• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Urzici la găini, beneficii. Cum hrănim găinile și puii cu urzici

    Roxana Dobre -

    Urzici la găini – beneficii, introducere în hrănirea păsărilor de curte. Urzicile prezintă numeroase beneficii pentru găini și reprezintă un supliment ușor de procurat primăvara, când păsările au nevoie de verdeață pentru a-și întări imunitatea și pentru diversificarea sursei de grană.

    Urzicile se dau la găini pentru creșterea producției de ouă, în primul rând. Perioada de primăvară, când apar și primele urzici, poate fi dificilă pentru găinile de curte având în vedere că vin după sezonul rece când imunitatea poate scădea iar producția de ouă scade la ”pachet” cu ea. Administrarea primelor verdețuri însă, printre care cele mai importante urzicile, ajută chiar la dublarea producției de ouă.

    Luna martie coicide și cu apariția primelor verdețuri de primăvară, printre care cele mai căutate sunt urzicile. Puțini știu însă că pe lângă consumul benefic pentru consumul uman acestea pot fi utilizate și pentru hrana găinilor de curte.

    Citiți și: Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există

    Urzicile pot fi o adevărată ”delicatese” primăvara, pentru găinile de curte

    Urzici la găini: beneficii

    Urzicile la găini prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea păsărilor. Cel mai bun moment de administrare a urzicilor la găini este primăvara, atât pentru că perioada coicide cu scăderea producției de ouă dar și că la începutul lunii martie acestea sunt mai crude și nu ”ciupesc” atât de tare. Prin urmare, pe lângă cereale și diverse amestecuri de furaje, găinile ar trebui să aibă verdețuri în alimentație.

    Urzicile conțin numeroase minerale, carbohidrați și proteine ​​care sunt necesare atât pentru pui, cât și pentru găini ouătoare. Calciul, potasiul și fosforul din frunzele și tulpinile de urzică sunt implicate în formarea ouălor și a scheletului păsării. Iodul și fierul prezente în urzici întăresc sistemul imunitar și ajută creșterea.

    Unul dintre cele mai notabile avantaje ale hrănirii găinilor cu urzici este stimularea producției de ouă. Nutrienții prezenți în urzici contribuie la îmbunătățirea sănătății sistemului reproductiv al găinilor și optimizează procesul de formare a ouălor.

    Citiți și: Holera aviară la găini și curcani. Semne, tratamene

    Beneficii pentru administrarea urzicilor la găini

    Cum se hrănesc găinile și puii cu urzici

    Urzicile se introduc în hrana găinilor și puilor primăvara, neprezentând niciun risc pentru sănătatea păsărilor. Cea mai bună perioadă când se dă urzici la găini este primăvara, de la începutul creșterii buruienii, până când ea începe să devină maronie.

    Urzica se dă păsărilor în stare crudă, verde, cât mai proaspătă, . Căutați să culegeți urzici din locuri nepoluate și cu cât mai puțin praf pe ele. Se curăță frunzele de tulpină și apoi se toacă frunzele pentru a le fi mai ușor păsărilor să le consume. Urzica se poate amesteca direct cu furajul obișnuit sau se poate oferi păsărilor ca o gustare sănătoasă. Tulpinile rămase fie le tocați mai bine și le dați tot păsărilor, fie le uscați și apoi le tocați și măcinați, transformându-le într-o făină.

    Urzicile se oferă păsărilor de curte în cantități moderate, nu exagerați și nu le lăsați la dispoziție mereu această hrană.

    Urzicile mai pot fi administrare și sub formă uscată, opărită sau chiar transformată în granule. Aceasta este una dintre puținele ierburi care pot fi date ca hrană găinilor încă din faza în care acestea sunt pui. Dar urzica este utilă în special pentru găinile ouătoare.

    Trebuie opărite urzicile înainte de a fi date păsărilor?

    Trebuie opărite urzicile înainte să fie date păsărilor – aceasta este o întrebare legitimă având în vedere că urzicile au o ”înțepătură” specifică, greu de suportat la culesul acestora. Însă pentru găini nu este nevoie să opăriți plante, deoarece după tratamentul termic se va pierde o cantitate mare de nutrienți importanți.

    În schimb, după ce urzicile se maturizează, trebuie să măcinați frunze și tulpini și să adăugați masa în furajele obișnuite pe care le dați păsărilor. Dacă oferiți hrană caldă este important, pentru a păstra suficiente vitamine și alte substanțe valoroase, să amestecați urzicile mărunțite cu mâncăruri calde, nu fierbinți.

    Citiți și: Usturoi la găini și pui de o zi. Rețetă de suc antibiotic pentru păsări

    Păstrarea urzicilor pentru anotimpul rece

    Orice crescător cu experiență care a aflat despre beneficiile urziciilor, știe că trebuie să se asigure că își face un ”stoc” și pentru perioada rece când urzicile dispar din grădini. Principala provocare nu este doar cantitatea de furaj, ci și calitatea. Trebuie să începeți să recoltați urzicile cu mult înainte ca acestea să înflorească. Acest lucru este necesar pentru ca un număr mai mare de substanțe valoroase și utile să fie păstrate în produs.

    Există mai multe moduri de a pregăti un supliment de urzică uscată. Prima este cea mai comună și mai simplă. În timpul sezonului de vegetație (înainte de înflorire), urzicile sunt cosite, uscate bine și măcinate într-o pulbere fină – făină de iarbă. Acesta este un aditiv de cea mai înaltă calitate deoarece își pierde doar 5% din proprietățile sale benefice în procesul natural de uscare. Un astfel de produs nu își pierde valoarea la păstrare pe tot parcursul anului.

    Important! Dacă umiditatea din camera în care sunt depozitate alimentele uscate este mai mare decât de obicei, urzica poate nu numai să-și piardă toți nutrienții, ci chiar să devină nesigură de utilizat. Prin urmare, doar depozitarea adecvată poate face suplimentul cât mai valoros și util posibil.

    Pentru a doua metodă de depozitare a urzicilor pentru iarnă, este necesară o mașină specială – un granulator. Urzicile sunt culese în prealabil, uscate temeinic și granulate folosind echipamente speciale. Iarna, se adaugă în hrana umedă și se hrănesc găinilor. Ca și făina de urzică, granulele sunt și ele uscate. Dacă umiditatea ajunge pe granule, acestea pot deveni mucegăite și deteriorate. O astfel de hrană poate deveni nepotrivită pentru păsări.

    Cel mai dovedit mod de a colecta urzica pentru iarnă este uscarea tufelor de plante, legate în mănunchiuri de 500 de grame. Ele trebuie agățate într-un loc uscat, întunecat și slab accesibil la lumina soarelui.

    Pentru a crește producția de ouă, găinile ouătoare ar trebui să fie hrănite cu semințe de urzică fierte împreună cu frunze de urzică.

    Urzicile se usucă în buchete


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol