Aon România – partenerul fermierilor pentru soluții ale riscului climatic
agrointeligenta.ro -În ultimii ani sectorul agricol a fost afectat de provocări multiple (creșterea prețurilor la fertilizatori, carburanți, finanțare, volatilitatea prețurilor de valorificare a recoltei, producții mici afectate de condiții climatice etc). În aceste condiții, fiecare an generează o presiune în creștere asupra situației financiare a agricultorilor, generând nevoia de a gestiona mult mai riguros riscurile, deoarece spațiul de manevră continuă să se îngusteze.
Agricultura a fost întotdeauna expusă capriciilor vremii, însă intensitatea și frecvența lor, schimbarea vremii, încălzirea globală, fenomenele extreme, sunt astăzi parte din viață noastră și au devenit normalitate. În aceste condiții, riscurile climatice au devenit un factor determinant al profitabilității în fiecare fermă din România, de aici nevoia stringentă a fermierilor este de a avea soluții reale și concrete de asigurare, care să le asigure continuitatea activității în ferme.
Citiți și: Aon România: În acest an, doar 25% din suprafețele cultivate au fost asigurate
Pentru a încerca să vedem cum putem aplica soluțiile existente la provocărilor momentului, este important să plecăm de la o înțelegere a provocărilor curente.
Anul agricol 2023-2024 a debutat cu provocare majoră pe înființarea și gestionarea culturilor în regim de secetă pedologică și temperaturi crescute, astfel că încă din toamnă am avut cca 50% din suprafețele de rapiță întoarse din lipsa de precipitații.
Culturile de cereale păioase au avut o dezvoltare anevoioasă și o înfrățire slabă în toamnă, dar au recuperat binișor în iarnă cu regim de toamnă, ceva precipitații și temperaturi mari care au permis dezvoltarea vegetativă. Nevoia de apă este în continuare foarte mare și intrăm în perioada de creștere intensivă și consum maxim al plantelor, așa că în strategia fiecărei ferme, asigurarea riscului climatic este esențială. Rezerva de apă din sol la final de iarnă este satisfăcătoare pentru culturile înființate în toamna 2023 dar îngrijorătoare pentru creșterea și necesarul lor, și de asemenea riscul este în creștere pentru culturile de primăvară care vor fi înființate.
Soluții pentru minimizarea efectele riscului climatic
În acest moment, există soluții pentru toate culturile astfel încât să minimizăm efectele riscului climatic.
Avem posibilitatea să asigurăm aceste riscuri, astfel:
1. Polițe de asigurare tradițională, care acoperă riscurile tradiționale și sunt incluse în submăsura 17.1 – subvenționabile până la 70%.
• Riscuri acoperite: grindină, incendiu/foc, furtună/ploaie torențială, îngheț și îngheț târziu de primăvară, cheltuielile de reîntoarcere prin pachetul de reînsămânțare.
• SECETA cu evaluare în teren la cultura de porumb, produs nou și subvenționabil
2. Polițe de asigurare parametrică, care sunt complementare poliței tradiționale și nu reprezintă dubla asigurare – nu sunt incluse în submăsura 17.1
• Riscuri acoperite: lipsa randament din orice cauză, lipsa/excedent precipitații, temperaturi crescute/arșiță
• Produse bazate pe date satelitare cu localizarea solelor fiecărei ferme, și a datelor INS
• Produse customizabile, flexibile, bazate pe calcule obiective
În România, istoric și cultural vorbind, asigurările nu sunt încă bine integrate în activitatea companiilor, astfel că gradul de înțelegere și optimizare este încă redus, astfel că este nevoie de profesioniști pentru consilierea și informarea corecta a fermierilor.
Credem cu tărie într-un efort comun și muncă de echipa, dialog deschis și comunicare transparentă între: fermieri, asociații profesionale, consultanți de specialitate din brokeraj și asigurări, instituții ale statului, minister.
Pornind de la aceaste certitudini, Aon România se implică activ și în acest sector și are soluții reale de acoperire a acestui risc care în ultimii ani are o recurență crescută.
Având reprezentare în peste 120 de țări la nivel global, avem capacitatea, expertiza și parteneriate solide atât cu asigurători locali dar și cu asigurători globali de a oferi consultanță și soluții adaptate nevoilor din fiecare zonă a țării.
Există soluții și produse pentru asigurarea riscului climatic!
Cerasela Tudor/Senior Consultant Agribusiness
Email: cerasela.tudor@aon.ro