• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie

    Violina Gorcinschi -

    Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Sorin Moise, a vorbit, astăzi, miercuri – 13 martie, în cadrul conferinței „România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN, despre importanța sectorului de energie regenerabilă și despre colaborarea acestuia cu ramura agricolă a țării noastre. În eforturile sale de a susține energia verde, peste 5.000 de hectare de teren au fost scoase din circuitul agricol în favoarea dezvoltării de parcuri fotovoltaice și eoliene, ceea ce i-a nemulțumit pe fermieri.

    Sorin Moise, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a vorbit, la Conferința „România Inteligentă” despre cele mai importante chestiuni privind energia regenerabilă și investițiile din acest sector al țării noastre. La evenimentul cu tema „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice”, politicianul a atras atenția asupra eforturilor Guvernului pentru sprijinirea acestui domeniu în plină expansiune.

    Sorin Moise, despre importanța energiei regenerabile

    Peste 5.000 de hectare de teren, scoase din circuitul agricol

    România, în ciuda potențialului de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători pe planul energiei regenerabile din regiune, are mari probleme în ceea ce privește limitele impuse de birocrație și de legislație care încă stau în calea dezvoltării a parcurilor fotovoltaice și eoliene.

    Citește și: Terenuri agricole și pășuni, transformate în parcuri fotovoltaice

    Secretarul de stat de la Agricultură a punctat eforturile ministerului de a sprijini utilizarea energiei verzi, menționând că s-au alocat deja suprafețe considerabile pentru dezvoltarea capacităților eoliene și fotovoltaice, inclusiv terenuri de mai mult de 5.000 de hectare scoase din circuitul agricol.

    „Până acum, suprafețe importante au fost scoase din circuitul agricol pentru dezvoltarea de capacități de energie fotovoltaică și eoliană, aici mă refer la suprafețe de peste 5.000 de hectare. În ceea ce privește zona de agrivoltaic, sunt două direcții care se ocupă de elaborarea normelor pentru agrivoltaic. Eu am vorbit anul trecut am discutat cu colegi din mai multe țări, la un consiliu de miniștri și le-am solicitat un pic sprijinul în ceea ce privește un ghid de bune practici pe care ei îl au și aici discutăm de țări care au un pic de experiență, Italia, Austria, Grecia”, a declarat Sorin Moise, citat de jurnalul.ro.

    Totodată, Moise a atras atenția asupra necesității de a rezolva conflictele de interese dintre fermieri și actorii economici din sectorul energiei verzi.

    Sorin Moise: „O să avem întâlniri cu mai multe sectoare”

    Producătorii agricoli au solicitat oprirea scoaterii din circuitul agricol a anumitor suprafețe de teren, inclusiv a pajiștilor, în timp ce operatorii din domeniul energiei doresc extinderea acestui proces.

    „Printre solicitările protestatarilor era și stoparea scoaterii din circuitul agricol a anumitor suprafețe de teren, inclusiv a anumitor suprafețe de pajiști așa că noi trebuie să avem întâlniri și cu sectorul economic, sectorul zootehnic și vegetal astfel încât aceste norme să satisfacă dorințele tuturor. Dacă nu vor fi aplicabile, nu ne ajută pe nici unii. O să avem o întâlnire săptămâna aceasta, să vedem ce mai e de făcut, așteptăm propuneri și să găsim soluții în cel mai scurt timp”, a conchis Sorin Moise.

    Citește și: 84.500 ha de teren agricol din patrimoniul statului, pregătite pentru a fi transformate în parcuri fotovoltaice

    Moise a insistat asupra importanței colaborării și găsirii de soluții rapide pentru a permite dezvoltarea durabilă a energiei verzi în România.


    Te-ar mai putea interesa

    Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Piața îngrășămintelor scapă complet de sub control – cât vor mai crește prețurile

    Ultimele știri

    Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură Îngrășămintele, în special cele azotoase, continuă să se scumpească