• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii acuză: APIA ne-a calculat greșit subvenția sau se fură din banii ce ni se cuvin!

    Oana Timar -

    Un grup de fermieri acuză Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de o gravă greșeală de calcul care le-ar fi înjumătățit subvenția. Cultivatorii de tutun din România care au solicitat sprijinul spun că împărțirea plafonului s-a făcut greșit și că în mod inexplicabil, la plata Ajutorului Național Tranzitoriu ANT 4 ar fi apărut peste 300 de hectare eligibile ce în realitate nu sunt cultivate cu tutun.

    Fermierii cultivatori de tutun au apelat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru a trage un semnal de alarmă, în speranța că situația reclamată de ei va prim un răspuns oficial și o reacție.

    Situația ne-a fost descrisă în amănunt de un cultivator de tutun din Iași, care ne-a transmis că vorbește în numele tuturor celor care au investit în această cultură extrem de dificilă.

    ”În data de 9 februarie 2024, pe site-ul MADR a fost publicat în transparență decizională spre consultare publică proiectul de act normativ cu plafoanele alocate plății ANT pentru campania APIA 2023. Încălcându-se legea, nerespectând termenul de 10 zile în care am fi putut aduce amendamente, pe 16 februarie 2024 este deja adoptat cu un cuantum de 1.648.135 euro pt ANT 4 tutun, chiar dacă în PNS 2023-2027 este prevazut 3.596.500 euro.

    Este eligibil pentru plata ANT cultivatorul care are contract cu un procesator acreditat, contract înregistrat la directiile agricole și APIA si care are declarație de livrare. În anul de cultura 2023 s-au cultivat cu tutun 25,34 ha pt ULT și 325 ha pt Romital Zimnicea, rezultând un total de 350,34 ha. În masura în care nu toți cultivatorii au declarație de livrare, deci numărul de hectare eligibile ar putea fi ușor mai mic, APIA a virat deja în contul unora dintre fermieri suma de 2.625, 67 euro/ha, susținând că au fost 600 ha cultivate cu tutun în 2023! De unde acest plus de 300 ha, dacă niciun procesator acreditat – ULT și Romital nu le au?”, ne-a transmis cultivatorul de tutun.

    Noua conducere APIA le-a transmis cultivatorilor de tutun că va face verificări

    Fermierii au semnalat situația la APIA, însă alocarea și calculul au fost făcute când la conducere era alt director general. În acest moment, actualul șef al APIA le-ar fi promis fermierilor verificarea și recalcularea pentru ANT tutun, însă cultivatorii spun că nu mai au timp să aștepte, întrucât au nevoie de bani pentru lucrări.

    ”În urma demersurilor noastre ni s-a spus că după data de 2 mai se va recalcula. Cum putem aștepta aceasta dată când noi acum trebuie să punem răsadurile? La 2.600 euro pe ha înseamnă faliment și nu mai putem cultiva. Și ar trebui să știm acum, când deja cheltuim minim 500 euro/ha, nu în mai! Matematica e simplă, APIA o complică intenționat sau nu”, spun culttivatorii care acuză că cineva ar avea interese ”să fraudeze fonduri sau să pună cruce culturii tutunului în România, cultură care a pierdut an de an hectare”.

    Cultivatorii cer APIA să menționeze dacă cuantumurile pentru ANT prevăzute în PNS sunt orientative sau obligatorii însă este de precizat că în documentul aprobat de Comisia Europeană, plafoanele pentru ANT sunt estimative, fiind prevăzut că ”România poate acorda ajutor financiar(estimare) de până la 10% din valoarea producției comercializate”.

    Cuantumul ANT 4 tutun a explodat doar anul trecut

    Și anul trecut, cultivatorii de tutun au beneficiat de un sprijin generos din partea statului român, cu un ANT pentru tutun achitat la nivelul a 5.254,6083 euro/ha pentru anul de cerere 2022, achitat în februarie 2023.

    Sumele încasate de cultivatorii de tutun până în 2023 au fost mult mai mici însă, iată câteva exemple:

    Anul acesta, în contul cererii depuse de fermieri anul trecut, APIA achită un cuantum de 2.625,6730 euro/ha pentru ANT 4 tutun.

    Cultura de tutun beneficiză de plată pe suprafață la fel ca alte culturi agricole (grâu, porumb), prin schemele de plăți directe, dar și de ANT tutun achitat de la bugetul de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!