• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia și Ucraina vor să dezvolte un mecanism comun de licențe pentru exporturile agricole

    Violina Gorcinschi -

    Mecanism comun de licențe pentru exporturile agricole între Polonia și Ucraina. Ministrul Agriculturii din Polonia, Czeslaw Siekerski, a anunțat că se pregătește introducerea unui sistem prin care Polonia și Ucraina își vor acorda reciproc licențe pentru exporturile de produse agricole. Următoarele negocieri vor avea loc săptămâna viitoare, luni – 18 martie.

    După protestele prelungite de la punctele de frontieră dintre Polonia și Ucraina ale fermierilor și transportatorilor polonezi, care au împiedicat traversarea graniței a transporturilor cu marfă agricolă ucraineană, reprezentanții statelor vor să găsească o soluția pentru a îmbunătăți relațiile de colaborare, dar și pentru a-i proteja pe fermieri. Se dorește introducerea unui sistem de licențiere reciprocă pentru exportul de produse agricole între cele două țări.

    Mecanism comun de licențe pentru exporturile agricole între Polonia și Ucraina

    Polonia și Ucraina intenționează să introducă un mecanism de licențiere reciprocă pentru exportul de produse agricole, potrivit șefului de la Ministerul Agriculturii din Polonia, Czeslaw Siekerski.

    Ministrul polonez și-a exprimat speranța în ceea ce privește cooperarea dintre Polonia și Ucraina pentru exportul comun de produse alimentare pe piețele țărilor terțe.

    Părțile au convenit să continue negocierile pe 18 martie la Varșovia. Această întâlnire va fi o pregătire pentru consultările interguvernamentale polono-ucrainene programate pentru 28 martie 2024 la Varșovia.

    Siekersky a vorbit despre stadiul cooperării dintre Polonia și Ucraina în sectorul agroalimentar, subliniind că, în acest domeniu, Polonia și Ucraina vor coopera și vor concura întotdeauna în același timp.

    Ministrul polonez a explicat că schimbarea rutelor logistice și liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Ucraina au dus la o creștere bruscă a importului unor produse agroalimentare în Polonia. Ministrul Agriculturii polonez și-a exprimat speranța pentru dezvoltarea unui mecanism de acordare a licențelor reciproce a exportului de produse agricole.

    Citește și: Ucraina se angajează să limiteze exporturile în UE pentru a evita închiderea graniței cu Polonia

    „Dorim să dezvoltăm o metodă de protecție împotriva consecințelor negative ale importului de produse agricole din Ucraina, acceptabilă pentru toți participanții”, a subliniat Cheslav Sekersky, citat de Agropolit.

    Fermierii polonezi deblochează granița pentru transportatorii ucraineni (foto: eurotopics.net)

    Fermierii din Dorohusk eliberează drumul pentru transportatorii ucraineni

    Fermierii polonezi care protestează la granița cu Ucraina în Dorohusk vor lăsa să treacă toate camioanele blocate acolo. Acest lucru a fost raportat de liderul protestului, scrie Reuters, citat de Latifundist.

    „Acesta este un gest al nostru către șoferii ucraineni pentru ca aceștia să se întoarcă în familiile lor și în țara lor, care este încă într-o situație dificilă, în mijlocul unui război, forțată să se confrunte cu Rusia”, a declarat liderul protestului, Wojciech Los.

    Totuși, potrivit acestuia, asta nu înseamnă sfârșitul protestelor. În prezent, nu se știe cât timp va rămâne deblocat punctul de trecere.

    Citește și: Protest masiv în Polonia. Granița cu Ucraina și mai multe drumuri naționale, blocate – FOTO

    În același timp, fermierii polonezi au spus că vor bloca punctul de trecere a frontierei cu Slovacia la Czyzno de vineri, 15 martie, până la sfârșitul acestei luni. Ei plănuiesc să permită trecerea doar a unui camion pe oră. Motivația din spatele acestor acțiuni este faptul că fermierii au descoperit că produsele agricole ucrainene și rusești ar fi intrat în Polonia prin Slovacia, care este și o țară din UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români