• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber

    Daniel Befu -

    Fermele Moraru din județul Vaslui, parte a grupului Morandi, este afacerea de familie care deține prima fermă ce a fost autorizată în România pentru creșterea tradițională a puilor de carne în aer liber. Cei doi soți Alina și Cătălin Moraru au acceptat provocarea venită din partea Carrefour România, iar de doi ani au reușit să își creeze un flux de producție ce le permite să răspundă cererii venite din partea lanțului de supermarketuri.

    Familia Moraru are o îndelungată tradiție de creștere a puilor pentru carne și a găinilor ouătoare. Prima afacere în domeniu a fost pornită de tatăl lui Cătălin care a fondat, în urmă cu 30 de ani, grupul Morandi. Ulterior, Cătălin și Alina s-au alăturat fermelor de familie și au dezvoltat propriul brand, Fermele Moraru, răspunzând cererii venite din piață pentru un pui crescut cât mai natural.

    Alina și Cătălin Moraru

    ”Ferma noastră este prima din țară autorizată pentru creșterea tradițională în aer liber a puilor de carne, singura autorizată de către organismele statului și este reglementată de către legislația europeană – Regulamentul 543/2008 care reglementează acest tip de creștere a păsărilor. La ideea Carrefour am făcut această fermă și am început acum vreo cinci ani proiectul și de doi ani funcționează foarte bine. Carrefour a propus acest proiect și altor fermieri și noi am fost singurii care am acceptat pentru că am fost mai tineri și mai nebuni. Contează pentru noi să oferim produse deosebite consumatorilor și această fermă este deosebită de celelalte prin modalitatea de creștere efectivă a păsărilor pentru carne”, a explicat Alina Moraru în cadrul unui reportaj realizat pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Afacerea cu creșterea păsărilor a început cu o moară

    Cătălin și Alina sunt în industria avicolă din anii 2000, începând cu creșterea puilor de o zi și apoi trecând la producția de carne și de ouă. ”Fermele Moraru au început acum aproape 30 de ani cu socrul meu. Practic el avea o moară și se numea Moraru, iar cum îi plăcea și Gianni Morandi, a început o firmă care s-a numit Morandi și se numește și acum Morandi. Numai că prin anii 2000 soțul meu a terminat facultatea – economist fiind, și a vrut să facă o afacere proprie și nu știa ce să facă. Atunci s-a gândit că din moară cu cerealele care rezultau de acolo ar putea să crească niște pui. Ideea i-a venit de la un coleg de facultate care avea un părinte ce lucra într-o avicola și venea tot timpul cu carne și ouă la facultate. Așa i-a venit ideea de a face o afacere în acest domeniu: a cumpărat o singură hală, la început a vândut pui în viu – asta înseamnă că îi creștea până o anumită vârstă, după care îi vindea în târguri și oboare. În foarte scurt timp ne-am mărit capacitatea și am devenit fermieri de nivel mijlociu. Ulterior s-a impus pentru procesarea cărnii, s-a impus să facem un abator. Primul salt major în dezvoltarea noastră a reprezentat înființarea primei ferme de găini”, își amintește Alina Moraru.

    Alina Moraru la prima fermă autorizată pentru creșterea puilor de carne la sol

    Au fost primii care, în 2007, au făcut o fermă de găini ouătoare cu creștere la sol

    Soții Moraru au fost primii din țară care, în 2007, făceau o fermă de găini ouătoare cu creștere la sol. Au avut încredere în forțele proprii și s-au adaptat din mers unei tehnologii noi, cu provocări, dar și cu oportunități. Ceva ani mai târziu, au mers pe același drum și cu creșterea puilor de carne.

    ”Acest tip de creștere a puilor presupune și alegerea unei rase deosebite, o rasă cu creștere lentă, o rasă rustică, neameliorată genetic, care nu crește la fel de repede, nu are același spor – crește numai câte 30 de grame pe zi. Se mai deosebește rasa aceasta și prin creșterea lentă. O pasăre vie, ajunge la vârsta de abatorizare cam în 82 de zile minim. Altă caracteristică este faptul că are un spațiu în aer liber care este reglementat legal de minim 2 metri pătrați pe cap de pasăre. Puii sunt hrăniți cu cereale și nu sunt tratați cu antibiotice. Cumulul acestor factori generează o carne mult mai consistentă și mult mai gustoasă, care aduce aminte de gustul păsărilor din curțile țărănești și are o calitate nutrițională mult mai mare”, explică antreprenoarea care subliniază că, în urma hrănirii cu cereale, mai ales porumb, puii de la Fermele Moraru ajung să aibă pielea de o culoare galbenă.

    Principalul client al puilor crescuți liber sunt supermarketurile Carrefour, produsul fiind branduit cu marca lor ”Filiera calității Carrefour”. ”Este un produs foarte bine primit de către consumatori. Este așteptat pentru că nu este continuu în supermarket din cauza faptului că trebuie să așteptăm să crească acești pui o perioadă mai îndelungată, dar este așteptat la fiecare livrare cu nerăbdare de către consumatori și avem feedback foarte bun de la consumatori în ceea ce privește gustul și consistența și calitățile nutriționale”, explică Alina Moraru.

    Abator din cadrul grupului Morandi

    Fermele Moraru s-au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene

    Dezvoltarea Fermelor Moraru s-a făcut cu ajutorul fondurilor europene prin care cei doi soți și-au finanțat peste 10 proiecte, printre care și un abator, investiție ce s-a ridicat la cinci milioane de euro. A fost momentul în care afacerea de familie s-a transformat într-un business la nivel național.

    ”După ce am avut prima fermă de pui, am avut-o și pe a doua – acum discutăm de aproape 1.000.000 de capete. Având 1.000.000 de capete vine întrebarea imediată – ”Bun, ce trebuie să faci ca să creezi următoarea plus-valoare?” și nu mai există altă soluție decât procesarea și soluția a fost un abator. Prima dată ne-am gândit la o unitate cu o capacitate de 4.000 de capete, care ne asigura cumva necesarul, dar am zis că trebuie să ajungem de la 4.000 la 6.000 și chiar să mergem spre 9.000 de capete pe oră. Discutând în termeni reali, grupul de firme se apropie cumva de 50 de milioane de euro. Anul acesta, având în vedere că ne dublăm capacitățile de producție atât pe fermă, cât și creșterea cu 50% a capacităților de abatorizare, noi ne propunem să ajungem aproape de 100 de milioane de euro, lucru care ne inspiră și într-adevăr ne dă un scop în ceea ce facem noi”, a vorbit Cătălin Moraru despre strategia prin care este scalată afacerea avicolă a familiei.

    Fermele Moraru colaborează foarte bine cu Carrefour România

    Un business ce deja rulează zeci de milioane de euro pe an, ferma soților Moraru își păstrează nucleul de afacere de familie, iar produsele continuă să aibă gustul gospodăriei țărănești. O mândrie pentru producătorii români care și-au dorit să rămână aproape de satul românesc.

    ”Deși suntem o firmă cumva tânără, să spunem – bine, discutăm de 30 de ani de activitate și 20 de ani de specializare în domeniul creșterii puilor – ne-am permis cumva să ne numim experți în natura puilor pentru că noi chiar considerăm că facem lucrurile din pasiune. (…) Fermele Moraru constituie și astăzi o afacere de familie. Suntem doi economiști care ne implicăm trup și suflet în asta. Avem și doi copii care sperăm să preia afacerea. Deja pe lângă preocupările specifice vârstei lor, au și preocupări de fermă. Sunt familiarizați și cu fermele și cu echipamentele de procesare. Toate verile și le petrec printre angajații noștri, se familiarizează cu activitatea noastră și sperăm mai târziu să preia afacerea. Ne educăm copiii în același spirit, să preia numele familiei și să prindă drag de animale și respect pentru oameni și pentru mediu, și pentru consumatori. Toate verile ei și le petrec în ferme, alături de echipa de aici. Învață de la fiecare și sperăm să prindă drag de activitatea noastră”, spune Alina Moraru.

    Familia Moraru a investit într-o fermă de pui de carne crescuți la sol


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!