• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

  Angelica Lefter -

  Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi sunt o preocupare pentru pomicultori în aceste zile. Temperaturile scăzute, mai ales pe timpul nopții, pot afecta plantațiile înflorite, astfel că trebuie luate din timp măsuri și chiar cumpărate produse care pot ajuta pomii să treacă mai ușor peste episoadele de înghețuri târzii.

  Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman – pepinierele-roman.ro ne oferă informații utile despre protejarea pomilor înfloriți cu soluții antiîngheț, dar recomandări pentru când trebuie aplicate aceste soluții și în ce condiții sunt ele eficiente.

  Inginerul Marius Roman, administratorul Pepinierelor Roman

  Ce pomi sunt cel mai sensibili la îngheț

  Unele specii de pomi fructiferi, în special speciile termofile, sunt mai sensibile la înghețurile târzii, iar un episod ce se întinde pe câteva zile vă poate lăsa fără producție de fructe.

  Cele mai predispuse specii care pot fi afectate de înghețurile târzii de primăvară sunt în mod special speciile termofile: cais, piersic, nectarin, dar și alte specii de pomi din categoria soiurilor extratimpurii și timpurii, și aici mă refer la soiurile extratimpurii chiar de păr, de cireș, de vișin, uneori chiar și de măr, spune ing. Marius Roman.

  Citiți și: Rezistența pomilor la îngheț – temperaturile minime la care speciile pomicole încep să aibă probleme

  Cum sunt afectați de îngheț pomii fructiferi

  Pentru a afecta pomii fructiferi, înghețurile târzii trebuie să aibă anumite caracteristici. În primul rând să fie o temperatură constantă de mi multe ore sub -5 grade Celsius sau chiar minus – 2 sau -3 grade Celsius. Cu cât temperatura este mai scăzută și expunerea este mai îndelungată, cu atât pomii aflați la înflorire vor fi mai afectați, explicat specialistul Marius Roman.

  ”Deja au înflorit aproape toate soiurile de cais, indiferent că vorbim de soiuri timpurii sau târzii și unele soiuri de piersic extratimpuriu deja sunt în faza de înflorire sau debut de înflorit, iar în această fenofază, florile deja deschise, la temperaturi care scad sub -2 grade sunt afectate de înghețurile târzii de primăvară și în funcție de intensitatea temperaturilor negative și de durata acestora chiar de repetiția lor, adică dacă sunt mai multe nopți consecutive cu temperaturi negative pot afecta parțial sau total florile, inclusiv producția poate fi afectată în proporție de 100%. Depinde foarte mult de cât de frig este, cât a scăzut temperatura sun zero grade Celsius. În principiu, dacă temperatura scade mai mult de -5 grade și pomii sunt înfloriți în totalitate, producția poate fi compromisă în totalitate. Dacă temperaturile scad sub -2 grade și nu avem nopți consecutive cu temperaturi negative, iar durata temperaturilor scăzute să fie mai îndelungată de 8-9 ore negative, atunci pomii sunt mai afectați. În concluzie, dacă avem temperaturi care scad sub -2 grade, în funcție de intensitate, durată și repetiția numărului de zile la cre survin temperaturile negative, producția poate fi afectată într-o oarecare măsură și poate duce chiar până la 100% atunci când temperaturile negative scad sub minus 5 grade”, a explicat inginerul Marius Roman.

  Specialistul a subliniat că gradul de afectare al pomilor depinde mult de fenofaza în care sunt aceștia, dar chiar și de soi, unele soiuri fiint mai rezistente la îngheț decât altele.

  Citiți și: Înghețul la pomii înfloriți: cum evaluați gradul de afectare în livadă

  Tabel cu limitele pentru rezistența la îngheț a pomilor fructiferi, în funcție de fenozafe

  Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi

  Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi sunt mai multe și pomicultorii le pot implementa în funcție de posibilități. Ing Roman Marius ne-a vorbit despre cele mai folosite metode pentru protejarea pomilor de îngheț:

  Fumigația – este o metodă clasică de a proteja pomii înfloriți de temperaturile scăzute. La acest moment pe piață se găsesc fumigene, diverse recipiente cu parafină. În nopțile în care temperatura se apropie de zero grade și există risc să scadă sub zero grade se aprind aceste fumigene care ridică temperatura cu până la 2-3 grade în plantație. Ele acționează pe principiul unui calorifer sau sobe într-o încăpere. În grădini familiale se poate face fumigație și prin arderea resturilor vegetale mocnind încât să producă foarte mult fum care pur și simplu ridică temperatura în plantație și face ca înghețul să nu mai fie resimțit de flori.

  Produse și soluții antiîngheț pentru pomi. În ultima perioadă au apărut mai multe produse antiîngheț care se recomandă să fie aplicate cu 24 sau 48 de ore înainte de survenirea înghețului. Ele măresc gradul de rezistență la punctul de îngheț cu aproape 4 grade Celsius. ”Noi am testat anul trecut cu rezultate bune produsul Kryoss, un produs antiîngheț care mărește rezistența mugurilor floriferi și a florilor la îngheț”, ne-a spus ing. Roman.

  Citiți și: Protejarea pomilor de îngheț cu apă. ”Înghețarea” forțată a ramurilor dă rezultate în livezi

  Instalații care produc căldură. În livadă pot fi montate instalații de căldură care pot fi mobile, tractate de tractor. Te plimbi practic prin plantație pentru a ridica temperatura aerului. ”Nu am folosit, dar din literatura de specialitate înțeleg că se poate salva producția și florile pot rezista până chiar la minus 6 grade Celsius, temperatura se ridică cm cu 6 grade în plantație”, ne-a spus pomicultorul.

  Ing. Marius Roman a precizat că n cazul unui ger aprig, cu temperaturi sub -8 sau -19 grade Celsius, soluțiile antiîngheț au sanșe minime să poată salva integral producția de fructe. ”Sperăm, totuși, ca pe parcursul lunii martie, temperatura să nu mai scadă atât de mult”, a conchis inginerul Marius Roman, administratorul pepinierelor Afumați, din județul Ilfov

  Citiți și: 7 metode pentru protejarea pomilor fructiferi de îngheț


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă Prețul grâului românesc a sărit de 1.100 de lei tona. Traderii își fac ”rezerve” Nicolae Ciucă, la Agriplanta: ”Am avut 24-26 de stupi, mă ocupam de ei. Albina simte omul”