• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum reușesc fermierii din Matca să obțină cel mai mare profit din cultura legumelor: Răsadurile sunt pregătite în primele zile ale anului

    agrointeligenta.ro -

    Când se pun răsadurile la roșii? Cât mai devreme ți-ar răspunde un legumicultor din comuna Matca, județul Galați.

    Pentru a obține cel mai bun preț pentru legume este important să ai culturi timpurii, înainte ca piața să fie invadată de producții din toate colțurile țării. Aceasta este deviza după care lucrează legumicultorii din Matca, bazin legumicol care reușește să scoată în piață legume românești cu două-trei săptămâni înaintea fermierilor din alte zone.

    Regula este valabilă mai ales la roșii, unde producerea răsadurilor este demarată uneori chiar și între Crăciun și Revelion, dar cea mai mare parte a mătcașilor mizează pe primele 10 zile din ianuarie pentru a semăna semințele în răsadnițe. ”Acest ciclu de producție este caracteristic Bazinului Legumicol Matca datorită avantajelor constructive ale solariilor în primul rând, dar poate fi găsit și în celelalte bazine mari legumicole cu mențiunea că plantarea se face relativ mai târziu decât în comuna Matca cu circa 2 săptămâni”, explică ing. dr. Costel Pohrib (foto), autorul cărții ”Tehnologii moderne de cultură a legumelor timpurii în sere și solarii”.

    Pentru acest prim ciclu de producție, unul scurt, extra-timpuriu, solarul sau sere trebuie să îndeplinească mai multe caracteristici. Astfel, producerea răsadurilor trebuie să se facă foarte devreme – semănarea se face în ianuarie, în răsadnițe încălzite. Mai mult, structura și construcția solarului sau a serei trebuie să permită plantare în prima parte a lunii martie fără a exista riscul înghețării plantelor, astfel că este nevoie de spații cu un volum mare de aer, cu folii profesionale cu efect termic și sistem de încălzire bine pus la punct pentru a face față celor mai reci zile.

    Ce hibrizi dau cel mai bun randament la ciclul extratimpuriu

    Nu toate varietățile de roșii, castraveți sau ardei se pretează la cultura extra-timpurie. Astfel, specialistul de la Marcoser explică cum, în cazul tomatelor, doar anumite soiuri și hibrizi fac față acestui ciclu scurt specific mijlocului iernii. ”Între cei mai cunoscuți și cultivați hibrizi pe ciclul I extratimpuriu pot fi enumerați Lady Rosa F1, Amanda F1, hibrizi cu creștere nedeterminată sau Minaret F1, Gravitet F1- hibrizi cu creștere semideterminată. Trebuie reținut și aspectul că tomatele cultivate în ciclul I de producție extratimpuriu/timpuriu li se rup vârfurile după 3-6 etaje pentru a mări timpurietatea lu de asemenea pentru a avea timp să seînființeze cel de-al doilea ciclul de producție”, explică legumicultorul Costel Pohrib din Matca, județul Galați.

    Pentru legumicultorii care vor să obțină recolte extratimpurii, specialistul explică că acestea mai pot fi semănate în perioada 1-10 ianuarie, cu repicare în 20-30 ianuarie, rărire-călire în 10-20 februarie și plantare în 5-20 martie.

    Dacă semănarea în răsadnițe se face în 10-20 ianuarie, repicarea se face în 1-10 februarie, cu rărire în 20-28 februarie și plantare în 10-25 martie. Tot ce se plantează după 20 ianuarie va ajunge pe piață atunci odată cu primele recolte de tomate din cele mai multe zone ale țării, deci cu o competiție mai mare și cu un preț care începe să scadă.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri