• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea porumbului în ianuarie: între profit sigur și riscuri uriașe

    Gabriela Gimbășanu -

    În mijlocul iernii și al lunii ianuarie, în județul Arad și nu numai, poți vedea pe câmp utilaje care care abia strâng recolta de porumb. O decizie suprinzătoare luată de agricultori, care, pe lângă beneficii de ordin material, s-au expus unor riscuri uriașe. Despre plusurile și minusurile acestei practici agricole am discutat cu ing. Ioan Andru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli – AGRA 2008 din Arad.

    “Nu este o practică des întâlnită în județul Arad. Agricultorii care au recoltat porumbul în luna inanuarie au apelat la această soluție din cauza faptului că am avut o toamnă ploioasă. Dacă ar fi recoltat când trebuia, proumbul ar fi fost foarte umed, iar uscarea lui ar fi încărcat costurile fermierilor. La Arad, spre exemplu, din cauza condițiilor meteo, agricultorii au fost aproape forțați lase porumbul în câmp, însă numărul celor care au luat acestă decizie nu cred că depășește 10% din fermierii din zonă”, a declarat pentru Agrointeligența ing. Ioan Andru.

    Avantajele recoltării porumbului în ianuarie sunt evidente: fermierii scutesc costurile de uscare a boabelor, dar și lunile de stocare a recoltei de toamnă. Totodată, față de octombrie, noiembrie sau începutul lui decembrie, prețurile cerealelor sunt mai mari în ianuarie și în tendință de creștere. ”Cei care au recoltat acum cred că vor putea să vândă porumbul cu 0,50 de lei/kilogram, ceea ce înseamnă mult mai mult decât ar fi primit când a recoltat toată lumea, în toamnă. Totodată, porumbul este acum mai uscat, cu un nivel de 23-25%, chiar 19%. Nu mai este nevoie să intre într-un proces intens de uscare. Nu mai vorbim de sumele pe care le-ar fi plătit dacă țineau timp de două luni aceste producții în silozuri…”, ne-a spus președintele ARAGRA 2008.

    porumb iarna in camp Winter LandscapeTotuși, această practică presupune o serie de riscuri care ar putea face ca recoltatul în ianuarie să nu mai fie o afacere. ”Există neșansa ca pe timpul iernii, cultura să fie atacată de hoți sau de rozătoare. În ambele situații, agricultorul poate pierde producția pentru care a muncit”, explică fermierul.

    Totodată, pentru că porumbul este recoltat în condiții de iarnă, iar consumul de motorină este mai ridicat decât în mod normal: fie terenul este înghețat și recoltatorul derapează, fie terenul este umed și opune rezistență. La temperaturi extreme, motorina din utilaje poate chiar și să înghețe astfel că planurile de recoltare pot fi ușor date peste cap. De luat în calcul este și porumbul mult mai uscat, care solicită hederul combinei, iar, în cazuri nefericite, pot apărea chiar probleme tehnice din acest motiv.

    ”De reținut este faptul că resturile vegetale de porumb recoltat în sezonul rece nu mai pot fi valorificate prin brichetare la randament maxim. Plantele au trecut printr-o serie de șocuri termice, fapt ce contribuie la deprecierea resturilor vegetale”, apreciază ing. Andru, care subliniază și că recoltarea de la începutul iernii îl face pe fermier să piardă timp prețios cu recoltatul, rămânând o perioadă mult mai scurtă de timp pentru pregătirea patului germinativ pentru următoarea cultură.

    În concluzie, recoltarea porumbului în ianuarie este o decizie pe are fermierii trebuie să o ia prin asumarea unor riscuri care le poate pune în pericol întreaga producție sau utilajele agricole. Totuși, atunci când vremea neprielnică îi obligă și dacă totul merge bine pe timp de iarnă, este evident că profiturile acestor agricultori curajoși sunt mai mari!

    Foto: www.mywebtimes.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!