• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Celulă de criză la MADR! Ministrul Barbu nu va putea susține cererea României de eliminare a pârloagei

    Roxana Dobre -

    Celulă de criză la Ministerul Agriculturii din cauza contextului electoral și a luptelor politice. Deși România a cerut și a obținut punerea pe agenda Consiliului Agrifish a eliminării complete pentru GAEC 8 – procentul minim de pârloagă pentru accesarea subvențiilor, ministrul Florin Barbu nu va putea fi prezent la Bruxelles pentru a argumenta nevoia urgentă a acestei măsuri. Șeful de la Agricultură nu poate participa la reuniunea miniștrilor Agriculturii de la începutul săptămânii viitoare întrucât trebuie să fie prezent la dezbaterea moțiunii depuse împotriva sa de USR și Forța Dreptei.

    Regula care a scos în stradă fermierii din întreaga Europă, inclusiv pe cei români, ar putea fi eliminată definitiv de anul viitor, la propunerea României. Țara noastră, cu susținere și din partea altor state membre, a înaintat la Bruxelles un document în care se solicită ca procentul de 4% pârloagă să fie scos de tot din standardul de condiționalitate GAEC 8, și nu doar prin derogare, au declarat surse din Ministerul Agriculturii pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Deși a negociat cu omologii săi din alte state membre pentru a fi susținută această măsură, Florin Barbu nu va putea argumenta la Consiliul Agrifish nevoia eliminării procentului de pârloagă întrucât luni, 25 martie, de la ora 16:00, trebuie să participe la Camera Deputaților la dezbaterea moţiunii simple iniţiate împotriva sa de deputații USR și Forța Dreptei. A doua zi, pe 26 martie, în Camera Deputaților este programat votul final care va include și votul pe moțiunea simplă depusă împotriva lui Barbu. Cum prezența sa este obligatorie la moțiune, iar o parte dintre negocieri se vor purta începând de luni, cel mai probabil în locul ministrului Barbu, la Consiliul Agrifish va pleca un secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii.

    Citiți și: Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Condiția privind 4% teren pârloagă ar putea fi eliminată definitiv din 2025

    Propunerea României de eliminare a procentului de pârloagă, decisă săptămâna viitoare

    Potrivit unor surse, în Consiliul Special de Agricultură a fost deja discutată și agreată propunerea privind eliminarea definitivă a procentului de 4% pârloagă. Regula ar urma să se aplice începând din 2025.

    ”Este o propunere de modificare a Regulamentelor (UE) 2115/2021 și 2116/2021. Propunerea a fost discutată în Consiliul Special de Agricultură și urmează să fie validată și de Consiliul de miniștri. Se propune la GAEC 8  eliminarea a condițiilor care au fost până acum, deci practic nu o să mai fie niciun procent obligatoriu de elementele neproductive sau pârloagă și propun doar menținerea elementelor de peisaj, adică să se mențină cele care există la nivel de fermă. În primul rând România a inițiat  propunerea pentru că țara noastră a solicitat și anul acesta derogările obținute la GAEC. Acum România propune să se elimine de tot acest GAEC și aceasta a fost și opinia celorlalte state membre și s-a venit cu această soluție. Practic, fermierul trebuie să-și mențină la nivelul fermei elementele de peisaj, pentru biodiversitate, deci ce are pe teren, gen gardurile vii, rigole, pâlcuri de arbori, etc trebuie să le mențină așa. Atât. Aceasta va fi singura obligație dacă propunerea va fi acceptată.  Și apoi și la GAEC 7 se vine cu niște posibilități, în sensul că în care în afară de rotația culturilor, să existe și diversificarea culturilor așa cum este prevăzută la noi în ecochema Ecoschema PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabi, dar aici mai cerem noi niște rectificări”, au arătat sursele pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Dacă vor fi acceptate noile reguli se vor aplica pentru campania de subvenții din 2025. ”Procedural propunerea va fi discutată în Consiliul cu miniștri de săptămâna viitoare, să se vină cu o decizie care să fie validată de Parlamentul European și practic toate cele trei instituții care participă la co-decizie, Comisia, Consiliul și Parlamentul  să agreeze propunerea. Important este că s-a reușit cu GAEC care a adus cele mai mari nemulțumiri din partea fermierilor, respectiv procentul de 4% pârloagă și eliminându-se această condițiee a rezolvat toată statele”, au mai spus sursele care ne-au precizat că este de luat în seamă tot din 2025 ca fermele de până în 10 hectare să nu fie obligate să respecte condiționalitățile. ”Ei spun că trebuie excluse de la oricare dintre cele 9 GAEC-uri. Și respectiv aceste ferme mici să fie excluse și de la sancțiuni”.

    Citiți și: Noile reguli pentru GAEC 8 și ecoschema PD-04, aprobate. Obligații pentru subvenția pe ”înverzire”


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou