• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia: Luăm în calcul închiderea graniței cu Ucraina. Oficial ucrainean: Nu s-a negociat așa ceva!

    Angelica Lefter -

    Vin vești contradictorii de la granița Poloniei cu Ucraina. Cele două țări negociază închiderea temporară a frontierei și schimbul de mărfuri, a anunțat premierul polonez Donald Tusk. Pe de altă parte, Guvernul ucrainean a negat desfășurarea negocierilor privind posibila închidere a graniței cu Polonia.

    Premierul polonez, Donald Tusk are astăzi, joi – 29 februarie, planificate întâlniri cu fermierii care protestează, pentru a discuta situația de la granița cu Ucraina. Mult mai optimiste, autoritățile ucrainene spun că Ucraina și Polonia au reușit să găsească o limbă comună și lucrează la o soluție constructivă care să ajute la deblocarea graniței și să țină cont de interesele fermierilor ambelor țări.

    Citiți și: Protest masiv în Polonia. Granița cu Ucraina și mai multe drumuri naționale, blocate – FOTO

    Fermierii polonezi protestatari vor discuta cu autoritățile despre importurile din Ucraina (foto: stirileprotv.ro)

    Polonia și Ucraina negociază pentru păstrarea colaborării comerciale la graniță

    În contextul în care a anunțat că Polonia și Ucraina negociază închiderea completă a frontierei, premierul polonez afirmat că aceasta ar fi o soluție temporară și dureroasă, a notat RFM24, citat de Latifundist.com.

    „De asemenea, negociem cu partea ucraineană închiderea temporară a frontierei și schimbul de mărfuri. De asemenea, voi vorbi despre asta mâine cu fermierii polonezi”, a spus Tusk.

    Premierul polonez urmează să se întâlnească astăzi, joi – 29 februarie, cu fermierii care protestează. Întrebat despre propuneri concrete de soluții pe care ar dori să le prezinte agricultorilor, Tusk a răspuns că ”nu va fi prim-ministrul cu care Polonia va părăsi UE și nici nu va deveni o țară care blochează granița cu Ucraina”.

    ”Suntem pregătiți pentru o conversație serioasă despre – limitele propuse de Bruxelles și Kiev sunt inacceptabile pentru noi. S-a încercat să se limiteze ușor sosirea produselor agricole din Ucraina, astfel încât aceeași sumă ca în 2022 și 2023 să intre fără taxe vamale. Polonia va propune la Bruxelles ca perioada de bază să nu fie 2022-2023, ci perioada dinaintea războiului”, a spus șeful guvernului polonez.

    Și transportatorii polonezi intenționează să reia protestul de la granița polono-ucraineană de la 1 martie.

    Autoritățile ucrainene neagă că s-ar desfășura negocieri de închidere a graniței cu Polonia

    De cealaltă parte, Guvernul ucrainean a negat desfășurarea negocierilor privind posibila închidere a graniței cu Polonia.

    Ucraina și Polonia au reușit să găsească o limbă comună și lucrează la o soluție constructivă care să ajute la deblocarea graniței și să țină cont de interesele fermierilor ambelor țări, a anunțat ministrul adjunct al Economiei al Ucrainei, reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka .

    ”4 ore de negocieri foarte intense cu ministrul Dezvoltării și Tehnologiei poloneze, Krzysztof Hetman, și cu ministrul Agriculturii poloneze, Czeslaw Sekerski. Una dintre cele mai intense și intense întâlniri din viața mea profesională. Abordările propuse de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, în timpul discursului său la granița polono-ucraineană sunt importante pentru construirea unei posibile înțelegeri”, a spus TarasKachka.

    Citiți și: Polonia va efectua controale de calitate la toate transporturile de cereale din Ucraina

    Potrivit acestuia, în timpul negocierilor, nu a fost menționată închiderea frontierei dintre țări, deoarece încetarea comerțului chiar și pentru o zi, decizia ar fi ”prea dureroasă”. Comerțul între țări în parametri anuali se ridică la 11,7 miliarde de dolari.

    Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul pentru reconstrucție și ministrul dezvoltării comunitare, teritoriilor și infrastructurii, a confirmat , de asemenea, că  nimeni din partea ucraineană nu poartă negocieri privind închiderea granițelor cu Polonia.

    Nimeni din partea ucraineană nu poartă negocieri pentru închiderea granițelor cu Polonia. Pentru noi, o frontieră care funcționează stabil este o chestiune de supraviețuire într-un război cu agresorul rus. Avem un mare respect pentru Polonia noastră prietenoasă și am oferit soluții constructive, am luat măsuri pentru a atenua tensiunile de la graniță. Ne așteptăm la decizii adecvate din partea guvernului polonez, astfel încât situația să nu ajungă într-o fundătură”, a spus ministrul ucrainean, potrivit Latifundist.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata Șeful Yara International: Europa – dependentă de îngrășămintele cu azot din Rusia