• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire

  Violina Gorcinschi -

  Rasa de găini Rhode Island – caracteristici, producție de ouă și cerințe de îngrijire a rasei de găini Rhode Island, una dintre cele mai productive rase de găini ouătoare. Aflați din acest articol câte ouă produce o găină Rhode Island, producția de carne, dieta corespunzătoare, modul de îngrijire.

  Găinile din rasa Rhode Island sunt foarte apreciate datorită producției mare de ouă și a cărnii de calitate. Această rasă este potrivită chiar și pentru fermele mici, cu condiții minime de creștere. Acest lucru se datorează rezistenței rasei la condițiile nefavorabile, dar și la boli. Efortul destul de mic la creștere în comparație cu randamentele pe care le oferă această rasă fac din Rhode Island o alegere bună pentru orice crescător de păsări.

  Citiți și: Cele mai productive rase de găini ouătoare

  Rasa de găini Rhode Island. Origine

  Rasa de găini pentru ouă Rhode Island a fost creată în secolul al XIX-lea în statele americane Rhode Island și Massachusetts, luându-și caracteristicile precum constituția solidă și culorile vii, în principal, de la rasa Malay.

  Rasa a fost, inițial, concepută, în Adamsville, un sătuc parte din Little Compton, Rhode Island. Unul dintre exemplarele care au pus bazele rasei au fost un cocoș din rasa Malay roșu cu piept negru, importat din Anglia de un marinar, încrucișat cu rasa Leghorn. Datorită popularității sale, găinile din această rasă au devenit un simbol pentru statul Rhode Island, creându-se chiar și monumente în cinstea lor.

  Găina Rhode Island, inițial folosită pentru ouă și carne, a contribuit și la crearea unor hibrizi moderni, datorită producției impresionante de ouă a rasei.

  Citește și: Rasa de găini Kabir: caracteristici. Producție de carne și ouă

  Găini Rhode Island – ce e bine de știut (foto: chickensandmore.com)

  Rasa de găini Rhode Island. Caracteristici

  Rasa de găini Rhode Island prezintă o serie de caracteristici care le fac să fie printre cele mai crescute rase mixte de găini din lume. Exemplarele din rasa Rhode Island au penaj de culoare ruginie, însă pot fi găsite și în culori mai închise, de la maro la negru. Roșii păsărilor sunt roșu-portocalii, ciocurile, maro-roșcate și picioarele gălbui.Puii sunt colorați în roșu-deschis sau bronz.

  În ceea ce privește temperamentul, găinile din această rasă sunt docile, prietenoase, iubitoare, curioase, dar și gălăgioase. Cu toate acestea, cocoșii pot deveni foarte teritoriali, exprimând un temperament agresiv. De aceea, se recomandă selectarea unui mascul mai puțin violent la crearea efectivului. Femelele își arăta agresivitatea atunci când devin cloști, fiind mame devotate și foarte protective.

  Rhode Island este o rasă de găini cunoscută pentru rezistența, rusticitatea sa. Constituția robustă, moștenită de la păsările Malay, le face tolerante la diverse medii și le asigură o sănătate de fier. Astfel, în comparație cu multe rase, păsările Rhode Island se dovedesc a fi extrem de active și sănătoase.

  Rasa de găini Rhode Island. Producție de ouă

  Găinile din rasa Rhode Island au fost create, inițial în scop dublu – pentru producția de ouă și carne. Ulterior, însă, rasa a fost ameliorată în direcția îmbunătățirii producției de ouă. În prezent, există o diferență între rasa Rhode Island „patrimoniu” și rasa „industrială”.

  Rhode Island este apreciată pentru producția ridicată de ouă. Găinile încep să facă ouă în jurul vârstei de 18-20 de săptămâni, iar altele chiar mai devreme, la 16 săptămâni.

  O găină din rasa Rhode Island poate depune până la 200-300 de ouă pe an. În general, o găină produce 5-6 ouă pe săptămână. Ouăle au dimensiuni medii sau mari, de culoare maro deschis. De-a lungul anilor, mărimea ouălor crește odată cu cea a corpului păsărilor. În medie, un ou produs de exemplarele Rhode Island cântărește între 50 și 65 de grame.

  În medie, cocoșii Rhode Island cântăresc în jur de 3-4 kg, în timp ce găinile, 2-3 kg. În ceea ce privește tineretul, femelele cântăresc aproximativ 2,5 kg, iar masculii, 3,6 kg. Carnea acestei rase este, de asemenea, apreciată, datorită aromei bogate.

  Citește și: Urzici la găini, beneficii. Cum hrănim găinile și puii cu urzici

  Adăpost pentru găinile Rhode Island (foto: istockphoto.com)

  Rhode Island – rasă de găini. Adăpost, îngrijire și hrănire

  Păsările din rasa de găini Rhode Island sunt destul de ușor de întreținut. Pentru hrănirea lor, furajele din comerț le pot asigura toate nevoile nutriționale, în special dacă găinile sunt lăsate să sape după „gustări” în grădină.

  În timp ce tolerează spațiile închise, această rasă nu poate fi crescută în cuști, iar o dezvoltare optimă a efectivului are loc în cazul în care este crescut cât mai liber posibil. Totodată, păsările trebuie protejate de prădători, cum ar fi dihorii, vulturii, vulpile, șobolanii etc.

  De asemenea, găinile Rhode Island au nevoie de un adăpost în cazul temperaturilor scăzute și vremii nefavorabile. Dacă în zonă există o problemă cu prădătorii, este bine ca spațiul liber în care circulă păsările să fie îngrădit. În acest fel, acestea se bucură de libertate într-un mediu sigur.

  Indiferent de modul în care sunt adăpostite, găinile Rhode Island au nevoie în mod constant de surse de apă, locuri confortabile unde își pot depune ouăle și de o curățenie corespunzătoare a încăperii. Pentru fiecare cinci găini trebuie să existe un cuibar. O dată la câteva săptămâni, încăperile se curăță pentru a reduce la minimum riscul de îmbolnăvire în cadrul efectivului. Ca toate păsările, indivizii din această rasă sunt predispuși la infestare cu paraziți, astfel că au nevoie de băi de praf și alte măsuri de protecție.

  Iarna, adăpostul se echipează cu bârne pentru cățărat, locuri pentru cuibărit și iluminat suplimentar. Pe podea, se pun așternuturi curate care vor fi îndepărtate vara. Încăperile se aerisesc regulat, indiferent de anotimp.

  Cocoșii crescuți pentru carne necesită furaje mai bogate în calorii, iar găinile ouătoare trebuie să aibă o dietă care să prevină îngrășarea.

  Rhode Island – rasă de găini. Prețuri

  Prețul unui exemplar Rhode Island diferă în funcție de vârstă, sex, stare de sănătate. De regulă, crescătorii de Rhode Island vând mai mult cocoși, la prețul mediu de 100-150 de lei. De asemenea, se pot găsi ouă Rhode Island pentru incubat la 6-8 lei bucata.

  Puii de o zi costă în jur de 20 de lei/cap.

   


  Te-ar mai putea interesa

  ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

  Ultimele știri

  Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi