• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protest al apicultorilor la Ministerul Agriculturii. Ce revendicări au crescătorii de albine

    Angelica Lefter -

    Apicultori din mai multe județe protestează la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Manifestarea apicultorilor este una autorizată, iar la ea participă crescători de albine din diverse zone ale țări.

    Alexandru Mitruș este un apicultor din Turnu Măgurele, județul Teleorman, practică apicultura de 25 de ani, și împreună cu alți apicultori a sosit în fața Ministerului Agriculturii pentru a-și striga nemulțumirile. Crescătorul deține 250 de familii de albine, în regim ecologic și este cel care s-a ocupat de autorizarea protestului de astăzi, luni – 26 februarie.

    Apicultorul teleormănean a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că protestul este autorizat până la ora 16:00 și există o listă cu revendicări.

    ”Este un protest cu autorizație până astăzi la ora 16:00. Noi dorim să informăm conducerea Ministerului Agriculturii în legătură cu situația dificilă din sectorul apicol din acest moment. În primul rând avem o situație pe care n-am mai întâlnit-o de mulți ani sau niciodată de când sunt apicultor, adică stăm cu mierea pe stoc, nu reușim să o vindem, iar prețurile de achiziție la en-gros au scăzut foarte mult. Importuri de miere nu putem să cerem să nu mai fie, că este o piață globală, dar dorim să ni se ofere niște ajutoare care să diminueze situația creată de importurile de miere din China și Ucraina, mai ales că importurile de miere din Ucraina nu au început odată cu războiul, ci mierea din Ucraina este introdusă la noi în țară de câțiva ani de zile”, a menționat Alexandru Mitruș.

    Citiți și: Ministrul Barbu – întâlnire cu apicultorii. Ce s-a discutat și s-a stabilit cu crescătorii de albine

    Apicultorul din județul Teleorman a specificat că lista revendicărilor este mai lungă și conține câteva doleanțe realizabile pentru crescătorii de albine din România.

    ”Una dintre cele mi importante revendicări ar fi subvenția pe familia de albine. Solicităm ministerului, în momentul în care încep discuțiile pentru noul PNS, un punct principal pe agenda sectorului apicol să fie subvenția pe familia de albine, în negocierile cu Comisia Europeană. Noi beneficiem de un sistem de subvenție unic în agricultura românească și europeană și consider că suntem discriminați și din punct de vedere al sumei alocate pe familia de albine, dar și din punct de vedere al mecanismului de acordare a acestor subvenții. Acum avem 5 euro, aproximativ, în comparație cu alte subvenții este o discrepanță mare”, a mai spus apicultorul din Teleorman.

    Alexandru Mitruș a precizat că la protestul de astăzi, luni – 26 februarie, sunt prezenți apicultori din Teleorman, zona de sud a țării, dar și din județele Bacău, Prahova, Hunedoara.

    ”Deocamdată vom protesta astăzi, apoi vom stabili ce facem în funcție de ce discuții vor fi. Știm că domnul ministru este plecat la Consiliul Agrifish, probabil că ne va primi cineva din cadrul ministerului, o să depunem la registratură lista cu revendicări și argumentele și vom vedea răspunsul decidenților”, a conchis Alexandru Mitruș, apicultor din județul Teleorman, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Vă reamintim că recent a avut loc o întâlnire a ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cu reprezentanții sectorului apicol. Discuțiile au avut loc la solicitarea Asociației Forța Fermierilor, iar o parte din apicultorii care participă la protestul de astăzi au primit invitația de a participa și de a-și transmite nemulțumirile, însă nu au dat curs invitației.


    Te-ar mai putea interesa

    Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!” Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar