• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mierea produsă în stupina lui Cosmin Herța l-a îndulcit până și pe Papa Francisc

    Daniel Befu -

    Un tânăr apicultor din Mărginimea Sibiului reușit să construiască un brand care să reprezinte mierea românească la cel mai înalt nivel. Ioan-Cosmin Herța din satul Galeș, localitatea Săliște, județul Sibiu, produce miere ecologică, iar luna trecută, borcanele sale au fost alese să fie oferite cadou în cadrul întâlnirii pe care premierul României, Marcel Ciolacu, a avut-o cu Papa Francisc, la Vatican.

    ”În 15 februarie 2024, mierea noastră a ajuns într-o delegație a premierului Ciolacu la Vatican. O parte din zâmbetul papei cred că a fost și faptul că a ajuns mierea noastră la el”, a declarat Cosmin Herța în cadrul unui reportaj difuzat în rubrica ”Fermierii României” din emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Mierea de la Herta Bio Apicole a fost oferită lui Papa Francisc

    Cosmin Herța nu provine dintr-o familie de apicultor și nici nu a crescut albine de mic. A făcut liceul de informatică și facultatea pe același profil. Făcea muncă de birou în Sibiu când tatăl său a primit moștenire o grădină în Galeș. ”M-am bucurat enorm să vin aici, să văd, să aud ciripitul păsărilor, să miros mireasma ierbii, florile pe care le-am găsit aici…era extraordinar”, își amintește tânărul.

    Cosmin Herța alături de soție și de tatăl său

    Primele familii de albine le-a cumpărat în 2012

    Odată cu grădina a încolțit și ideea unei stupine. Deși nu știa nimic despre creșterea albinelor, Cosmin Herța cunoaștea beneficiile produselor apicole. Mergea la sală și apela la polen ca sursă de proienă pură care să ajute masa musculată.

    ”În 2012 am făcut pasul să îmi iau familiile de albine. În același timp lucram și la Sibiu, avem în coordonare 78 de angajați, lucram la Jidvei. Era o muncă de birou, am dorit să mă întorc la rădăcini – eu plecând din Săliște ca și localitate – de la țară – noi fiind agricultori, munca de oraș, oarecum nu a fost pentru mine, chiar dacă am reușit să fac un viitor acolo și aș fi putut avea un viitor strălucit și ar fi mers. – aș fi putut merge mai departe cu siguranță într-o scară pozitivă. Nu, am hotărât să las totul deoparte și am venit aici să-mi ascult pârâul care curge prin fața casei. Atunci nu era căsuță, era doar o grădină. Între timp am dezvoltat familiile de albine, am crescut și pe plan emoțional – m-a schimbat total”, mărturisește tânărul.

    În prezent, stupina familiei Herța înseamnă 200 de stupi, dintre care, cu 100, Cosmin merge și în pastoral. ”Am vrut să fac o schimbare. Mi-am căutat o genă de familii de albine care să fie rezistentă la boli, care să fie rezistentă la păduchi – e cea mai mare problemă mondială la ora actuală a albinelor și mi-am creat gena mea de familii de albine care este rezistentă și nu necesită tratamente chimice. Poate trăi doar cu tratamente ecologice și dezvoltă mai departe (rezistența – n.r). Noi nu folosim antibiotice, nu folosim chimicale, nu folosim tratamente chimice în tratarea lor. Nucleul inițial de familii de albine l-am găsit la un bătrân care acum nu mai este printre noi din păcate. El a reușit să ducă o genă bună și de acolo eu mi-am tras fiice. Practic din acel nucleu mi-am tras roiul și mi-am dezvoltat stupina”, explică apicultorul din Galeș.

    Cosmin Herța – Herta Bio Apicole

    Din 2020, Cosmin este apicultor cu normă întreagă

    Decizia de a se dedica complet apiculturii a venit odată cu primul proiect pe fonduri europene. În 2020, Cosmin Herța a câștigat un proiect de 100.000 de euro cu care și-a inființat o linie profesionată de imbuteliere a mierii ecologice. Astăzi, capacitatea de ambalare a unității est de o tonă de miere pe zi.

    ”Avem trei sortimente de miere. Din păcate, la ecologic sunt patru doar – ca și sortimente. Pe partea ecologică nu poți să face miere de floarea-soarelui, spre exemplu, de rapiță, coriandru, muștar sau din alte flori industriale pentru că acolo se folosesc pesticide și nu mai pot fi certificate ecologic. Noi avem doar miere de pădure adică salcâm, tei și polifloră. Ca să putem scoate un produs curat de salcâm plecăm cu stupii și îi ducem undeva la 4 kilometri de marginea pădurii, pentru că o albină culegătoare zboară doar 3-4 kilometri și atunci rămâne doar în raza de acțiune din mijlocul pădurii și poți spune eticheta corectă de salcâm pe borcan în momentul în care tu ești în mijlocul pădurii și ea culege doar salcâm. La fel se întâmplă și la tei. Poliflora o avem din zona noastră, de aici din Măginime, o zonă neindustrializată. Nu avem nici măcar porumb, nici grâu, nici cartofi – se mai pun la oameni culturi mici, dar nimic industrializat – e zonă montană. Noi avem probleme cu oile practic că ele ne mănâncă florile dar e cea mai mică problemă”, spuen tânărul sibian.

    Una dintre ”specialitățile” casei este mierea cremă, foarte apreciată. ”Mierea o aerăm, o trecem printr-un malaxor. Învîrtindu-se, se sparg cristalele, se aerifică și momentul acela ea devine o miere cremoasă și când se cristalizează, nu cristializează tare – nu se face beton să se spargă lingurița în ea. Pur și simplu devine tartinabilă și asta e foarte bună pentru consum pentru că ea nu-și schimbă proprietățile și nu curge de pe pâine când o servești”, vorbește Cosmin Herța despre mierea cremă.

    Succesul Herta Bio Apicole nu a venit peste noapte. Clientela s-a format în timp, iar calitatea a făcut ca mierea lui Cosmin Herța să ajungă un produs de referință la nivel național. In prezent, mierea ecologică de la stupina din Galeș este nelipsită de la târgurile și expozițiile naționale și internaționale.

    Cosmin Herța a investit la Galeș

    Cosmin Herța: Am lăsat în urmă traficul, agitația, betoanele și orașul pentru o viață mai sănătoasă

    La finalul fiecărei zile, Cosmin Herța este mulțumit cu alegerea făcută. Stupina și brandul apicol pe care l-a construit de la zero devine, pe zi ce trece, o referință în apicultura românească, iar certificarea bio il ajuta să se diferențieze in piață și să obțină un preț mai bun pentru fiecare borcan.

    ”Fiindcă îmi plac motto-urile, aș putea să vă zic încă unul pe care îl iubesc pentru că ”noi suntem ceea ce mâncăm”. Adică consumăm produse ecologice, consumăm sănătatea și asta se vede în timp. Investim în sănătatea noastră prin faptul că suntem ceea ce mâncăm, prin produse ecologice, prin produse curate, fără alte adaosuri. Ne ferește de spitale. În timp nu mai plătim medicii, plătim niște produse pe care le consumăm și ne duc un aport bun vieții noastre. O parte din clienții noștri sunt prieteni, cunoștințe, familie – oameni care consumă produse ecologice, oameni care știu ce înseamnă un produs de calitate, oameni care au gustat produsul nostru pentru că asta te face să îl cer și a doua oară. Clienții noștri sunt la târgurile noastre de la Ministerul Agriculturii, avem oamenii din minister care vin și cumpără produsele noastre. Ne-au trecut pragul personalități ca și Daniel Buzdugan, Dana Budeanu, Cristi Iacob – care s-au bucurat de produsele noastre, sunt consumatori de produsele noastre și le iubesc. Recomand oricărui corporatist, oricărui om care își dorește să-și urmeze visele, să o facă. Am lăsat în urmă traficul, agitația, betoanele și orașul pentru o viață mai sănătoasă, pentru o viață bună, pentru o viață plină de bucurii pe care nu le ai între betoane și atunci recomand tuturor să facă o schimbare pentru ei, pentru sănătatea lor și pentru visele lor – să-și urmeze visele pentru că până la urmă acolo e totul. Dacă-ți faci cu drag și cu pasiune și cu plăcere ceea ce faci, totul vine de la sine. Nu mai e un job, nu mai e o muncă. Hobby-ul devine afacere, dar în urmă în spatele hobby-ului și hobby-ul este o foarte mare pasiune și libertate”, mai spune Cosmin Herța.

    Mierea lui Cosmin Herța l-a îndulcit până și pe Papa Francisc


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal