• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asigurarea culturilor – un pas necesar pentru stabilitatea financiară a agricultorilor

    agrointeligenta.ro -

    Agricultura, una dintre cele mai vechi ocupații în istoria omenirii, rămâne în continuare dependentă de condițiile climatice. Începând cu anul 2020, schimbările climatice au devenit o constantă în viața noastră și adaptarea noastră este o necesitate.

    La finalul lunii martie, rezerva de umiditate din sol ar putea fi considerată satisfăcătoare pentru cea mai mare parte din țară, însă avem și zone în care discutăm deja de secetă pedologică moderată. De asemenea, de menționat că atunci când spunem satisfăcătoare, ne referim la nevoia actuală a culturilor de toamnă, adică plantele sunt mici și implicit consumul este mic, însă începând cu luna aprilie se intră în faza de vegetație, de creștere intensivă și consum pe măsură. În ultima vreme, acest fenomen a devenit o normalitate, iar activitatea agricolă și viabilitatea financiară a fermei nu mai pot fi asigurate prin aceleași metode aplicate anii anteriori.

    Fermele au nevoie de soluții de acoperire a riscului climatic și de minimizare a pierderilor pentru a continua dezvoltarea afacerilor, iar noi, la Aon, avem expertiza necesară pentru a acorda consultanță de specialitate în alegerea produselor corecte.

    Plecăm de la nevoia fermierului, găsim soluții în piață de asigurări, realizăm analiza obiectivă și transparentă, astfel încât decizia fermierului să poată fi luată în cunoștință de cauză.

    Soluțiile noastre integrate acoperă atât riscurile tradiționale, cât și pe cele subvenționale (cu până la 70%), și soluțiile complementare (parametrice). Cele din urmă sunt produse relativ noi pentru piața din România, însă folosite la nivel mondial pentru condiții extreme și dezastre naturale.

    Amintim 2 categorii de asigurări parametrice care completează asigurarea tradițională și anume:

    1. Acoperirea riscului de lipsă randament din orice cauză

    Acest tip de produs acoperă riscuri multiple, cumulează randamentele în funcție de regiune, garantează un nivel de randament predefinit și se raportează la datele statistice de la INS. Acoperă un nivel prestabilit al producției, măsoară pierderea prin compararea anului asigurat cu media anilor anteriori oferind transparența rezultatului prin calcule retrospective și nu necesită măsurarea daunei în teren.
    Prin analiza producției preconizate a unei ferme, putem realiza o evaluare matematică a modului în care ar fi funcționat producția în trecut, oferind astfel fermierului o perspectivă retroactivă asupra performanței produsului. Această abordare oferă claritate în procesul decizional, reprezentând o soluție adaptată și personalizată pentru fiecare fermă în parte.

    2. Acoperirea lipsei sau excesului de precipitații și/sau a temperaturilor crescute și a arșiței

    Acest tip de produs oferă posibilitatea fiecărui fermier să aleagă pentru fiecare cultură, indicele climatic expus riscului, perioada de expunere la risc și dimensiunea riscului.

    De exemplu, fermierul acoperă cultura de porumb, lipsa de precipitații sau cantitatea necesară pe luna și lunile cu expunere maximă pentru porumb (ex: lunile mai, iunie, iulie). Pe baza hărților APIA ale solelor de porumb, se măsoară satelitar cantitatea de precipitații din lunile respective și se calculează matematic despăgubirea după caz în intervalul ales.

    Fermierul are controlul deplin asupra nivelului de acoperire, având posibilitatea să personalizeze cantitatea de precipitații. De asemenea, primește analize retrospective pentru a înțelege modul în care ar fi funcționat produsul în trecut și are acces la informații clare privind sursa de colectare a datelor. Aceste elemente îi permit să ia decizii fundamentate și să acționeze în deplină cunoștință de cauză.

    Mai mult, beneficiază de asigurare pe o perioadă scurtă de timp, de despăgubire rapidă la finalul perioadei asigurate, nu necesită evaluarea daunei în teren, are granularitate pe ferma lui.

    Produsele parametrice se adresează fermelor mari cu precădere dar se pot aplica și grupurilor de fermieri, asociații, cooperative care activează pe un areal comun.

    Produsele parametrice sunt soluții flexibile, personalizate, care împreună cu soluțiile tradiționale asigură siguranță financiară și viabilitatea fermei. În plus, acestea se completează reducând riscurile neacoperite și cresc șansa de a duce către zero potențiala pierdere economică a unei ferme.

    Termenele de subscriere pentru fiecare soluție în parte:
    ● 15 aprilie / secetă la cultura de porumb cu evaluare în câmp
    ● 30 aprilie / furtună și ploaie torențială
    ● 30 aprilie / îngheț la culturile de primăvară
    ● 30 aprilie / lipsa randament din orice cauza
    ● 30 aprilie / lipsa sau exces de precipitații & temperaturi crescute, arșiță
    ● *1 luna înainte de recoltat (*în funcție de apariția riscurilor în zona) / grindină, incendiu, foc.

    La Aon, avem expertiza de a asigura consultanța în înțelegerea și alegerea produselor potrivite fiecărei ferme pentru asigurarea riscului climatic.

    Cerasela Tudor / Senior Consultant Agribusiness
    Email: cerasela.tudor@aon.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului