• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

  Oana Timar -

  Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o amplă acțiune de control la produsele lactate. Au fost transmis probe la laborator pentru verificarea conținutului produselor, iar în final s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei.

  În intervalul 5 februarie – 15 martie, ANSVSA a dispus controale oficiale pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România, potrivit unui comunicat de presă.

  Citiți și: Șeful ANPC: Brânza sărată poate fi vândută direct de pe tarabă, carnea de porc, nu!

  Peste 3.000 de controale în toată țara

  În perioada menționată, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum şi cea a Municipiului București au efectuat 3.180 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.

  Cu ocazia acestor controale au fost verificate și loturile de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/țări terțe, care au fost reambalate în unități din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfășurarea activității de reambalare, modul de marcare și etichetare.

  Deasemenea, au fost recoltate 412 probe din lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.

  Citiți și: Familia Cojanu produce brânză de oaie după rețete de acum 300 de ani

  Amenzi aplicate în valoarea de aproape 3 milioane de lei

  Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.

  În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menționăm:
  – nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea și întreținerea spațiilor;
  – funcționarea unitatii fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
  – purtarea echipamentelor de protecție sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
  – utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare;
  – lipsa efectuării acțiunilor DDD în spațiul de depozitare a produselor.

  Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător:
  – procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
  – procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
  – procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
  – procent de proteină mai mic față de cel declarat;
  – neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.


  Te-ar mai putea interesa

  Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu