EXCLUSIV! Asociația Română a Cărnii, exclusă din Comitetul de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020. Conducerea ARC îi cere secretarului de stat George Turtoi să revină asupra deciziei
Vlad Macovei -În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii împreună cu organizațiile și asociațiile din domeniul agriculturii și industriei alimentare au stabilit lista cu membrii în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020. Această structură va avea o influență considerabilă în supravegherea tuturor direcțiilor de aplicare a strategiilor prin care se vor cheltui banii europeni în acest domeniu.
LAPAR și PRO AGRO vor monitoriza sectorul vegetal
În domeniul vegetal și zootehnic, entitățile ce vor fi reprezentate în comitet acoperă întreaga reprezentativitate a organizațiilor și asociațiilor. Astfel, din sectorul vegetal vor face parte LAPAR, PRO AGRO, precum și organizațiile interprofesionale ”Cereale și Produse Derivate din România” și legume-fructe Prodcom. În sectorul zootehnic, din comitet vor face parte organizațiile interprofesionale pentru carne de pasăre și carne de porc, precum și federațiilor crescătorilor de bovine și de ovine/caprine din România.
Jocul ciudat al domnilor Turtoi și Herciu
Semnele de întrebare apar în zona industriei alimentare. În acest moment, în acest sector apar doar organizațiile ROMALIMENTA, ROMPAN, precum și cea din industria patronală a viei și vinului. Întâmplător sau nu, secretarul de stat George Turtoi și directorul AM PNDR Mihai Herciu, nu au luat în considerare reprezentativitatea Asociației Române a Cărnii (ARC), care acoperă aproape un sfert din industria alimentară. Situația este cu atât mai ciudată cu cât multe dintre companiile de profil au fost printre principalii beneficiari ai fondurilor europene din fostul PNDR. De asemenea, în structura Comitetului de Monitorizare nu se regăsește nici ANAMOB pe zona de panificație.
Să fie vorba de represalii?
Reamintim ca ARC a dus o campanie extrem de eficientă de sensibilizare a opiniei publice cu privire la reducerea TVA în cazul cărnii și a preparatelor din carne. De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, după ce guvernul Ponta a anunțat că nu va include în bugetul pe 2015 această măsură, reprezentanții patronatelor și sindicatelor din industria cărnii au început să protesteze public. O campanie susținută, cu scopul de a pune presiune pe autorități pentru ca măcar la finalul anului viitor reducerea TVA la carne și preparate din carne să devină realitate, se va derula constant în lunile următoare. Dacă sunt represalii, consumatorul român ar trebui să știe că domnii Turtoi și Herciu le fac împotriva lui, de fapt. Același consumator român care, în calitate de votant, a adus la putere în 2012 un guvern care le-a creat domnilor Turtoi și Herciu posturile pe care acum le ocupă. Același consumator român care, în calitate de votant, a dat o lecție aspră aceluiași guvern și tuturor celor care au fost numiți politic de acest guvern. Probabil că de ce le este frică domnilor Turtoi și Herciu, de aceea nu vor scăpa!
Beneficiarii de fonduri, lăsați pe dinafară
În programul PNDR 2007-2013, fondurile alocate prin Măsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, inclusiv Schemele de Ajutor de Stat, au asigurat finanţarea a 1.103 proiecte de investiții în industria agroalimentară. Valoarea nerambursabilă a acestor investiţii este de peste 829 de milioane euro. Principalele sectoare de procesare sprijinite au fost: sectorul de carne şi produsele din carne – unde s-au finanţat investiţii cu o capacitate de producţie de 3.336 mii tone pe an, lapte şi produse lactate – capacitate de producţie de 154 mii tone pe an şi 2.627 mii hectolitri pe an şi fructe, legume şi cartofi pentru care capacitatea de producţie rezultată este de 532 mii tone pe an.
ARC și ANAMOB cer revizuirea acestei decizii greșite
În urma acestei decizii scandaloase, reprezentanții ARC și ANAMOB au trimis un memoriu secretarului de stat George Turtoi în care solicită acordarea a două poziții în secțiunea Industrie Alimentară pentru organizațiile menționate. ”Industria carnii, pe care ARC o reprezintă, a fost și va fi principala beneficiară de fonduri europene. Nu considerăm corect, să lăsați sectorul cel mai important al industriei alimentare românești fără reprezentanți ai Comitetului de Monitorizare PNDR 2014-2020. Stimate domnule ministru, față de cele arătate mai sus, ținând cont de deschiderea dumneavoastră pentru dialog și abordarea bazată pe principiile europene, suntem siguri că veții da curs solicitării noastre legitime de a ne reprezenta membrii, la secțiunea industrie alimentară, în cadrul celei mai importante structuri de dialog pe PNDR 2014-2020” – se precizează în scrisoarea adresată secretarului de stat George Turtoi.
Foto: captură Antena 3