• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ana Andrei Negru s-a întors în satul natal unde a reînviat tradiția pâinii făcută în casă

    Daniel Befu -

    Ana Andrei Negru se numără printre românii care au ales să se întoarcă în satul românesc. Chemarea ei înapoi pe plaiurile natale a venit sub forma unui atelier de fotografie și, mai apoi tânăra a început să spună povestea comunităților din mediul rural ca, în final, să reînvie o tradiție veche: pâinea făcută în casă.

    În prezent, Ana Andrei Negru deține o mică afacere în localitatea brașoveană Bod – Pâine cu poveste. Absolventă de Drept, a fost mereu atrasă de mediul rural, așa că nu a fost mirată când un anunț la radio i-a trezit instant interesul,

    ”La un moment dat, când eram în mașină, am auzit la radio o reclamă la o tabără care se numea ”Hai la țară!”. Era o tabără de fotografie biografică și am zis ”ia uite ce ocazie! Iasă aplic și să vedem dacă sunt selectată să merg în tabăra aia!”. Am trimis câteva fotografii, am așteptat răspunsul câteva zile și ce să vezi, m-au selectat și a fost o tabără foarte frumoasă în august – la început de august – într-un sat care se numește Paloș Ardeal – în zona Rupea. Ne-au transportat cu o remorcă din aceea care transportă baloți pe niște dealuri foarte izolate, lângă o stână și acolo am campat acolo, am stat cu corturile și am documentat viața ciobanilor. Apoi am coborât în sat, am documentat și viața sătenilor, viața de zi cu zi prin fotografie. A fost atât de frumos și mi-am dat seama cu ocazia asta cât de mult mi-a lipsit partea asta a copilăriei mele, în care eram aproape de animale, de natură și era foarte frumos și practic mi-a umplut așa un gol și mi-am dat seama că ce ar fi să fac asta pe termen lung și să facă o revistă cu ocazia asta?”, își amintește tânăra cum a luat naștere proiectul ”Satul”, o revistă ce a apărut timp de opt ani, cu patru ediții pe ani, distribuită la peste 2.000 de abonați și prin librării cunoscute.

    Ana Andrei Negru susține cursuri de făcut pâine de casă

    Schimbarea majoră avea să vină cu venirea pe lume a primului ei copil, când, în 2017, Ana Andrei Negru a decis să transfere revista ”Satul” în online și să se dedice mai mult pasiunii ei pentru făcut pâine. ”Chiar făceam pâine în bucătăria mea și mă gândeam cum să fac să aduc la mine în casă, la mine acasă, ceea ce-mi este dor și de care-mi este foarte drag – și așa mi-a venit ideea de a cresta pe pâine povești pe care le ascultasem de la oamenii din sate sau lucruri care mi-au fost mie dragi în copilărie – tooate locurile copilăriei. De exemplu, printre primele crestări pe care le-am făcut pe pâine au fost dealurile cu căpițe și râul Olt care străbătea satul, iar făcând analogie, mi-a străbătut pâinea având de o parte și de alta lanurile de grâu. Mi-am dat seama că pot umple cumva golul ăsta, am rămas în acest proiect și mi-a fost tare drag și îl continui și în ziua de astăzi”, povestește Ana Andrei Negru cum a început proiectul ei ”Pâine cu poveste”.

    Primul pas a fost organizarea unor ateliere de făcut pâine, în februarie 2018. La ”cursuri” participă mai ales mămici care au copii mici, care au un program un pic mai flexibil, dar sunt și bărbați care vor să învețe să prepare pentru familia lor o pâine sănătoasă.

    Pâinea cu poveste, un produs al comunității ROMO din Brașov

    Pâinea cu poveste – vândută prin sistemul ROMO, în Brașov

    În paralel cu cursurile la care până acum au adunat peste 2.000 de participanți, Ana Andrei Negru a început să și vândă pâine pe acare o produce în cantități mici. S-a alăturat comunității ROMO Brașov prin care și-a cîștigat clienți fideli. ”

    ”ROMO este un grup, o comunitate foarte mare atât de producători cât și de consumatori – de clienți, care funcționează peprecomandă. Adică cei care sunt interesați să cumpere ceva de la producătorii respectivi lasă câte un comentariu pe grupul acela de Facebook și apoi la final se întâlnește producătorul cu clientul într-un loc stabilit. În fiecare săptămână ne întâlnim în același loc, în același interval orar pentru a preda produsele celor care au comandat. Deci nu facem produse în plus, ci doar pentru cei care comandă. Locul de întâlnire între producători și consumatori este în Brașov, la Magnolia, între 5 și 6 după-masa și la Coresi între 6.45 și 7.30”, explică artizana.

    Făinurile sunt și măcinate în casă

    Clienții ”Pâinii cu poveste” sunt în special familiile, mai ales că Ana Andrei Negru face atât pâine clasică, cu maia, după rețeta tradițională, cât și pâine fără gluten. Fiecare pâine cântărește aproximativ un kilogram și poartă pe coajă o poveste, cu simboluri și mesaje impregnate în aluatul frământat cu multă migală. În ciuda faptului că folosește ingrediente simple, Ana Maria Negru a reușit să transforme pâinea în ceva inedit.

    Fiecare pâine spune o poveste
    Simbolurile satului românesc, pe coaja pâinilor

    ”Prefer să macin făinurile pe care le folosesc sau dacă nu macin eu integral toată făina, folosesc făină ecologică, făină certificat ecologic pentru că avem producători locali de unde pot achiziționa făină curată în care am încredere. În completare, folosesc și făinuri măcinate de mine, motiv pentru care am o moară de bucătărie pe care o folosesc ori de câte ori fac pâine. Să faci o pâine cu maia durează minim 24 de ore pentru că trebuie să-i dai timpul de care are nevoie să fermenteze natural, astfel încât să beneficiezi de toate proprietățile și chiar să ai avantajul de a digera mai ușor această pâine. Miaua, fiind compusă de microorganisme – din bacterii și drojdii sălbatice, se hrănește cu zaharurile din făină, dar digeră și glutenul automat, lăsând un produs final care e mult mai ușor digerat de către noi și nu mai simțim niciun disconfort, nu ne mai balonăm, totul decurge foarte bine și e un aliment bun pentru noi”, explică Ana Andrei Negru.


    Te-ar mai putea interesa

    A început Rabla pentru Tractoare! AFM: Înscrierea nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri! O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Plăți finale APIA 2024. Prima listă cu fermieri care încasează a doua tranșă din subvenții Deutz-Fahr renunță la producția de combine și închide fabrica din Croația Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor!