• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Violina Gorcinschi -

    Plânsul viței de vie – informații utile despre plânsul și lacrimile viței de vie. Aflați din acest articol ce este acest fenomen, când apare, cum influențează creșterea și dezvoltarea culturilor și ce măsuri pot fi luate pentru a asigura sănătatea plantelor.

    Plânsul la vița de vie este un fenomen natural care se manifestă primăvara în plantații. După ce vremea se încălzește, rădăcinile viței încep să preia din sol apă și elemente nutritive pe care le conduc la toate părțile plantei. În urma tăierilor în uscat, prin rănile produse, începe să se elimine seva, despre care se spune că are multe calități medicinale și este denumită lacrimile viței de vie.

    Plânsul viței de vie. Când are loc

    Plânsul viței de vie este o etapă caracteristică ciclului anual biologic a acestei culturi, prezentă în fenofaza BBCH 00-01. Perioada specifică plânsului viței de vie este primăvara, odată ce temperatura solului, la 25 cm adâncime, atinge 6-10 grade Celsius. Acesta este punctul în care vița de vie iese din fenofaza repaus vegetativ.

    Citește și: Tratamente la vița de vie înainte și după înflorit

    Plânsul viței de vie este comun atât pentru lemnul multianual, cât și pentru coardele anuale. În sezonul de primăvară, după ce solul se încălzește, rădăcinile viței de vie încep să absoarbă din sol cantități semnificative de apă și elemente nutritive. Acestea circulă în sus prin xilem (xilem este un țesut lemnos cu rol conductor al elementelor nutritive și apei absorbite de rădăcini) către vârfurile de creștere ale plantei.

    Datorită faptului că la această cultură au loc tăieri în uscat, iar vasele conductoare au suferit secționări, primăvara, din zonele secționate, curg picături asemănătoare lacrimilor – „plânsul viței de vie”. Acest fenomen apare la vița de vie cultivată și tăiată, întrucât la acestea partea aeriană e mai redusă față de cea subterană.

    Plânsul viței de vie după tăierile în uscat (foto: doriasbaixas.com)

    Plânsul viței de vie. Cum e influențat de tăieri

    Plânsul viței de vie este influențat de tăieri astfel:

    În zonele tăiate, la contactul cu aerul, lacrimile viței de vie sunt colonizate de ciuperci și bacterii, căpătând un aspect gelatinos și încetinind scurgerea din cauza blocajelor la nivelul vaselor.

    De regulă, fenomenul de plâns la vița de vie apare, de regulă, în intervalul 20 martie – aprilie. Ține câteva săptămâni, fiind încetinit odată cu apariția și dezvoltarea organelor verzi care o preiau și elimină apa prin evapotranspirație.

    Cantitatea de sevă eliminată diferă în funcție de zona tăierilor, temperatura solului, reîmprospătarea secțiunii, soiul de viță de vie, cantitatea de apă din sol. În medie, un singur butuc de viță de vie poate pierde prin plâns între 0,3 și 9 litri de apă.

    Ce conțin lacrimile viței de vie. Beneficii pentru sănătate

    Seva eliminată prin plânsul la vița de vie este denumită popular lacrimi și se compune atât din substanțe anorganice (minerale, macroelemente și microelemente), cât și organice, preluate din butuc (zaharuri, hormoni).

    Lacrimile viței de vie sunt foarte cunoscute și apreciate în medicina naturistă. Au proprietăți antiseptice, antioxidante, de detoxifiere, antiinflamatoare, antiinflamatoare.

    Plânsul viței de vie – recomandări (foto: paradisverde.ro)

    Plânsul la vița de vie. Dăunător pentru cultură?

    Lucrările de tăiere a elementelor butucului pe parcursul fenofazei BBCH 00-01 pot cauza, prin plânsul viței de vie, pierderea unor cantități semnificative de apă și elemente nutritive. De aceea, este recomandat ca lucrările de tăiere în uscat să aibă loc înainte de această perioadă sau să se efectueze prin nod, nu prin internod. Cu toate acestea, nu există dovezi care să indice că plânsul viței de vie afectează creșterea, dezvoltarea sau fructificarea butucilor.

    Citește și: Fertilizarea de bază la vița de vie: perioadă, îngrășăminte, norme

    Pe parcursul fenofazei BBCH 00-01 elemente ale butucului ca: brațe, coarde (cordiță, coardă de rod) dispun de o elasticitate mai mare, motiv pentru care este și momentul optim pentru conducerea și fixarea-legarea coardelor de elementele de susținere. În această etapă (BBCH01) riscul de frângere și distrugere al elementelor butucului este mai mic.

    Totodată, este recomandată udarea mai abundentă a viței de vie în perioada de plâns, precum și aerisirea solului. Astfel, se îmbunătățește fluxul de aer de la nivelul rădăcinilor care compensează pierderea de nutrienți de către plantă. Această procedură este foarte utilă în momentul plânsului. Umezeala din sol este preluată nu numai de rădăcinile tinere, ci și de rădăcinile fibroase vechi. Acest lucru este deosebit de important în cazul în care solul este argilos.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!