• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Este oficial! Șefa Comisiei Europene cere taxarea vamală a cerealelor din Rusia

    Violina Gorcinschi -

    Taxe vamale pentru importurile de cereale rusești. Ursula von der Leyen a propus ieri, joi – 21 martie, o măsură de impunere a unor taxe vamale pentru cerealele din Rusia. Statul rus a fost, până acum, scutit de sancțiuni în sectorul agricol, însă fermierii europeni și unele state încep să susțină ideea unor restricții privind importurile agricole rusești.

    În contextul tensiunilor la nivel european, atât din perspectiva nemulțumirilor fermierilor, cât și din cea a intensificării conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, liderii europeni vor să nu mai susțină financiar, nici prin intermediul importurilor, activitățile Moscovei care sunt finanțate parțial și din relațiile economice cu UE. Astfel, UE se gândește la impunerea unor taxe vamale pentru cerealele rusești despre care se spune că destabilizează piețele mondiale.

    Taxe vamale pentru importurile de cereale rusești

    Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a propus ieri, joi – 21 martie, impunerea de taxe vamale pentru cerealele importante din Rusia care, în acest moment, se bucură de scutiri, în detrimentul fermierilor europeni, a transmis AFP, citată de Economica.net.

    „Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse”, a anunțat Von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul primei zile a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE de la Bruxelles.

    Această taxare va preveni ca Rusia să obțină venituri din aceste exporturi și „va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE”, a precizat șefa Comisiei.

    Această propunere s-a ivit pe fundalul unor proteste intense și furie în rândul fermierilor din întreg spațiul european.

    Pentru a intra în vigoare, aceasta va trebui să fie ratificată de o majoritate calificată a țărilor membre, adică de cel puţin 15 ţări, reprezentând 65% din populaţia UE.

    Potrivit regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), produsele agricole din Rusia sunt, până în acest moment, scutite de taxe vamale în UE.

    În cadrul sancțiunilor adoptate împotriva statului rus, după declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022, europenii au evitat să se atingă de sectorul agricol sau cel al îngrășămintelor, pentru a nu destabiliza comerțul mondial cu cereale și punerea în pericol a securității alimentare a unor țări din Asia și Africa, dependente de agricultura rusească.

    Citește și: UE a ajuns la un acord provizoriu privind importul de cereale ucrainene

    Cu toate acestea, conducerea de la Kiev este împotriva facilitării importurilor rusești.

    „Remarcăm că, din păcate, accesul Rusiei la piaţa agricolă europeană rămâne nelimitat”, a comentat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ieri, în timpul unei videoconferinţe cu cei 27.

    Cehia și alte state vor interzicerea importurilor de cereale

    Mai multe țări vor interzicerea importurilor de produse agricole rusești

    Cehia, Polonia şi cele trei state baltice au cerut chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus.

    Citește și: Cehia va cere interzicerea importului de cereale rusești în UE

    Cu toate acestea, producătorii europeni de cereale, în special în Franţa, sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia cauzează scăderea preţurilor mondiale şi perturbă balanţa comercială. Încurajată de dificultăţile Kievului în a-şi livra cereale şi oleaginoase, Moscova a lansat, de fapt, o vastă ofensivă comercială în Africa şi Orientul Mijlociu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till