Adaosul comercial la produsele alimentare românești – plafonat prin lege. Actul normativ, în lucru
Violina Gorcinschi -Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vorbit, recent, despre o lege în pregătire care va fi depusă în Parlament. Este vorba despre un act normativ care va prevedea plafonarea adaosurilor comerciale la produsele agroalimentare românești, care acum ar fi prea scumpe.
Florin Barbu, împreună cu echipa sa de la minister, pregătesc o lege care va plafona adaosurile la prețurile produselor românești. Fermierii și procesatorii autohtoni ar fi dezavantajați de faptul că produsele de import se vând cu adaosuri mult mai mici și, astfel, sunt mai cumpărate de clienți, a relatat europafm.ro.
Lege pentru plafonarea adaosurilor comerciale la produsele românești
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că se pregătește o lege prin care se vor plafona adaosurile la prețurile produselor agroalimentare românești. Potrivit ministrului, acestea au un adaos foarte mare în comparație cu cele din import.
Florin Barbu a explicat că măsura Guvernului de plafonare a adaosurilor la anumite produse de bază a avut succes, iar acum acestea se vând mai ieftin.
„Lucrez deja la o lege pe care o vom depune în Parlamentul României privind plafonarea la toate produsele agroalimentare românești. De ce? Este o practică comercială neloială ca produsele realizate de către producătorii și procesatorii români să aibă un adaos comercial foarte mare la raft, iar produsele care vin din import au un ados comercial mai mic. Și bineînțeles, consumul este mai mare la produsele care vin din import și practic pe fermierii și procesatorii noștri îi dezavantajează”, a precizat ministrul Agriculturii în emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Florin Barbu – prețul la carnea de miel în 2024
Întrebat despre prețul la carnea de miel, Florin Barbu nu a putut estima exact cât va costa un kilogram în acest an. Totuși, nu se așteaptă creșteri mari de preț, în comparație cu anul precedent.
Citește și: Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu
„Eu nu pot să dau un preț estimat pentru că vreau să fie o piață corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Eu sunt sigur și din discuțiile pe care le am cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preț decent astfel încât să poată să-și scoată cheltuielile și, bineînțeles, să aibă și ei un mic profit pentru că toată lumea muncește pentru acest lucru. Dar, în primul rând să poată să-și acopere cheltuielile și costurile pe care le-au avut cu partea de zootehnie în sectorul ovin”, a explicat Florin Barbu.