• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Temele fierbinți ale consultărilor de la MADR: Subvențiile pe suprafață, transportul agabaritic, cadastrul și neonicotinoidele

    agrointeligenta.ro -

    Organizațiile din sectorul agricol au fost invitate, pentru prima dată, la început de an, la consultări individuale la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Liderii fermierilor au avut, astfel, ocazia să discute direct cu ministrul Daniel Constantin despre problemele din sectorul agricol, despre subvenții, dar și despre noile condiții pentru acordarea subvențiilor în agricultură. Nu a fost uitat nici noul PNDR…

    Prima organizație care a intrat la consultările de astăzi de la MADR a lost LAPAR, care a fost reprezentată de președintele Laurențiu Baciu. Acesta s-a arătat plăcut surprins că, în premieră, discuțiile au fost purtate separat cu reprezentanții din agricultură. ”La întâlnire a luat parte atât ministrul Daniel Constantin, cât și alte circa 10 persoane cu responsabilități în MADR, inclusiv secretarii de stat Daniel Botănoiu și directorul de la APIA. A fost o ocazie bună pentru noi, LAPAR, să facem o serie de recomandări pentru rezolvarea problemelor noastre, ale fermierilor”, a declarat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența la finele discuțiilor de la minister.

    Astfel, printre propunerile prezentate de președintele LAPAR la întâlnirea de la MADR se numără:
    -Rezolvarea problemei cadastrului, mai ales că s-a anunțat deja că din 2018, fermierii nu vor mai putea încasa subvenția pe suprafață dacă terenurile lucrate nu sunt intabulate. În acest sens, este obligatorie finalizarea cadastrului la nivel național într-un timp cât mai scurt;
    -Reglementarea pachetului de înverzire pentru ca fermierii români să își poată planifica lucrările în fermă în așa fel încât să nu fie afectați de noile reguli privind acordarea subvențiilor pe suprafață;
    -Reglementarea transporturlui agabaritic pe drumurile publice;
    -Controale sistematice pentru producătorii ecologici pentru a-i depista pe cei care înșeală consumatorii și fac concurență neloială fermierilor bio care respectă toate regulile în vigoare.

    Neonicotinoidele, de actualitate
    Laurențiu Baciu a declarat pentru Agrointeligența că o chesiune spinoasă pentru agricultori nu a fost uitată nici astăzi, la minister. Astfel, președintele LAPAR a ridicat în discuție neonicotinoidele. ”Domnul ministru mi-a spus că urmează să aibă o întâlnire luna aceasta la Bruxelles, cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, în care va solicita prelungirea folosirii neonicotinoidelor în agricultura românească. Pentru acea întâlnire, trebuie să pregătim un document bine argumentat, iar dacă discuțiile vor merge bine, este posibil ca pe 28 ianuarie, fermierii noștri să primească o veste bună, adică utilizarea neonicotinoidelor să fie permisă în continuare”, ne-a spus Baciu.

    Despre plata subvențiilor, Baciu spune că a primit asigurări ferme din partea directorului general al APIA Mihai Puțintei că fermierii își vor primi bani începând de săptămâna viitoare, mai ales că sumele de află deja în contul instituției. Mai mult, procesul de virare a banilor va fi unul eficient, care va permite APIA să finalizeze plata subvențiilor mai devreme de 31 martie, poate chiar până la 1 martie.



     


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!