și: Guvernul a aprobat Creditul Fermierului cu o dobândă de 1,95% și ROBOR suportat de stat

    Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”

    Creditul Fermierului poate fi accesat până la 30 iunie 2024

    Potrivit comunicatului citat, în cadrul schemei românești , ajutorul nu va depăși 280.000 euro per beneficia și schema va funcționa până la 30 iunie 2024.

    ”Comisia a concluzionat că sistemul este necesar, adecvat și proporțional pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul ( 3) litera (b). TFUE și condițiile stabilite în cadrul temporar de criză și tranziție . Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, se mai precizează în comunicat.

    Pe plan național, ”Creditul Fermierului”, a fost aprobat în ședința Guvernului din 8 februarie prin Ordonanța de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, pe 9 februarie documentul a fost publicat în Monitorul Oficial,  nr. 118 și se află în vigoare de la aceeași dată.

    La acest moment, Creditul Fermierului nu este funcțional, fiind așteptat răspunsul Comisiei Europene. Săptămâna viitoare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, are programată o întâlnire cu băncile și insituțiile de finanțare nebancară, precum și cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru a finaliza normele de aplicare și convenția ce va fi semnată de instituțiile de finanțare și FGCR. 

    Citiți și: Ordonanță Guvern pentru Creditul Fermierului cu dobândă de 1,95%. Condiții de accesare

    Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an

    Prin ajutorul de stat se urmărește creșterea accesului la finanțare pentru fermieri, printr-un ajutor de stat care se acordă sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni (5 ani), fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

    Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.

    Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal