• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legumicultor: Mai cultivăm soiuri românești numai pentru subvenția de la APIA

    Roxana Dobre -

    Legumicultorul Nicușor Barbu din județul Giurgiu lucrează 9.000 de metri pătrați de solarii alături de familie. Cultivă salată verde în perioada de iarnă, urmată de vinete, roșii, ardei gras și castraveți în sezonul cald. ”Pauza noastră este de la 31 decembrie la 1 ianuarie”, a spus glumind legumicultorul referitor la munca neîntreruptă a producătorilor de legume.

    Legumicultorul Nicușor Barbu  a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia, în rubrica ”În Grădina Danei” de pe TVR 1 , realizată de Dana Constantinescu, despre provocările care apar în cultivarea legumelor, de la utilizarea soiurilor românești de legume, la piața de desfacere a acestora.

    ”Legumicultura este activitatea noastră de bază și pe perioada de iarnă producem și răsadurile pentru culturile pe care le înființăm peste vară. Sunt a treia generație aici în exploatația noastră și am pornit cu 2.000 de mp care au fost moșteniți de la bunicul și am tot crescut până la suprafața din prezent”, și-a început producătorul de legume povestea.

    Citiți și: Cultivarea cepei în câmp deschis: plantare, îngrijire, recoltare

    Nicușor Barbu, în dialog cu Dana Constantinescu

    Soiurile românești de legume, cultivate numai pentru subvenție

    Nicușor Barbu spune că și-ar dori să cultive mai multe soiuri și hibrizi românești, însă la acest moment genetica autohtonă nu are rezistența celei străine, iar la valorificare, legumele românești sunt mai perisabile. În plus, soiurile locale nici nu sunt așa de rezistene la boli și dăunptori, așa că au pierderi mari și randament mai scăzut.

    ”Soiurile noastre autohtone românești sunt pe cale de dispariție pentru că din păcate nu au ținut pasul cu tehnologia și cu adaptările la ceea ce se cere în piață adică să ai o creștere nedeterminată, să aibă rezistență la boala petelor de bronz la tomate (Tomato spotted wilt virus – TSWV). De aceea am fost nevoiți să trecem pe alte soiuri”, a spus legumicultorul în rubrica ”În Grădina Danei”, de pe TVR 1. 

    Acesta a completat că în prezent păstrează soiurile românești pentru eligiblitatea la Sprijinul Cuplat Vegetal, subvenție care se achită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru care una dintre condiții este să se utilizeze într-un anumit procent sămânța românească.

    ”Luăm soiurile românești pentru Sprijinul Cuplat, pot spune că sunt bune și aceste soiuri dar nu au rezistență la transport și la perioada până la comercializare pentru că noi vindem prin cooperativă și durează 2-3 zile până când legumele ajung la consumatori. Și aceste soiuri nu au această rezistență”, a arătat Nicușor Barbu.

    Citiți și: Percheziții în dosarul ”Tomata de Dâmbovița”. Cinci persoane au fost reținute

    Roșiile românești, ideale pentru salată

    Legumicultorul giurgiuvean a mărturisit că a achiziționat deja pentru acest an sămânță românească de roșii, iar recolta va fi valorificată direct și va fi folosită și de familie la salate.

    ”Avem anul acesta roșii Buzău deja achiziționate, le-am semănat și o să avem și alte soiuri românești. Măcar pentru salată. A trebuit să evoluăm pe toate planurile pentru că spre exemplu afară nu se mai face nimic, de aceea am ales să ne extindem de la 2.000 de mp la 9.000 de mp. Înainte plantam vinete afară, roșii și nu am reușit să mai scoatem nimic”, a mai spus legumicultorul.

    Acesta a mai completat că o parte din solarii au fost construite cu bani europeni.

    În Gradina Danei, TVR 1. Afacerea cu legume a lui Nicușor Barbu din județul Giurgiu


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români