Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare
Violina Gorcinschi -Un fermier din Statele Unite ale Americii este în prezent judecat pentru că ar fi creat oi uriașe pentru vânătoare, folosindu-se în mod ilegal de genetică. Potrivit instanței, acesta ar fi vândut, apoi, animalele la prețul de 15.000 de dolari/exemplar. Arthur „Jack” Schubarth din statul Montana riscă acum amenzi și câțiva ani de închisoare pentru infracțiuni comise împotriva animalelor sălbatice.
Un fermier este judecat în SUA, acuzat că a crescut oi uriașe pentru a fi vânate. Crescătorul Arthur „Jack” Schubarth ar fi vândut animalele cu 15.000 de dolari/exemplar, iar acum este târât prin tribunale, a relatat cotidianul britanic The Guardian, citat de Agrarheute.
Reproducerea hibrizilor și clonarea animalelor sunt strict interzise de lege. De aceea, fermierul din Montana trebuie acum să răspundă în fața justiției pentru infracțiuni împotriva animalelor sălbatice și riscă să primească pedepse mari din partea judecătorilor.
Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, bărbatul în vârstă de 80 de ani din statul american Montana, împreună cu cel puțin alte cinci persoane, au crescut oi hibride mari în ferma sa în scopuri de vânătoare. Acestea urmau să fie oferite ca trofee pentru a fi împușcate. Proprietarul animalelor a folosit ADN-ul extras din pielea și testiculele de la un berbec sălbatic uriaș din rasa Argali, ucis în Kârgâzstan pentru a clona embrioni, conform documentelor publicate de instanță.
Citește și: Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!
Acești embrioni au fost, apoi, introduși în femele selectate. Fermierul a continuat să le reproducă sub numele de „Regele Muntelui Montana”. Scopul său era să obțină oi mai mari și, prin urmare, mai valoroase, pe care voia în mod special să le ofere vânătorilor. Oile, care conțin 25% din genetica Montana Mountain King, au adus până la 15.000 de dolari fiecare, au arătat documentele instanței.
De asemenea, fermierul american a vândut chiar materialul seminal direct crescătorilor de oi din alte state. Pentru a face acest lucru, a falsificat certificate de inspecție veterinară care atestau oaia hibridă ca specie animală legală.
Citește și: Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici
Animalele Marco-Polo-Argali pot cântări până la 180 de kilograme, ceea ce le face cea mai mare rasă de oi din lume. Coarnele lor au mai mult de 1,50 metri lungime. În funcție de specia specifică, acestea sunt considerate pe cale de dispariție. În plus, nu este permisă importarea acestora în SUA, pentru a proteja populația de ovine domestice de acolo.
Furtul de gene nu s-a limitat la oile Argali. Potrivit documentelor instanței, fermierul a făcut eforturi similare pentru a acumula material genetic de la oile Bighorn din Munții Stâncoși.
Fermierul în vârstă de 80 de ani și-ar recunoscut faptele și riscă amenzi grele și câțiva ani de închisoare. Verdictul urmează să fie stabilit în luna iulie a acestui an.