• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inelarea viței de vie – beneficii. Când și cum se face

    Violina Gorcinschi -

    Inelarea viței de vie – lucrarea în verde care stimulează și îmbunătățește producțiile la cultura viței de vie. Aflați din acest articol despre beneficiile incizării inelare a viței de vie, despre cum și când se face, în funcție de efectul dorit.

    Inelarea viței de vie este o lucrare cunoscută de viticultori, prezentând numeroase beneficii atât din punctul de vedere cantitativ al recoltelor, cât și calitativ. În funcție de perioada în care se efectuează, ajută la producerea de boabe mai dulci, la accelerarea procesului de coacere și la obținerea unor boabe mari, mai viu colorate. Totuși, este necesară cunoașterea exactă a anumitor reguli pentru a nu afecta plantațiile.

    De ce se recomandă inelarea viței de vie (foto: msu.edu)

    De ce se realizează inelarea viței de vie. Beneficii

    Inelarea viței de vie este o lucrare în verde care are o serie de beneficii pentru viticultură. În primul rând, cu ajutorul acesteia, se obțin boabe mai mari la diverse soiuri, cum ar fi Crimson Seedless, Thompson Seedless, Corinth, Sultanina albă, Perlette etc. La altele, cum ar fi Coarna Neagră, boabele reușesc să acumuleze un conținut mai mare de zaharuri, dar și maturarea mai timpurie a boabelor și obținerea unei culori mai intense.

    Această lucrare de incizie inelară la vița de vie aduce aceleași beneficii ca aplicarea de gibereline, o substanță care stimulează înflorirea și fructificarea.

    Citește și: Tratamente la vița de vie înainte și după înflorit

    Totodată, inelarea viței de vie contribuie la limitarea circulației sevei elaborate în sens descendent, de la partea aeriană incizată spre rădăcină. Prin această procedură, vasele/fibrele liberiene „floem” (care conduc seva elaborată) din brațe, lăstari, corzi sunt afectate și, astfel, se împiedică circulația sevei elaborate către rădăcină. Astfel, lăstarii, strugurii, frunzele și florile vor fi părțile din plantă care vor beneficia de substanțele organice obținute prin fotosinteză. Prin incizare nu este afectat, însă, drumul sevei brute prin xylem – vase/fibre lemnoase.

    Când se face inelarea viței de vie

    În primul rând, este foarte important de știut că lucrarea de inelare se face doar o dată la trei ani (un butuc) sau o dată pe an (dar doar pe o treime din elementele butucului). Motivul este pentru a nu debilita butucul ale cărui rădăcini riscă să se dezvolte foarte slab din lipsa elementelor nutritive ale sevei elaborate. Butucul are nevoie de vigoare și de un proces complet de dezvoltare, pentru a nu suferi daune.

    Procedura de inelare are perioade diferite de realizare, în funcție de efectele dorite:

    Trebuie menționat faptul că, după efectuarea lucrării, vița de vie trece printr-o perioadă de vindecare de 30 de zile în care are o sensibilitate crescută la caniculă și secetă. În acest interval, viticultorii trebuie să acorde atenție sporită viței de vie și să irige plantația la nevoie.

    Inelarea viței de vie. Cum se face

    Incizarea viței de vie se realizează cu ajutorul unor instrumente specifice precum incizorul, briceagul de inelat, briceagul de altoit sau foarfeca de inelat.

    Cu instrumentul ales, se scoate un inel de 3-6 milimetri lățime de jur împrejur, adânc până la scoarță, floem și cambiu. După o lună, rana provocată de incizare se vindecă și se reia circulația sevei elaborate. Pe elementele mai groase, cum ar fi tulpina, brațele, grosimea stratului – inelului detașat poate atinge 1-2 mm.

    Această procedură se efectuează la tulpină, lăstarii fertili sub prima inflorescență, la baza elementelor de rod, coardă, cep etc, la baza brațelor, cordoanelor.

    Citește și: Fertilizarea de bază la vița de vie: perioadă, îngrășăminte, norme

    Prin inelare se îndepărtează complet stratul de floem și cambiu, iar detașarea inelului de scoarță se realizează cu ușurință grație cambiului care facilitează această operațiune. În nicio situație, sub nicio formă, nu se va îndepărta țesutul lemnos, xilemul, care este ușor de recunoscut întrucât este alb, tare și fibros.


    Te-ar mai putea interesa

    Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!