Subvenții APIA 2024. Cererea unică de plată se depune în perioada 4 aprilie – 7 iunie
Roxana Dobre -Data de la care începe depunerea cererii unice pentru subvențiile APIA pe anul 2024 este 4 aprilie, conform unui document publicat de Ministerul Agriculturii. Fermierii vor avea la dispoziție intervalul 4 aprilie – 7 iunie pentru a-și înregistra cererile de plată la centrele APIA de care aparțin. La fel ca și în anii trecuți, fermierii cu până în 50 ha depun cererea unică la centrele locale ale APIA, iar cei ce depășesc 50 ha depun cererea la centrele județene.
Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a publicat perioada în care vor putea fi depuse cererile unice de plată pe acest an. Campania APIA ar fi trebuit să înceapă primirea cererilor din 1 martie, dar potrivit unui anunț oficial, aceasta a fost amânată cu cel puțin două săptămâni. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că depunerea cererilor de plată va începe în luna aprilie.
Conform unui document MADR consultat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierii vor putea depune cererea unică de plată pentru subvențiile APIA pe 2024 în perioada 4 aprilie – 7 iunie. O altă noutate a acestei campanii de plăți este că după data de 7 iunie nu se vor mai putea depune cereri, nici măcar cu penalizări de întârziere.
Citiți și: Adeverința APIA pentru subvenții – de când se poate cere la primării
”În anul 2024 cererile de plată se depun în perioada 4 aprilie – 7 iunie. Data limită este 7 iunie 2024, inclusiv, până la ora 14:30”, arată documentul MADR.
În situația în care cererea de plată este depusă ulterior datei limită stabilită, cea de 7 iunie, cererea de plată este considerată inadmisibilă. De asemenea, modificările cererilor de plată se depun cel mai târziu la data de 7 iunie, potrivit sursei citate.
Fermierii depun o singură cerere de plată la APIA
Fermierii beneficiari de subvenții – atât în sectorul vegetal, cât și în zootehnie, pentru a beneficia de plăți directe pe anul în curs, trebuie să depună la APIA o singură cerere unică de plată şi sunt identificaţi în mod unic în Registrul unic de identificare, pe baza:
a) identificatorului atribuit în Registrul unic de identificare;
b) codului numeric personal sau codului unic de înregistrare cuprins în certificatul de înregistrare eliberat de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, denumit în continuare ONRC;
c) contului bancar declarat la APIA de către beneficiar.
”Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Subunităţile persoanelor juridice, care nu au personalitate juridică, nu au calitatea de beneficiari ai intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic”, precizează documentul MADR.