• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora

    Angelica Lefter -

    Incendiile pornite de la panouri fotovoltaice au început să se înmulțească, iar specialiștii avertizează cu privire la o greșeală ce se face frecvent la montarea acestora și care poate cauza declanșarea focului.

    Românii care au dorit să scape de plata facturilor la curent și-au instalat panouri fotovoltaice, însă cazurile de incendii produse la aceste panouri s-au înmulțit. Chiar în foarte multe ferme panourile fotovoltaice reprezintă o sursă viabilă de curent electric. Din păcate, pe piață au apărut instalatori neautorizați sau chiar proprietarii, pentru a economisi și-au instalat singuri panourile.

    Mai multe incendii au fost raportate în ultima perioadă în cazul unor locuințe dotate cu panouri fotovoltaice. Acest lucru i-a determinat pe specialiști să se plece asupra situației și să atenționeze populația că instalarea panourilor de către persoane neautorizate poate duce la un risc mare de incendiu.

    Citiți și: Casa Verde Fotovoltaice 2024: Primii români care își pot instala pe casă panourile fotovoltaice

    Panourile fotovoltaice montate necorespunzător pot provoca incendii (foto: stirileprotv.ro)

    Incendii produse din cauza panourilor fotovoltaice instalate necorespunzător

    Un caz este cel de luni seara, 19 februarie, din București când a luat foc o locuință care avea montate panouri fotovoltaice. Și în Prahova, în ultimele luni au fost patru incendii produse din această cauză, după cum au stabilit pompierii, potrivit stirileprotv.ro

    În Capitală, pompierii ajunși la fața locului au spus că erau montate 12 panouri solare, iar incendiul a pornit de la un scurtcircuit. Totodată, este verificată ipoteza că flăcările să fi apărut la cablurile de legătură.

    În județul Prahova, în ultimele luni au fost patru incendii în cazul cărora pompierii au stabilit că focul a pornit de la instalația panourilor fotovoltaice. Surse din anchetă au declarat că în două dintre cazuri cei care le-au instalat nu aveau autorizațiile necesare.

    ”Avem această nouă problemă cu incendiile pornite de la panourile fotovoltaice”, a menționat un pompier.

    Problemele apar în cazul cablurilor de legătură, dacă materialele nu sunt de calitate

    Problemele au apărut din cauza cablurilor care fac legătură între panouri și invertorul de energie, dacă materialele nu sunt de calitate ori firele nu au fost bine izolate, a menționat Albert Soare, expert în fotovoltaice.

    ”Conectorii trebuie să fie originali. Să fie omologați. Cleștele trebuie să fie omologat, astfel îți pierzi inclusiv garanția. Instalatorul trebuie să fie autorizat și personalul care intră în curte și efectuează montajul propriu-zis trebuie să fie autorizat. Avem dreptul să cerem nominal, cine este electricianul și să ne asigurăm că respectivul are calificările necesare”, a explicat specialistul.

    Citiți și: Start Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru 90.000 de gospodării din România – anunț oficial

    Amenzi de 100.000 de lei pentru cei care montează panouri ilegal

    O firmă autorizată cere pentru montarea unui sistem 100 de euro/pe kw. La o instalație de 5 kw, o persoană plătește cel puțin 500 de euro, la care se adaugă alte costuri, în funcție de mărimea casei.

    Din cauza costurilor mari de montare, persoanele care vor să plătească mai puțin, au început să își monteze singuri instalația. De altfel, există și grupuri pe rețelele de socializare, care au peste și 14.000 de utilizatori, unde oamenii le dau sfaturi celor care vor să monteze singuri panourile.

    Practicile sunt ilegale, iar amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei, iar distribuitorul are dreptul să deconecteze acele instalații.

    Specialiștii au recomandat proprietarilor de case cu sisteme fotovoltaice să facă revizii periodice și întreținere regulată a echipamentelor, numai așa problemele pot fi remediate la timp.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till